Ο «Υπουργός νύχτας» παρουσιάζεται στην Αλεξανδρούπολη

Σήμερα Σάββατο στο Βιβλιοπωλείο +βιβλία Καφετζή το νέο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Νέο συναρπαστικού μυθιστορήματος  του βορειοελλαδίτη συγγραφέα κι ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους.

Ένας μοναχικός τυχοδιώκτης-χαρτοπαίκτης, που  αναρριχάται σε μια κοινωνία διαλυμένων θεσμών, προσωπείων, συμβατικότητας, κλισέ αντιλήψεων, και ψεύδους, είναι ο ήρωας του νέου συναρπαστικού μυθιστορήματος  του βορειοελλαδίτη συγγραφέα κι ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, «Υπουργός νύχτας», (εκδόσεις Πατάκη)  που θα παρουσιασθεί το Σάββατο  στην Αλεξανδρούπολη στο  Βιβλιοπωλείο +βιβλία Καφετζή (Εμπορίου 41). Για το βιβλίο θα μιλήσει η Μαρία Τολούδη

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα.

Η υπόθεση

Το βιβλίο ξεκίνησε ως αρχική ιδέα το 2007 και τελείωσε το 2015.  Ο 54χρονος Γιάννης Μπεχτσής ή Πρίμο, χρεοκοπημένος αρχιτέκτονας,  γίνεται καταρχήν καθωσπρέπει επαγγελματίας, ιδιοκτήτης Γραφείου Τελετών, και με αυτή την βιτρίνα μπλέκει στον βαθύ υπόκοσμο. Αναλαμβάνει αρχηγός συμμορίας που ελέγχει όλες σχεδόν τις νυχτερινές, σκοτεινές συναλλαγές: τράφικινγκ, ναρκωτικά, τοκογλυφία, πορνεία, αρχαιοκαπηλία, και παίρνει τον τίτλο «Υπουργός νύχτας».

Από εκεί διεισδύει στην μολυσμένη πολιτική τάξη και ανελίσσεται ραγδαία, γίνεται ένα από τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Η τριπλή, παράλληλη πορεία του, ως καθωσπρέπει επαγγελματία και μαφιόζου-πολιτικού, φωταγωγεί ειρωνικά, σαρκαστικά τον σαθρό  περίγυρο, την ανατροπή των ιεραρχιών, την έλλειψη αντίστασης από την κοινωνία και τους θεσμούς, την κατάρρευση των ιδεολογιών, την γενικευμένη παραφροσύνη, την αρπαγή και τον κυνισμό.

Εμφανίζεται ως σωτήρας, αυτός που απεχθάνεται κάθε σωτηρία. Μόνο ένας δύσκολος, τυφλός έρωτας για μια αγγελική πόρνη έρχεται να εκτρέψει την μοιραία διαδρομή του. Αλλά για πόσο, σε αυτή την πορεία όπου το τραγικό εναλλάσσεται με το κωμικό, ο θάνατος γίνεται γλέντι και η εξουσία έρμαιο; Ο σκοτεινός τραγέλαφος ενός κόσμου, που θα μπορούσε να είναι και δικός μας

Βιογραφικό:

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει γράψει τα βιβλία Μάτι φώσφορο,κουμάντο γερό, Η ψίχα της μεταλαβιάς. Η Στενωπός των Υφασμάτων, Ακριανή λωρίδα, Πάλι κεντάει ο στρατηγός, Σάββατο απόγευμα, Γερνάω επιτυχώς, Ουζερί Τσιτσάνης, Επί ψύλλου κρεμάμενος, Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου, Όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος και Ουζερί Τσιτσάνης. Το βιβλίο του Η Στενωπός των Υφασμάτων τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1993 και το Επί ψύλλου κρεμάμενος με το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω 2004. Το μυθιστόρημά του Γερνάω επιτυχώς και Ουζερί Τσιτσάνης ανέβηκαν θεατροποιημένα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, όπως και το “Με τα παιδιά της πιάτσας” (ένα παίγνιο με τον Νίκο Τσιφόρο), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Έγραψε το σενάριο της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη “Όλα είναι δρόμος”, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, και τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης “Σαν τραγούδι μαγεμένο” που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ. Σ της ΕΡΤ3, διηύθυνε την εφημερίδα Θεσσαλονίκη και τα περιοδικά Θ-97 (τιμήθηκε με το βραβείο “Ιπεκτσί”), Τάμαριξ, Χίλια δέντρα, Πανσέληνος (έλαβε το ευρωπαϊκό βραβείο “EuropeanNewspaperdesignAwards 2000”) και επιλογές της Κυριακάτικης Μακεδονίας. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών “Πέτρος Χάρης” για το βιβλίο του Περιπολών περί πολλών τυρβάζω (Εκδόσεις Πατάκη)

info

Παρουσίαση  του βιβλίου  «Υπουργός νύχτας»

Αλεξανδρούπολη

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, ώρα 19.30

Βιβλιοπωλείο +βιβλία Καφετζή (Εμπορίου 41)

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο