room-to-grow-bnner

«Ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα στη σημερινή μετριότητα και σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον»

Συνέντευξη με την υποψήφια Δήμαρχο Ορεστιάδας και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να Ζω»

Της Κικής Ηπειρώτου

«Το δυνατό μας χαρτί, χωρίς καμία αμφιβολία, είναι οι άνθρωποί μας» υπογραμμίζει μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών, η  υποψήφια Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου. Έχοντας ξεκινήσει από τον Οκτώβριο την προεκλογική της καμπάνια, κατάφερε να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης και όλων των οικισμών για το πρόγραμμα του συνδυασμού της, να καταγράψει προβλήματα και να προτείνει λύσεις, έχοντας αναπτύξει «ακατάλυτες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες».

Σήμερα, κάνει έναν απολογισμό αυτής της πορείας, μιλά για το μηδενικό έργο της δημοτικής αρχής Μαυρίδη, παρουσιάζει τις προτάσεις της για τη νεολαία, για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα και επισημαίνει: «Σ’ αυτούς που μας κατηγορούν ότι παρουσιάσαμε πολλά, λέμε ότι και λίγα είναι. Στους κουρασμένους απ’ την εγκατάλειψη πολίτες μας αξίζουν περισσότερα».

Ποιο είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών κ. Γκουγκουσκίδου;

Μετά την πολύμηνη προεκλογική περίοδο, νομίζω κυρία Ηπειρώτου, ότι το διακύβευμα είναι καθαρό. Όλα τα επιχειρήματα ακούστηκαν, όλα τα δεδομένα παρουσιάσθηκαν. Οι δημότες έχουν κατά τη γνώμη μου δύο επιλογές.

Η μία επιλογή είναι να επιλέξουν την πρόταση του απερχόμενου Δημάρχου. Να συνεχίσουμε δηλαδή να κινούμαστε σε αργούς ρυθμούς. Χωρίς στόχους, χωρίς όραμα. Τα προβλήματα της καθημερινότητας άλυτα να πνίγουν τους πολίτες, ένας Δήμος απενεργοποιημένος, χωρίς συμμετοχή στην προσπάθεια της κοινωνίας για ανάκαμψη. Μια απ’ τα ίδια που λέει ο λαός μας.

Η άλλη επιλογή είναι ο κόσμος να επιλέξει τη δική μας πρόταση. Βάλαμε τον πήχη ψηλά. Επεξεργασθήκαμε προτάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή. Δεν αρκούμαστε στην απλή διαχείριση. Παρεμβαίνουμε στην κρίση, βάζουμε τον Δήμο στο παιχνίδι της οικονομικής και κοινωνικής επανεκκίνησης. Προτάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ κατά 30%, η ανακήρυξη του Δήμου Ορεστιάδας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό forum για τον πρωτογενή τομέα, ο Διεθνής μαραθώνιος, είναι προτάσεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα της περιοχής.

Εν κατακλείδι, ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα στη σημερινή μετριότητα και σ’ ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Νομίζω θα διαλέξει το δεύτερο, θα επιλέξει τη δική μας πρόταση.

Απέδωσε η πολύμηνη αντιπολιτευτική σας Campagna;

Ξεκινήσαμε νωρίς. Ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο επίσημα, με την ανακοίνωση της συμμετοχής μας στις Δημοτικές εκλογές. Με τη δράση μας «Στα χωριά και στις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου» ακούσαμε τα προβλήματα και τις αγωνίες των δημοτών. Περάσαμε απ’ όλες τις γειτονιές, απ’ όλα τα χωριά. Στη συνέχεια αναδείξαμε τις παραλείψεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Τέλος, παρουσιάσαμε το πρόγραμμά μας. Προτάσεις και λύσεις για έναν καλύτερο Δήμο Ορεστιάδας που αξίζει να ζούμε. Ναι, είμαι ευχαριστημένη. Επιβάλλαμε την ατζέντα μας. Όλοι συζήτησαν τους τελευταίους μήνες για τις προτάσεις μας, για τον τρόπο που τις παρουσιάσαμε, για την κριτική μας στον κ. Δήμαρχο. Τώρα πλέον όλοι οι πολίτες ξέρουν τι προτείνουμε.

Ποια είναι η τακτική των άλλων παρατάξεων;

Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τις αρχές τους και το όραμά τους για τον Δήμο. Τους σεβόμαστε. Όλους τους σεβόμαστε. Αγωνιζόμαστε ουσιαστικά για τον ίδιο στόχο. Να φύγει η σημερινή Δημοτική Αρχή. Υπ’ αυτήν  την έννοια τους θεωρούμε συνοδοιπόρους. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου είναι εξαφανισμένη. Ο κ. Δήμαρχος δεν εμφανίστηκε στα χωριά, στις γειτονιές. Οι δημότες τον αναζητούν, στην κυριολεξία είναι εξαφανισμένος. Η αδυναμία του να παρουσιάσει έργο είναι προφανής. Τώρα αντιλήφθηκε ότι ο απολογισμός των αιρετών γίνεται με το έργο και όχι με υποσχέσεις και φιγούρες. Δεν έχει να παρουσιάσει ούτε ένα έργο που να σχεδίασε και υλοποίησε, ούτε ένα. Τώρα υπόσχεται ότι θα κάνει έργο, θα εντάξει έργα, θα φέρει εκατομμύρια, αν τον ψηφίσει ο κόσμος. Είχε την ευκαιρία του και την έχασε.

Για να διασωθεί πολιτικά απευθύνεται στον κομματικό πατριωτισμό. Λέει δηλαδή στου φίλους της Νέας Δημοκρατίας, «μπορεί να μην ήμουν καλός δήμαρχος όμως ψηφίστε με γιατί είμαι δικός σας, να μην έρθουν οι άλλοι, οι αντίπαλοι». Να το ξεκαθαρίσω απόλυτα κ. Ηπειρώτου. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μας. Όπως εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και στα άλλα κόμματα. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα για να λύσουμε τα προβλήματα που αφήνει πίσω του ο κ. Μαυρίδης.  Εξάλλου, πόσο χρήσιμος είναι ο Δήμαρχος σ’ ένα κόμμα που αποκάλεσε «δολοφόνο» τον πρωθυπουργό και Πρόεδρό του;

Εξαγγείλατε πολλά, θα τα υλοποιήσετε ή είναι υποσχέσεις που θα ξεχαστούν;

Εξαγγείλαμε πολλά γιατί θέλουμε να κάνουμε πολλά. Θέλουμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτής της όμορφης, αλλά εγκαταλελειμμένης Ευρωπαϊκής γωνιάς. Εργασθήκαμε σκληρά στελέχη της παράταξης, εθελοντές, ειδικοί επιστήμονες και εγώ η ίδια και φτιάξαμε ένα πρόγραμμα για να ξεκολλήσει η οικονομία, να ζωντανέψει η κοινωνία, να αποκτήσουμε δομές Ευρωπαϊκής πόλης. Η παράταξη του κ. Δημάρχου δεν παρουσίασε όχι πρόγραμμα αλλά ούτε πέντε σειρές προτάσεων για τα μάτια του κόσμου. Αδιαφορία; Αλαζονεία; Σνομπισμός; Ποιος ξέρει.

Σ’ αυτούς που μας κατηγορούν ότι παρουσιάσαμε πολλά, λέμε ότι και λίγα είναι. Στους κουρασμένους απ’ την εγκατάλειψη πολίτες μας αξίζουν περισσότερα.

Δεσμεύομαι προσωπικά -με όλη τη σημασία αυτής της λέξης- ότι θα τα παλέψουμε όλα όσα εξαγγείλαμε, όλα μέχρι τέλους. Θα μπω μπροστά, στις 6:30 το πρωί θα ξεκινάω και εγώ μαζί με τους εργαζόμενους της καθαριότητας, για να γίνει η πόλη καθαρή, θα συμμετέχω στις γειτονιές και στα χωριά για την καθαριότητα. Θα προτρέπω, θα επιβλέπω, θα ενθαρρύνω τους άξιους εργαζόμενους.

Δεν θα χρεώσω τα θέματα της καθημερινότητας στους Αντιδημάρχους. Αναλαμβάνω ευθύνη. Δεν φοβάμαι τις ευθύνες. Για τις σημαντικές προτάσεις μας χρειάζεται ενότητα, σχεδιασμός και διεκδίκηση. Δεν αποδεχόμαστε ότι αυτές είναι οι δυνατότητές μας. Δεν θα κουραστούμε. Θα καταφέρουμε όλα όσα σχεδιάσαμε.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το δυνατό σας χαρτί;

Το δυνατό μας χαρτί χωρίς καμία αμφιβολία είναι οι άνθρωποί μας. Άνθρωποι άξιοι, με επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή, που κάτι έχουν να πουν στην κοινωνία, κάτι σηματοδοτούν. Με διαφορετική αφετηρία ο καθένας, με διαφορετική πορεία, επαγγελματική, κομματική, ιδεολογική, κοινωνική. Όλους όμως τους ενώνει το άγχος της προσφοράς, η προσμονή να υπηρετήσουν και να λογοδοτήσουν σε τακτικά διαστήματα στους πολίτες.

Εγγυώμαι και εγώ προσωπικά τη συνοχή, τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα της ομάδας. Εγγύηση είναι οι σπουδές μου, η επαγγελματική μου διαδρομή- ως δικηγόρος στη εικοσαετή πορεία μου έχω χειρισθεί δύσκολες και σύνθετες υποθέσεις- οι ακατάλυτες σχέσεις εμπιστοσύνης που έχω αναπτύξει με τους πολίτες. Και τέλος, οι αγώνες μου κυρία Ηπειρώτου. Ήμουν όχι απλώς μέσα στους αγώνες, ήμουν μπροστά στις διεκδικήσεις των δίκαιων αιτημάτων των δημοτών μας. Οι πολίτες ξέρουν η Μαρία δεν κρύβεται, δεν φοβάται, δεν συμβιβάζεται, δεν στρογγυλεύει τις γωνίες. Πάνω απ’ όλα ο Δήμος και οι πολίτες.

Η ομάδα είναι έτοιμη με σχέδιο, με όραμα, με αυτοπεποίθηση. Τα μανίκια τα έχουμε ήδη σηκώσει.

Έβλεπα προχθές τον πίνακα ανέργων τον ΟΑΕΔ και είδα τα στοιχεία της ανεργίας στην περιοχή ιδίως των νέων. Έχετε κάτι να πείτε στους νέους;

Έβλεπα κι εγώ τον πίνακα των ανέργων της περιοχής μας και ανησυχώ. Στην περιοχή μας είναι 4.696 καταγεγραμμένοι άνεργοι και το 65% των ενεργών είναι έως 44 χρονών. Είναι σοκαριστικό, αλλά απόλυτα αληθινό, οι πιο νέοι, οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι είναι άνεργοι.

Η απουσία πολιτικής για τους νέους είναι προφανής. 5 χρόνια ο κ. Δήμαρχος δεν εξήγγειλε ούτε ένα θεσμικό μέτρο για τη νεολαία μας. Και ύστερα παραπονούμαστε που φεύγουν τα παιδιά μας. Δεν κόβουμε τον δρόμο των νέων. Δεν χαρίζουμε τους νέους στον καναπέ. Δεν τους έχουμε μόνο για τα εύκολα. Τους αναθέτουμε καθήκοντα και υποχρεώσεις. Τους ορίζουμε μπροστάρηδες, να οργανώσουν τις δικές τους ζωές, αλλά και τις δικές μας. Εξάλλου πόσο καλά τα πήγαν οι έμπειροι, οι μεγάλοι;

Το πρώτο πακέτο μέτρων για τη νεολαία περιλαμβάνει:

Δημιουργίας κέντρου νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα προετοιμάζει τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες.

Συνεχής κατάρτιση των νέων για να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας

Χρηματοδότηση συλλογικών νεανικών δράσεων, θέατρο, χορός, σπορ, τέχνες, ποίηση, παραδοσιακά επαγγέλματα κ.α.

Ενίσχυση νεανικών μουσικών γκρουπ και συμμετοχή τους στις νεανικές γιορτές του Άρδα.

Θέλουμε τους νέους στο πλευρό μας, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Τους θέλουμε πρωταγωνιστές. Τα αγόρια και τα κορίτσια της Θράκης είναι τα καμάρια και το στήριγμά μας.

Τι θα κάνετε με τα θέματα ανάπτυξης, με την εκροή πόρων προς τις γειτονικές χώρες;

Η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να παράγεται πλούτος στην περιοχή και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών για να μην φεύγουν οι καταναλωτές απέναντι. Σχεδιάσαμε το Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (ΤΑΣ) για τον Δήμο Ορεστιάδας που δίνει λύσεις στα παραπάνω σύνθετα προβλήματα.

Tα προτεινόμενα μέτρα είναι:

 1. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%. Για να γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και οι καταναλωτές να προτιμούν τη δική μας αγορά. Μπορεί να υλοποιηθεί σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2006/112.
 2. Τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση. Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΤΟΠΣΑ, το Υπουργείο Απασχόλησης για 18 μήνες θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας.
 3. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 15% των επιτηδευματιών του Δήμου Ορεστιάδας.
 4. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων, είτε ανά κλάδο, είτε οριζόντιες, με επιχειρηματίες από τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο, για προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.
 5. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε πόλεις της Βαλκανικής Ενδοχώρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.
 6. Ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (Startup).
 7. Ίδρυση Κέντρου Γυναικών Δήμου Ορεστιάδας, για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
 8. Στήριξη της διαφάνειας. Καταργούμε άμεσα το σάπιο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων.

Με τα προτεινόμενα μέτρα αναδεικνύουμε τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα εξωστρεφές, ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο.

Με τον Τουρισμό – Πολιτισμό μπορεί να γίνει κάτι;

Είναι αλήθεια ότι τουρισμός στον Δήμο μας δεν υπάρχει, με την έννοια της οργανωμένης ροής επισκεπτών, δεν υπάρχει. Ίσως γιατί ο τουρισμός στην Ελλάδα, συνδέεται μάλλον με τη θάλασσα. Υπάρχουν προϋποθέσεις και μάλιστα σοβαρές να λειτουργήσουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι δράσεις που θα στηρίξουμε για τον Τουρισμό, για τον Πολιτισμό και την ενίσχυση της διασυνοριακότητας είναι:

 • Δημιουργία του μουσείου Ζώνης – Δοξιπάρας
 • Η συνάντηση νέων στον Άρδα, στις Καστανιές. Θα γίνει ένα μουσικό καλλιτεχνικό, πολιτιστικό φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας. Ένας θεσμός που θα ενδιαφέρει τους νέους των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας. Να εξελιχθεί σε ένα ελληνικό και βαλκανικό Woodstock. Οι γιορτές του Άρδα όχι μόνο δεν θα καταργηθούν, αλλά θα γίνουν πιο ποιοτικές και θα διαρκούν περισσότερο διάστημα. Θα έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο πολιτιστικό απόθεμα και στην οικονομία της περιοχής. Θα πρέπει να ξεκολλήσει το θέμα της οικοτουριστικής μονάδας με τους ξύλινους οικίσκους, με κάποιο τρόπο πρέπει να υπάρξει ένας επίλογος θετικός ή αρνητικός
 • Ένας διασυνοριακός μαραθώνιος στο τριεθνές Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, ένας κοινός θεσμός διεθνούς εμβέλειας για τους Δήμους Ορεστιάδας – Αδριανούπολης – Σβίλενγκραντ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
 • Βαλκανικό στρατιωτικό ποδοσφαιρικό τουρνουά «Αντώνης Αντωνιάδης», με τη συμμετοχή όλων των Βαλκανικών ποδοσφαιρικών ομάδων των ενόπλων δυνάμεων, με έδρα τις Καστανιές και ανάπτυξη σε όλα τα περιφερειακά γήπεδα του δήμου Ορεστιάδας.
 • Καθιέρωση Βαλκανικού συνεδρίου για τον εναλλακτικό, οικολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό τουρισμό στο συνεδριακό κέντρο του παραδοσιακού μύλου Πετρωτών
 • Διενέργεια ετήσιου ευρωπαϊκού φόρουμ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο που θα μελετά θέματα του Ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα.
 • Με αφορμή τα 100 χρόνια (1919 – 2019) από την γέννηση του υμνωδού της τοπικής ιστορίας να κηρυχθεί το 2019 έτος Τάκη Τσονίδη.

Η πολιτιστική άνοιξη της Ορεστιάδας μπορεί να έρθει τώρα. Χρειάζεται όμως όραμα, πίστη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, πίστη στους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου, και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών πόρων.

Μιλήστε μας για την πρότασή σας να γίνει η Ορεστιάδα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Είναι μια σημαντική Δράση που γίνεται στα πλαίσια του εορτασμού των 100στων γενεθλίων της πόλης. Της πιο νέας πόλης της Ελλάδας. Η πόλη μπαίνοντας στον 2ο αιώνα της ζωής της, πρέπει να αποκτήσει υποδομές σύγχρονης πόλης, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Διακρατικό της περιβάλλον, διαφορετικά η πίεση απ’ τις γειτονικές πόλεις των γειτονικών κρατών, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, θα τη μετατρέψουν σ’ ένα μεγάλο χωριό. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, είναι μία ευκαιρία να αλλάξουμε επίπεδο, οικονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό. Κάποιοι το χλεύασαν, κάποιοι αιφνιδιάστηκαν. Είναι μια πρόταση ρεαλιστική. Το μέγεθος του Δήμου δεν είναι αποτρεπτικό και μικρότερες πόλεις πήραν τον τίτλο. Χρειάζεται ενότητα των φορέων της περιοχής, του κόσμου, των νέων, των επαγγελματιών. Χρειάζεται και πολιτική στήριξη απ’ την Ελληνική Πολιτεία. Να είμαστε, μετά την Ελευσίνα, η πρώτη Ελληνική πόλη που θα στηριχθεί για τον τίτλο. Ήδη με το που ανακοινώθηκε συσπειρώνει τον κόσμο, ενθουσιάζει τους νέους και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτοί που αποφασίζουν πρέπει κάτι σημαντικό να μας δώσουν.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος Ορεστιάδας, και με βάση όσα ορίζει ο Κλεισθένης, πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να συνεργαστείτε με την παράταξη του κ. Μαυρίδη; Φοβάστε για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας του Δήμου για το οποίο έχουν μιλήσει άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι;

Οι συνεργασίες, ο διάλογος, οι συλλογικές προσπάθειες είναι στο DNA της παράταξής μας. Πιστεύουμε στις συνεργασίες. Γι’ αυτό και δεν φοβόμαστε το ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Στις εκλογές θα ηττηθεί η αλαζονεία της παράταξης Μαυρίδη. Εμείς θα προτείνουμε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις και με αυτή του απερχόμενου Δημάρχου. Προφανώς οι συνεργασίες θα στηριχθούν σε προγραμματικές συμφωνίες, σε συμφωνίες πάνω απ’ το τραπέζι. Δεν θα αφήσουμε τον Δήμο χωρίς Διοίκηση σ’ αυτή τη δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Στην παράταξή σας έχετε πρόσωπα που παλαιότερα ανήκαν σε άλλες παρατάξεις. Γιατί συμπορεύτηκαν μαζί σας;

Εμείς από την αρχή είπαμε ότι τους αγκαλιάζουμε όλους. Η παράταξη στηρίχθηκε σε νέους, τόσο σε ηλικία, όσο και σε συμμετοχές στη Διοίκηση του Δήμου στο παρελθόν. Ήρθαν κοντά μας άνθρωποι με εμπειρία, με σπουδαία διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, στο Αγροτοσυνεταιριστικό κίνημα, που ανήκαν σε άλλες δημοτικές παρατάξεις. Ήρθαν γιατί είδαν τον καθαρό αγώνα μας, τις σπουδαίες προτάσεις μας, την προοπτική μας. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς, τους εμπιστευόμαστε απόλυτα. Θα προσδώσουν εμπειρία στην προσπάθειά μας να μετατρέψουμε τον Δήμο από έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό, σε εργαλείο ανάπτυξης και εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ποιος Δήμαρχος της Ελλάδας θεωρείτε ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του; Γενικότερα τι έργα και πρωτοβουλίες από άλλες περιοχές πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην Ορεστιάδα;

Δεν έχουμε κάποιον Δήμαρχο ως πρότυπο, για να τον αντιγράψουμε. Θα αντιγράψουμε καλές πρακτικές, όπου και αν εφαρμόζονται, όπως:

Θα ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες για να μετατρέψουμε την Ορεστιάδα σε μια «έξυπνη πόλη».

Θα ενισχύσουμε συλλογικές προσπάθειες για την παραγωγή και διάθεση επώνυμων τοπικών προϊόντων.

Θα ενισχύσουμε το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής. Ο Βόρειος Έβρος είναι η μήτρα του Θρακιώτικου Πολιτισμού.

Θα στηρίξουμε την εξωστρέφεια της περιοχής, ώστε η διασυνοριακότητα να λειτουργεί υπέρ μας και όχι να μας χαντακώνει.

Θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές.

Θα στηρίξουμε τις γυναίκες. Στην εργασία, στην αυτοαπασχόληση, θα στηρίξουμε τις γυναίκες με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, με τη δημιουργία κέντρου στήριξης κακοποιημένων γυναικών.

Θα κάνουμε παρεμβάσεις οικολογικές όπως ποδηλατοδρόμους μέσα και έξω από την πόλη.

Ένα είναι σίγουρο, θα ομορφύνουμε την πόλη και τα ιστορικά χωριά μας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο