Πάγωμα στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Τούρκος Υπουργός, Ομέρ Τσελίκ, αρμόδιος για τα θέματα της ΕΕ : «Δεν παίρνουμε στα σοβαρά την ψηφοφορία». Τι περιελάμβανε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Την παύση των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία ζήτησαν την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι ωστόσο μάλλον απίθανο να ανταποκριθούν στο αίτημα.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Κατηγορώντας εκ νέου την ΕΕ και ειδικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για «μεροληψία» και «υποστήριξη των τρομοκρατών», ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε προκαταβολικά το ψήφισμα που πρόκειται να εξετάσουν οι ευρωβουλευτές για προσωρινό πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ βρίσκονται ήδη σε ισχύ και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διακοπούν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα δεν έχει σημασία, είπε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Περιμένουμε από τους ηγέτες της ΕΕ να αντισταθούν σε αυτή την έλλειψη οράματος» είπε ο Γιλντιρίμ σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το μέλλον της με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε.

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός αρμόδιος για τις υποθέσεις της ΕΕ είπε ότι η ψήφος των ευρωβουλευτών παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν παίρνει στα σοβαρά την ψηφοφορία.

Ο Ομέρ Τσελίκ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ψήφο των ευρωβουλευτών, οι οποίοι υπερψήφισαν μη δεσμευτικό αίτημα για το συμβολικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών που διαρκούν ήδη 11 χρόνια, εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Τσελίκ δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν βλέπει τα σημαντικά όταν ασχολείται με την Τουρκία και πως θα πρέπει να προσέχει πώς μιλάει όταν αναφέρεται στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία, υπέρ ενός μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Το μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε συγκεκριμένα με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές. Το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, καθώς το ΕΚ δεν έχει επίσημο ρόλο στην αρχική ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών. Θα πρέπει, ωστόσο,  να ενημερωθεί σε περίπτωση που ληφθεί μία τέτοια απόφαση.

Οι βουλευτές έφτασαν σε αυτό το ψήφισμα  εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, αλλά και της πιθανότητα να επανέλθει από το καθεστώς η θανατική ποινή.

Τι περιελάμβανε το ψήφισμα

Πιο συγκεκριμένα το ψήφισμα που ψήφισαν σχεδόν όλες οι ευρωομάδες και έγινε αποδεκτό με συντριπτική πλειοψηφία, στεκόταν στα παρακάτω σημεία:

  1. καταδικάζει απερίφραστα τα δυσανάλογα μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου 2016· διατηρεί τη δέσμευση να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ· καλεί, ωστόσο, την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε προσωρινή αναστολή των εν εξελίξει ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία·
  2. δεσμεύεται να επανεξετάσει τη θέση του όταν αρθούν τα δυσανάλογα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, θα έχει ως βάση για την επανεξέτασή του το κατά πόσον θα αποκατασταθούν το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα· θεωρεί ότι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη δρομολόγηση της επανεξέτασης θα είναι όταν θα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης·
  3. επαναλαμβάνει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας·
  4. σημειώνει ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει 7 από τα 72 σημεία αναφοράς του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων, ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά·
  5. σημειώνει ότι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης είναι σημαντική για την Τουρκία· τονίζει ότι η αναστολή των εργασιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τη χώρα·
  6. καλεί την Επιτροπή να μελετήσει, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης έκθεσης επισκόπησης του MΠB που έχει προγραμματιστεί για το 2017, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία· ζητεί από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη βοήθεια από το Ευρωπαϊκό μέσο για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου προς την τουρκική κοινωνία των πολιτών·
  7. προτρέπει την Επιτροπή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή της Βενετίας να παράσχουν πρόσθετη δικαστική συνδρομή στις τουρκικές αρχές·
  8. υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία που έχουν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και για τις δύο πλευρές· αναγνωρίζει ότι, παρότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας εταιρικής σχέσης πρέπει να υπάρχει εκατέρωθεν πολιτική βούληση για συνεργασία· εκτιμά ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει αυτή την πολιτική βούληση, δεδομένου ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία·
  9. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στην Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών και στο κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Τουρκίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο