«Σημαντικό παράδειγμα η Αλεξανδρούπολη για τις καλές σχέσεις της Ρωσίας με τη Βόρεια Ελλάδα»

Ο νέος γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbacov, μίλησε αποκλειστικά στη ΓΝΩΜΗ.

Τι είπε για τα θέματα του επίτιμου προξενείου, ρώσικη τράπεζα και τουρισμό από τη Ρωσία.

Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα στο “διαμάντι” της Αλεξανδρούπολης, την Δημοτική Βιβλιοθήκη στο «Καπνομάγαζο», εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής με θέμα «Αγία Πετρούπολη – Αλεξανδρούπολη» καθώς και το νέο απόκτημα, το τμήμα Ρώσικου βιβλίου, που προορίζεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολλούς ρωσόφωνους πολίτες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Κεντρικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή, διαδραμάτισαν οι άνθρωποι του πολιτιστικού συλλόγου «Ρώσικο σπίτι» που σε συνεργασία με τα στελέχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης δημιούργησαν έναν όμορφο ζεστό χώρο με αρκετό έντυπο υλικό στη ρώσικη γλώσσα. Τιμώμενο πρόσωπο το βράδυ της Πέμπτης, στον νέο χώρο της, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbacov, ο οποίος στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, έκοψε την κορδέλα, επισημοποιώντας το άνοιγμα του νέου τμήματος ρώσικου βιβλίου.
Ο κ. Alexander Shcherbacov, φιλικός και προσιτός, εκφράστηκε με θερμά λόγια για την περιοχή μας και τους ανθρώπους της και εξέφρασε την βούληση να εργαστεί για να συνεχιστεί η συνεργασία και οι δεσμοί της περιοχής μας με την περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης. Ο ίδιος δεν αρνήθηκε την πρόσκλησή μας και μας παραχώρησε μια ολιγόλεπτη δήλωση αποκλειστικά για την εφημερίδα ΓΝΩΜΗ.

«Σημαντικό να διαβάζουν ρώσικα οι νέοι»

Αρχικά, σε ότι αφορά τη δημιουργία τμήματος ρώσικου βιβλίου στη βιβλιοθήκη μας εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του. «Στην Αλεξανδρούπολη διαμένει ένας μεγάλος αριθμός Ρώσων συμπατριωτών μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα τέτοιο τμήμα, μια βιβλιοθήκη για να διαβάζουν στα ρωσικά. Αυτό το βήμα θα παίξει σπουδαίο ρόλο στη διάδοση του ρώσικου πολιτισμού και της ρώσικης γλώσσας. Τα παραπάνω θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ανάπτυξη των σχέσεων μας
Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται και να διαβάζουν ρωσικά οι νέοι οπότε ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη δημοτική βιβλιοθήκη. Να είναι ένα δημοφιλής μέρος που να γεμίζει νέους ανθρώπους που να διαβάζουν ρώσικα».

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε μεγάλη συνεργασία ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την περιοχή της Ρωσίας και την Αγία Πετρούπολη όπου είχαν αναπτυχθεί στενές σχέσεις. Είστε διατεθειμένος να συνεχιστεί αυτό ακόμη περισσότερο;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη και τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και περιφέρεια και την πόλη της Αγίας Πετρούπολης. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω τον προκάτοχό μου Αλεξέι Ποπόφ ο οποίος έχει θεμελιώσει και δρομολογήσει αυτές τις αδελφοποιήσεις και τις συνεργασίες. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στο τομέα αυτό.

Συζητήσατε με τον κ Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης διάφορα σημαντικά θέματα όπως τη δημιουργία Επίτιμου Προξενείου στην περιοχή και τη δημιουργία υποκαταστήματος ρωσικής τράπεζας. Υπάρχει εξέλιξη για αυτά;

Με τον κ. Δήμαρχο (κ. Βαγγέλη Λαμπάκη) στο γραφείο του συζητήσαμε πολλά και ουσιαστικά θέματα. Κάναμε συζήτηση ουσίας. Θέσαμε και τα θέμα που προαναφέρατε όπως του υποπροξενείου και της τράπεζας της Ρωσίας. Στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να αναφέρω κάτι περισσότερο. Χρειάζονται ακόμη επεξεργασία.

Ρώσους τουρίστες θα δούμε στην περιοχή μας;

Η Ελλάδα γίνεται όλο και πιο γνωστή στους Ρώσους τουρίστες έχει γίνει προορισμός επιλογής τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω φέτος θα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμό ρώσων τουριστών και εμείς σαν Ρώσικο προξενείο στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για τη διευκόλυνση και την προώθηση αυτής της συνεργασίας»

Ο συντάκτης της «Γ» με τον νέο Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Alexander Shcherbacov.

Οι συναντήσεις του Ρώσου προξένου

Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωι της Πέμπτης στο γραφείο του Δημάρχου παρουσία του κ Λαμπάκη, του Μητροπολίτη κ Ανθίμου και του εντεταλμένου συμβούλου του κυβερνήτη της Αγ. Πετρούπολης κ. Γκαμπαερίδη, συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για τη δημιουργία Επίτιμου Προξενείου στην Αλεξανδρούπολη, η δημιουργία υποκαταστήματος ρωσικής τράπεζας, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Αγ. Πετρούπολης, η υλοποίηση της υπόσχεσης από ρωσικής πλευράς για την κατασκευή της εκκλησίας του Αγ. Βλαδίμηρου στην Αλεξανδρούπολη και η ενίσχυση του θεσμού της φιλοξενίας Ρώσων μαθητών στις κατασκηνώσεις της Ν. Μάκρης.

Ο κ. Λαμπάκης ενημέρωσε επίσης, τον Γενικό Πρόξενο για τις προοπτικές ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης μέσω της δημιουργίας σταθμού υγροποιημένου αερίου LNG, τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου και την υλοποίηση της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς, στοιχεία που έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μητροπολίτης και ο Δήμαρχος συνόδευσαν τον Γενικό Πρόξενο στο χώρο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί η ξύλινη εκκλησία του Αγ. Βλαδίμηρου και μετέπειτα να χτιστεί η μεγάλη ομώνυμη εκκλησία ρωσικής τεχνοτροπίας. Ακολούθως επισκέφτηκαν τον Ι. Μ. Ναό του Αγ. Νικολάου και το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στρατιωτών όπου κατέθεσαν άνθη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του