efhmerida1

Ο Τουρκικός τύπος και η αντιπολίτευση «αδειάζει» Ερντογάν

Αποδοκιμάζουν τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για την συνθήκη της Λωζάνης. «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης έκδοσης της Χουριέτ, την οργισμένη αντίδραση του Ρεπουμπλικανού Λαϊκού Κόμματος (CHP), προκάλεσε η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν για την συνθήκη της Λωζάνης, που την χαρακτήρισε ως «μεγάλη ντροπή». Επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της Συνθήκης, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Gülsün Μπιλζεχάν είπε ότι η συνθήκη της Λωζάνης ήταν «ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Ο Ερντογάν μπορεί να μάθει τη σημασία της Λωζάνης από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου στις οποίες προεδρεύει αυτές τις μέρες. Επειδή η Λωζάνη είναι ο τίτλος ιδιοκτησίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και ένα πιστοποιητικό της τιμής για εκείνους που την υπέγραψαν. Τον καλώ να διαβάσει το βιβλίο της Μπιλζεράν, για την πραγματική ιστορία της συνθήκης της Λωζάνης». (Η Μπιλζεχάν είναι και η εγγονή του δεύτερου προέδρου της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λωζάννη).

«Άκουσα τον κ Πρόεδρο με απογοήτευση. Είναι εξαιρετικά λυπηρό ότι αγνοεί μια σημαντική συνθήκη, όπως της Λωζάννης. Το γεγονός ότι αμφισβητεί μια σημαντική νίκη της Τουρκίας, είναι μεγάλη ντροπή». Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του CHP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι χωρίς την Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία θα είχε καταλήξει όπως η Συρία, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν. Τον Ιούλιο, ο Ερντογάν είχε πει η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ο τίτλος ιδιοκτησίας της δημοκρατίας σε ένα μήνυμα που εκδόθηκε για την 93η επέτειο της υπογραφής της.

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι «η συνθήκη υπεγράφη στις 24 Ιουλίου, του 1923, από τον Ισμέτ Ινονού, ο οποίος αργότερα διαδέχθηκε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στην Προεδρία.

Θεωρείται ως η τελική συνθήκη για τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και η οποία εξασφάλισε το θεμέλιο της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας εναντίον των κατοχικών δυνάμεων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και την Ελλάδα. Η Συνθήκη αναγνώρισε τα όρια της Τουρκίας, καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι μη μουσουλμανικές μειονότητες θα ζουν στη νέα δημοκρατία».

Εν τω μεταξύ η ΓΝΩΜΗ επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο Ragip Duran, που είναι ανταποκριτής στη Γαλλική Λιμπερασιόν, ο οποίος μας είπε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν είναι για εσωτερική κατανάλωση, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά και στην οικονομία και ότι δεν έχει καμία διάθεση να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, την στιγμή που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στα σύνορα με την Συρία.

Στην ερώτησή μας εάν με την δήλωσή του αυτή επιχειρεί να «αποκεμαλοποιήσει» την Τουρκία, μας είπε ότι μάλλον η δήλωση στρέφεται εναντίον της αντιπολίτευσης και του τμήματος του στρατού που υποστηρίζει τους στασιαστές. Με τους Κεμαλιστές δεν τολμά να τα βάλει ανοιχτά και έχει μια άτυπη συμμαχία εναντίον του Γκιουνές, στον οποίο αποδίδει όλα τα κακά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Εξ άλλου την συνθήκη της Λωζάνης δεν την υπέγραψε ο ίδιος ο Κεμάλ, αλλά ο Ισμέτ Ινονού.

«Απαράδεκτη» η δήλωση Ερντογάν δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος

Ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφερόμενος στον Ερντογάν είπε: «Ας κοιτάξει τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος του κόμματος Οζτούρκ Γιλμάζ δήλωσε ότι «εκείνοι που είχαν καθήσει σε κείνο το τραπέζι (στμ. διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης) είχαν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δεν έχουν κάνει το ίδιο αυτοί που έχουν την εξουσία εδώ και 14 χρόνια. Τα 16 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας όχι επειδή τα έδωσαν αυτοί που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λωζάνης, αλλά λόγω της ανικανότητας αυτών που έχουν σήμερα την εξουσία».

Καθηγητής Οράν: «Ο Ερντογάν μπροστά στον πανικό του, άρχισε τις εθνικιστικές προκλήσεις»

Σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24» ο Οράν λέει ότι ο Ερντογάν «στην πρώτη φάση των εθνικιστικών προκλήσεων κάνει λόγο περί Λωζάννης. Αυτό είναι κλασική περίπτωση. Όλοι οι δεξιοί στην Τουρκία επικρίνουν τη Λωζάννη. Και το κάνουν αυτό όχι σε σχέση με τα νησιά, αλλά σε σχέση με το Κουρδικό πρόβλημα και τη Μοσούλη. Η δεύτερη προβοκάτσια στην οποία θα καταφύγει ο Ερντογάν βλέποντας ότι μειώνεται η ισχύς του στην Τουρκία θα είναι ο πόλεμος. Η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και ιδιαίτερα η Ρωσία έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι η εισβολή της Τουρκίας στις περιοχές αυτές συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Δηλαδή υπάρχει ισχυρή αντίσταση. Οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα πλήγματα εναντίον του PYD (η οργάνωση των Κούρδων της Συρίας) διότι η οργάνωση αυτή είναι ο κύριός τους σύμμαχος».

Ως προς την υπόθεση των νησιών, ο Οράν λέει ότι «κατά τις συνομιλίες της Λωζάννης η Τουρκία δεν θέλησε να πάρει τα νησιά διότι οι κάτοικοί τους ήταν κατά 90% Έλληνες». Ως προς το θέμα της Μοσούλης ο καθηγητής λέει ότι «τις παραμονές της υπογραφής της συνθήκης, υπήρξαν στην εθνοσυνέλευση αντιρρήσεις στην εγκατάλειψη της Μοσούλης, αλλά ο Ατατούρκ συνειδητά δεν θέλησε τη Μοσούλη με το σκεπτικό ότι τη στιγμή που δεν είναι ακόμη γνωστή η τύχη των Κούρδων της Τουρκίας, τι θα κάνουμε αν προστεθούν και οι Κούρδοι του Ιράκ».

Ειδικότερα για τα νησιά, ο Οράν λέει ότι «τα νησιά δόθηκαν το 1913 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η απέναντι πλευρά δεν ήταν απλώς η Ελλάδα, αλλά έξι μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Ιταλία και η Αυστροουγγαρία. Αρχικά το 1913 με τη Συνθήκη του Λονδίνου και στη συνέχεια με τη Συνθήκη των Αθηνών που υπογράφηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα Δωδεκάνησα δόθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης συμφωνήθηκε ώστε, τα υπόλοιπα νησιά, με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο να δοθούν στην Ελλάδα. Ωστόσο προτού τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αυτή, ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Λωζάννη».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr