Ορεστιάδα: Διανεμήθηκαν 2.000 φυντάνια 25 παραδοσιακών ποικιλιών

Περίπου 2.000 φυντάνια 25 διαφορετικών παραδοσιακών ποικιλιών διανεμήθηκαν δωρεάν το απόγευμα του Σαββάτου (19/05) στη διάρκεια της 6ης γιορτής σπόρου, που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο θέατρο του πευκώνα Ορεστιάδας.

Η γιορτή διοργανώθηκε απο το συνεργατικό καφενείο “Μπεντρεντίν” και την τοπική ομάδα Έβρου “Πελίτι”, με τη μουσική υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών και Φίλων Μουσικής Ν. Ορεστιάδας “Δημητρός Αραμπατζής”, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κώστα Λαμπρόπουλου, ενός εκ των πρωτεργατών της “γιορτής σπόρου” στην Ορεστιάδα, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Κυρίαρχο μήνυμα της γιορτής ήταν η ανάγκη να διαφυλαχθούν οι παραδοσιακοί σπόροι και να παραδοθούν στις επόμενες γενιές, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του κάθε τόπου, ενώ ζητήθηκε από όσους σπείρουν τα φυντάνια που πήραν, να κρατήσουν τους σπόρους και να τους ανταλλάξουν με άλλες ποικιλίες στην επόμενη γιορτή.

Στα δύο εργαστήρια που λειτούργησαν, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πώς διατηρούνται οι σπόροι και πήραν παραδοσιακές, εμπειρικές συμβουλές για θέματα σποράς, ποτίσματος και οικολογικής λίπανσης και φυτοπροστασίας, ενώ στο δεύτερο εργαστήριο παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία παραγωγής κεραλοιφής.

Τις ενημερώσεις έκαναν ο εκπρόσωπος της Τοπικής Ομάδας “Πελίτι” Κομοτηνής, Νίκος Δομπάζης, και η μελισσοκόμος και παραγωγός μελισσοκομικών προϊόντων, Ξανθή Βασιλικού. Την ίδια ώρα, ομάδα φοιτητών είχε αναλάβει να συντονίσει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, με κατασκευές από υλικά της φύσης και σπόρους.

Ακολούθησε ομιλία και ανοιχτή συζήτηση για τους παραδοσιακούς σπόρους, από τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ερευνητή της εξελεκτικής των φυτών, Αριστοτέλη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η προστασία και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών αποτελεί μία από τις “άμυνες” που θα πρέπει να προετοιμάσει ο άνθρωπος για να αντιμετωπίσει την επέλαση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι οι αλλαγές που αυτή θα επιφέρει στο περιβάλλον θα αναγκάσει την αγροτική παραγωγή να αναζητήσει νέες γενετικές μορφές των φυτών, καθώς οι εμπορικές “καθαρές” ποικιλίες (υβρίδια) που χρησιμοποιούνται σήμερα, έχουν πολύ περιορισμένη γενετική βάση. “Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μύθος, το περιβάλλον αλλάζει και η αγροτική παραγωγή θα χτυπηθεί. Χρειαζόμαστε νέες ποικιλίες και αυτές θα μπορέσουμε να τις βρούμε μόνο στις παραδοσιακές”, υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο περιορισμός της γενετικής αυτής βάσης είναι εξαιρετικά απειλητικός, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από τις διάφορες ποικιλίες σιτηρών που υπήρχαν στο παρελθόν, σήμερα έχει απομείνει μόλις το 1% και από τις ποικιλίες των λαχανικών το 2%-3%! Το στοιχείο αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο της τοπικής ομάδας “Πελίτι” Κομοτηνής, Νίκο Δομπάζη, που μίλησε και για το νομικό πλαίσιο που διέπει πλέον τα ζητήματα διακίνησης σπόρων. “Η νομοθεσία ήταν πολύ εχθρική στα θέματα αυτά, ευτυχώς η Ευρώπη άνοιξε ένα παράθυρο που επιτρέπει τη διακίνηση, πώληση και καλλιέργεια σπόρων διατηρημένων ποικιλιών σε “μη επαγγελματίες”, εξήγησε ο εκπρόσωπος του “Πελίτι”.

Τη βραδιά έκλεισαν με τη συναυλία τους οι Duoyu.

E-vertigo.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο