Οριστικό: Δεν εκδίδονται οι Τούρκοι Αξιωματικοί

Ομόφωνα για τους έξι και με πλειοψηφία 4 προς 1, τα τρία τμήματα του Αρείου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν στην γείτονα  οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί.

Νίκησε το δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Τουρκία: Να τηρήσει ο Τσίπρας την υπόσχεσή του.

Ομόφωνα για τους έξι και με πλειοψηφία 4 προς 1, τα τρία τμήματα του Αρείου Πάγο αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι Αξιωματικοί, σύμφωνα με το αίτημα της Τουρκικής Κυβέρνησης. Ως γνωστόν οι Τούρκοι είχαν διαφύγει με ελικόπτερο και παραδόθηκαν στις Ελληνικές αρχές στην Αλεξανδρούπολη, τον περασμένο Ιούλιο.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ολιγόλογο και έλεγε ότι ενδεχόμενη έκδοσή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους και θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό.

Αναφέρθηκε επίσης ότι το διεθνές δίκαιο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερισχύει του δικαίου της κάθε χώρας και των δεσμεύσεων και των διμερών συμφωνιών περί της έκδοσης των πολιτικών φυγάδων.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται εξ άλλης αιτίας. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με εμφανή συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.

Μετά από την απόφαση αυτή δεν υπάρχει λόγος για την σύγκληση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, κάτι που θα συνέβαινε εάν η απόφαση ήταν υπέρ της έκδοσης και υπήρχε έστω και μια μειοψηφία. Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς όπως προβλέπει ο νόμος όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Τι είπε η πρόεδρος και ο δικηγόρος των Τούρκων

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, εκφωνώντας την απόφαση, «η πιθανότητα με βάση όλα όσα αναφέρονται ακυρώσεως η περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοση τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, κανένας εκ των τεσσάρων δεν πρέπει να εκδοθεί στο κράτος της Τουρκιας προκειμένου να διωχθεί, αίρει την προσωρινή κράτηση και διατάσσει την απόλυσή τους εφόσον δεν κρατούνται δια άλλη αιτία.

Οι δύο συνήγοροι των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, προέβησαν στις κάτωθι δηλώσεις:

Ο κ. Μυλωνόπουλος δήλωσε: «Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.

Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι, με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό τον Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».

Ο κ. Ζέλιος δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Τουρκία: Να τηρήσει ο Τσίπρας την υπόσχεσή του

Μετά την εξέλιξη αυτή η τουρκική κυβέρνηση στρέφεται στη διεκδίκηση μίας πολιτικής απόφασης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο δικηγόρος της τουρκικής κυβέρνησης, ΖεκίΑριτούρκ, που παρακολουθούσε τη δίκη, παραδέχτηκε ότι νομικά η απόφαση είναι τελική και η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει άλλο ένδικο μέσο για την προσβολή της. «Πολιτικά όμως», είπε, «δεν αίναι η τελική απόφαση. Τον τελευταίο λόγο έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Αν θέλει το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να αποφασίσει την έκδοσή τους».

Ο κ. Αριτούρκ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και κατηγόρησε την Ελλάδα για διγλωσσία μεταξύ πολιτικής και νομικών διαδικασιών, αρνούμενη -όπως είπε- να τηρήσει την υπόσχεσή της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία.

Όπως είπε αναλυτικά: «Δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα για τους προδότες… Η Ελλάδα παίζει διπλό παιχνίδι, κινούμενη μεταξύ πολιτικής και νόμων, και δεν τηρεί την υπόσχεση που μας έχει δώσει. Η Ελλάδα έπρεπε να αποφασίσει την έκδοσή τους. Η απορριπτική απόφασή της είναι λάθος σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση περί Έκδοσης των Κατηγορουμένων, της οποίας είμαστε συμβαλλόμενο μέρος. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε ενώπιον μίας διαδικασίας που δεν έχει σχέση με τη Δικαιοσύνη».

Καταλήγοντας, «έδειξε» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για αθέτηση της υπόσχεσής του. «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε την υπόσχεσή του παρά την αρχική του δήλωση «ότι θα τους παραδώσουμε αμέσως». Αναμένουμε να δούμε αν ο έλληνας πρωθυπουργός θα τηρήσει την υπόσχεσή του» δήλωσε.

Ικανοποίηση κομμάτων

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε: «Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία».

Τα «ευχαριστώ» των Τούρκων αξιωματικών

Σε κοινή δήλωση που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι στρατιωτικοί, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους, ευχαριστούσαν τους Έλληνες πολίτες «για την συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους».

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους», είχαν αναφέρει σχετικά.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο