room-to-grow-bnner

Ούτε μία τοποθέτηση Αστυνομικού στον Έβρο μέσω των έκτακτων μεταθέσεων

Παρ’ όλα αυτά, ο Υπουργός Άμυνας δηλώνει αποφασισμένος για «σφράγισμα του Έβρου» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό
Αγανάκτηση από Αστυνομία και Συνοριοφυλακή και αντίδραση από Νατάσα Γκαρά

 

Ούτε ένας Αστυνομικός δεν τοποθετήθηκε στον Έβρο, μέσω της διαδικασίας των έκτακτων μεταθέσεων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όσο και της Ορεστιάδας, λάμβαναν ένα «μερίδιο», ενισχύοντας, ως ένα βαθμό, τις υπηρεσίες τους.

Σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τον Έβρο, με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες και μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη στο νομό μας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τις δεσμεύσεις για ενίσχυση, τόσο της Αστυνομίας όσο και της Συνοριοφυλακής, η εξέλιξη αυτή προκαλεί προβληματισμό και αγανάκτηση.

Οι νέες τοποθετήσεις, συνολικά 101 στον αριθμό, αφορούν μόνο τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Παρ’ όλα αυτά, μόλις χθες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του, μίλησε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να σφραγίσει τον Έβρο», λόγω μεταναστευτικού. Τον Έβρο, που, διαχρονικά, υποφέρει από ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (και όχι μόνο) και που  ούτε αυτή τη φορά ενισχύθηκε.

«Θα σφραγίσουμε τον Έβρο»

Εντωμεταξύ,  ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε νέες δηλώσεις, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, θέτοντας ως σημεία αναφοράς τον Έβρο αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Ο κ.  Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, διευκρίνισε ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στην περιοχή του Έβρου, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, λέγοντας πως: «Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά».

Στο σημείο αυτό προσέθεσε ότι «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για «ενίσχυση παρατηρητηρίων στο Αιγαίο», ενώ διευκρινίζοντας την φράση για «σφράγισμα του Έβρου» είπε ότι αυτό συνεπάγεται: «Περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού. Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων».

Πικρία και αγανάκτηση

Το θέμα σχολιάζουν οι αστυνομικοί και συνοριοφύλακες της περιοχής μας με πικρία.  Ο κ.  Ηλίας Ακίδης, εκπρόσωπος των αστυνομικών υπαλλήλων Ορεστιάδας, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ούτε ένας αστυνομικός δεν μετατίθεται στον ΕΒΡΟ. Θερμά συγχαρητήρια στην πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου μας που έλυσε όλα τα προβλήματα του Νομού μας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα με το μεταναστευτικό, ούτε με την εγκληματικότητα στον ΕΒΡΟ. Δεν χρειαζόμαστε καμία ενίσχυση».

Από τους συνοριοφύλακες του Έβρου, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς αναφέρει: «Σε όλες τις συναντήσεις μας με την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία από τα βασικά μας αιτήματα ήταν η παραμονή της ενισχυτικής δύναμης (Αδαπανως) για τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας… Πρέπει να βρεθεί νομικό πλαίσιο με το οποίο όσοι και όσες επιθυμούν με αμετάθετο τουλάχιστον 10 χρονών να παραμείνουν. Να δούμε εκεί τις ελλείψεις να δούμε εκεί πραγματικά πόσες και πόσοι θέλουν να μείνουν στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει νέος σχεδιασμός στις Υπηρεσίες μας και μαζί με έναν αριθμό προσλήψεων νέων Συνοριακών Φυλάκων να μπορούμε να μιλάμε για αίσθημα ασφάλειας στα ακριτικά χωριά μας και για σωστή φύλαξη της χώρας μας».

Ερωτήματα από Γκαρά

«Για πρώτη φορά δεν τοποθετήθηκε κανένας αστυνομικός στον Έβρο», αναφέρει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, υπενθυμίζοντας ότι «ο Νομός μας, κάθε χρόνο λάμβανε και τοποθετούνταν συνολικά και στις 2 Αστυνομικές Διευθύνσεις, με την διαδικασία των μεταθέσεων, διψήφιος αριθμός αστυνομικών διαφόρων βαθμίδων».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «θα έπρεπε η ενίσχυση  των αστυνομικών υπηρεσιών στον Έβρο να έμοιαζε αυτονόητη, σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, αλλά τελικά είδαμε να τοποθετούνται αστυνομικοί μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη! Για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, σε έναν ακόμη κρίσιμο τομέα, η Περιφέρεια της χώρας , η ακριτική Ελλάδα, η Θράκη, δείχνει να μην αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Τα ερωτήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα για τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, διότι πολύ πρόσφατα  επισκέφθηκε τον Έβρο, είδε τις δυσκολίες που υπάρχουν, υποσχέθηκε λύσεις, αλλά για την ώρα τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κινείται ακριβώς στον αντίποδα των όσων υποσχέθηκαν.

Θα πρέπει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η νέα Κυβέρνηση στο σύνολό της, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, να κατανοήσουν ότι αυτήν την στιγμή στον Νομό του Έβρου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και η περιοχή μας χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση τόσο σε προσωπικό στις αστυνομικές υπηρεσίες όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού».

Κ.Η.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο