Πάει και η επένδυση βιοντίζελ στις Φέρες…

Δεν βρήκε πρόσθετη χρηματοδότηση η εταιρεία που θα έστηνε τη φιλόδοξη μονάδα στις Φέρες. Ξεκινά η διαδικασία εκκαθάρισης.

Περίπου 12 χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία της φιλόδοξης μονάδας παραγωγής βιοντίζελ στις Φέρες, η εταιρεία, που δεν κατάφερε τελικώς να υλοποιήσει την επένδυση, λύει τη σύμβαση ενοικίασης του οικοπέδου που θα γινόταν το εργοστάσιο και μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Το θέμα της δημιουργίας της συγκεκριμένης επένδυσης απασχολεί την περιοχή από το 2006. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της εταιρείας «Βιοενέργεια Φέρες»,  στην οποία συμμετείχε κατά 90% η Kontect Energy, θυγατρική της αυστριακής επιχείρησης E-Power, η κατασκευή των μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων θα ξεκινούσε την άνοιξη του 2007 και θα λειτουργούσε ως το φθινόπωρο του  ίδιου έτους. Μεσολάβησαν διάφορες δυσκολίες, με κύρια την οικονομική κρίση, η οποία έθεσε εκτός χρονοδιαγραμμάτων την εταιρεία, ακυρώνοντας τα σχέδιά της, για την υλοποίηση των οποίων κατέβαλε προσπάθειες μέχρι πρόσφατα. Η επένδυση προβλέπονταν να υλοποιηθεί αρχικά με ίδια κεφάλαια, ενώ στη συνέχεια υπήρχε πρόθεση για κατάθεση αίτησης και ένταξή της στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στόχος της εταιρείας ήταν να προμηθεύεται ελαιοκράμβη και ηλίανθο απευθείας από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς του νομού Εβρου και να τους επεξεργάζεται για την παραγωγή βιοντίζελ, γεγονός που θα την καθιστούσε, τότε, τη μοναδική κάθετη μονάδα παραγωγής βιοκαυσίμων στην Ελλάδα. Μάλιστα, θα απασχολούσε, σε πρώτη φάση 15 άτομα από την περιοχή.

Περίπου 12 χρόνια μετά τις πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία της φιλόδοξης μονάδας παραγωγής βιοντίζελ στις Φέρες, που τελικά έμεινε στα χαρτιά
Σε εκκαθάριση

Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, όταν συζητήθηκε πριν λίγες μέρες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, με τη μορφή αίτησης που κατέθεσε η εταιρεία «Βιοενέργεια Φέρες ΑΕ»  για λύση της σύμβασης μίσθωσης δημοτικής έκτασης στο αγρόκτημα Φερών. Η έκταση των 40 στρεμμάτων είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία το 2006, με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Φερών, για την ίδρυση Μονάδας Παραγωγής Βιοντίζελ και για διάστημα 15 ετών, ως τα τέλη του 2022.

Στη συνέχεια, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Φερών το 2008 και Αλεξανδρούπολης το 2013,  χορηγήθηκαν στη μισθώτρια εταιρία, μετά από αιτήσεις της, παρατάσεις της προθεσμίας έναρξης των εργασιών ίδρυσης-εγκατάστασης της Μονάδας Παραγωγής Βιοντήζελ και παράταση της μίσθωσης μέχρι 31-12-2028.

Με έγγραφό της στις 9/2/2018 η εταιρεία ζητά τη λύση της σύμβασης μίσθωσης, αναφέροντας στο έγγραφό της και τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η εταιρεία μας

στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί υπό εκκαθάριση και θα οδηγηθεί

σε παύση εργασιών. Ο βασικότερος λόγος είναι η μη δυνατότητα εξεύρεσης

χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο έργο.

Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε για τον τερματισμό του

συμβολαίου μίσθωσης του αγροτεμαχίου που μας έχει παραχωρηθεί από την

πλευρά σας και βρίσκεται στην περιοχή ́Ασπρα Χώματα συνολικής έκτασης 40.00

τ.μ».

Η εταιρεία, υπήρξε τυπική ως προς την καταβολή των μισθωμάτων της όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει νέα επενδυτική προσπάθεια, στην ίδια ακριβώς περιοχή, το επόμενο διάστημα.

Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του