Ομόφωνα στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Την ομόφωνη και απόλυτη στήριξή τους στους εργαζόμενους του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που το τελευταίο διάστημα, βρίσκονται σε αναβρασμό και πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας και ζητώντας την απόσυρση του άρθρο 179 του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, εξέφρασαν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνήλθαν εκτάκτως, μετά από αίτηση του Συλλόγου Εργαζομένων, το μεσημέρι της Τετάρτης 23/10.

«Κόκκινο πανί» για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ όλης της χώρας είναι το άρθρο 179 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα ψηφίζονταν χθες από τη Βουλή. Το συγκεκριμένο άρθρο δίνει τη δυνατότητα, με ισχνή πλειοψηφία, στο  εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο, να μπορεί να προβαίνει στη σύναψη Δημόσιας Σύμβασης, για την Εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθαριότητα, πράσινο και ηλεκτροφωτισμό με ιδιωτικές εταιρείες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, πέρα από τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους και την αντίθεσή του  με το συγκεκριμένο άρθρο, ζητά να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου, ο Δήμος να είναι σε θέση να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, με αποτελεσματικότητα και αυτάρκεια.

Από τη συνεδρίαση, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Λαμπάκη και του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη, για παλαιότερες δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, με τις οποίες δεν απέκλειε μία συνεργασία με ιδιώτη στον τομέα της καθαριότητας. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την απόλυτη στήριξή του στους εργαζόμενους, αποκαλύπτοντας πως πριν λίγες μέρες, ανέβηκε και ο ίδιος σε ένα απορριμματοφόρο, από πολύ νωρίς το πρωί, μαζί με το προσωπικό, διαπιστώνοντας τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι υπάλληλοι και μιλώντας για τον απόλυτο σεβασμό που αξίζουν.

Το ψήφισμα

«Υπερασπιζόμαστε τον αποκλειστικά Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου.

Ζητάμε από τον Κεντρική Διοίκηση να σεβαστεί το Αυτοδιοίκητο στους Δήμους.

Να στελεχώσει με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό τις Δημοτικές υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για την ανανέωση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως και την αγορά νέων μέσων.

Ζητάμε την απόσυρση του άρθρου 179 του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που δίνει τη δυνατότητα, με ισχνή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο να μπορεί κατά τη κρίση του, χωρίς αιτιολογημένη έκθεση, να αποφασίζει για τη σύναψη Δημόσιας Σύμβασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 για την Εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων συντήρησης χώρων Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και καλεί την κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο με τα θεσμικά όργανα Κ.Ε.Δ.Ε., Π.Ε.Δ.Α. και Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Μόνο με διάλογο και συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αυτή την ώρα προετοιμάζονται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, τόσο σε Τοπικό Επίπεδο όσο και Πανελλαδικά, μπορεί να βρεθεί λύση για τα χρόνια προβλήματα στους Ο.Τ.Α.

Όχι στο χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ειδικά στις κλαδικές. Κανένας περιορισμός στις συνδικαλιστικές ελευθερίες που επιφέρει το νομοσχέδιο».

 

ΑΝΑΣΑ: «Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου είναι και θα πρέπει να παραμείνουν ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ»

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «ΑΝΑΣΑ» παραθέτει τις θέσεις της: «Η θέση της ΑΝΑΣΑ χωρίς πολλά λόγια, χωρίς καμιά έκπτωση είναι ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου, καθαριότητας, πράσινου και ηλεκτροφωτισμού ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνουν ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ.

Τι ισχύει μέχρι σήμερα: Οι Δήμοι με βάση το άρθρο 61 του νόμου 3979/11 είχαν την δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες όταν δεν μπορούσαν να τις εκτελέσουν με ίδια μέσα , με κάποιες προϋποθέσεις , δηλαδή με αιτιολογική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία όμως λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία.

Τι θα ισχύει με το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου: Δίνει την δυνατότητα στους Δήμους με ΜΙΚΡΈΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΕΣ να ιδιωτικοποιήσουν τρεις σημαντικές δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, πράσινο, ηλεκτροφωτισμό) χωρίς τεκμηρίωση. Τι συνεπάγεται απ’ όλο αυτό; Αύξηση των δημοτικών τελών προς όφελος των εργολάβων , απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική αυτοδιοίκηση παρότι προχωρούν οι προσλήψεις 8500 μονίμων στην καθαριότητα , γιατί με την είσοδο των ιδιωτών δεν θα υπάρχει αντικείμενο εργασίας για πολλούς εργαζόμενους .Θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφού ο σκοπός θα είναι το κέρδος. Θα εμφανιστεί ο ιδιώτης ως μια φτηνή λύση αλλά από την στιγμή που θα μονοπωλήσει ,πιθανόν να εκβιάζει για αύξηση δημοτικών τελών προς όφελος του. Επίσης θέτουμε ένα ερώτημα . Γιατί την δουλειά να την κάνει ο ιδιώτης και να μην δίνει το κράτος κίνητρα στους Δήμους να την κάνουν με το δικό τους προσωπικό έτσι ώστε να προκύψουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας;

Τι προτείνουμε: ΆΜΕΣΗ ΑΠΌΣΥΡΣΗ του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Τέλος κλείνοντας θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους χωρίς να θέλουμε να τους “καπελώσουμε” πως όποιας μορφής κινητοποίηση αποφασίσουν θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ»

 

Λαϊκή Συσπείρωση: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή  ζήτησε μόνο 10 προσλήψεις στην καθαριότητα!»

 Η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» :

«Το άρθρο 179 του σχεδίου νόμου δίνει την  δυνατότητα  στο δημοτικό συμβούλιο «κατά την κρίση του» και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία ή αιτιολόγηση  να εκχωρεί σε ιδιώτες τις υπηρεσίες «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων, την καθαριότητα κοινοχρήστων  χώρων και δημοτικών κτηρίων , την συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού».   Το άρθρο αλλάζει  και διευρύνει  το θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και δεν αναιρέθηκε ποτέ ( ν.3979 άρθρο 61 παρ 1)  και που όριζε την  δυνατότητα  εκχώρησης  του τομέα της  καθαριότητας σε εργολάβους. Καταργεί δηλαδή την αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που είχε ως βάση την τεκμηρίωση αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου και λαμβάνονταν  με την  απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου, και προσθέτει ως  επιπλέον αντικείμενο  παραχώρησης, τον τομέα συντήρησης   ηλεκτροφωτισμού  και πρασίνου που στην προηγούμενη διάταξη  δεν εντάσσονταν.

Η Κυβέρνηση ΝΔ  αξιοποιεί  ένα θεσμικό πλαίσιο, που προϋπήρξε και δεν τον αναίρεσε φυσικά ούτε   η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – παρά τις κατά καιρούς κορόνες της ότι τάχα είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση  τέτοιων  υπηρεσιών – και το πάει πάρα πέρα  εντάσσοντας και άλλους τομείς που ήδη  είναι στο στόχαστρο διείσδυσης  του κεφαλαίου και των εργολάβων  όπως είναι , η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός που ως τομέας  δένεται με τις αντιδραστικές εξελίξεις  που έχουμε στην ενέργεια και τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στις ΑΠΕ, το πράσινο που συνοδεύεται με την επιχειρηματική  εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων , πάρκων,  την  δημόσια γη κλπ. Παράλληλα, αυτοί οι τομείς προσφέρονται με  σταθερά αυξανόμενους πόρους  που πληρώνουν  από την τσέπη τους κύρια τα λαϊκά  νοικοκυριά με τα τέλη και τους φόρους που επιβάλλονται από τους Δήμους. Την παραπάνω πραγματικότητα έρχεται να την επιβεβαιώσει   άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου (αρ 12) για τα επιχειρηματικά  πάρκα και για την «διευκόλυνσή»  τους  για  αντίστοιχες υπηρεσίες είτε φεύγουν τελείως από την ευθύνη των Δήμων  είτε  τους δίνεται  η δυνατότητα οι ανταποδοτικές υπηρεσίες να διαφέρουν από εκείνες των οικιστικών περιοχών,  να   κοστολογούνται δηλαδή όσο και το μικρομάγαζο στον αντίστοιχο  Δήμο.

Ο κ. Μητσοτάκης  δήλωνε προεκλογικά  “αν η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα οδηγεί στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος, αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται και όχι να αποθαρρύνεται”  φέρνοντας ως παράδειγμα την συνεργασία με ιδιώτες “σε εξαιρετικά ευαίσθητα αντικείμενα, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων παρέχοντας στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, καθαρότερες πόλεις με χαμηλότερο κόστος”. Η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο. Ήδη το 30% των δήμων έχει παραχωρήσει την αρμοδιότητα της αποκομιδής της καθαριότητας στους εργολάβους και παρόλα αυτά τα τέλη και οι  φόροι αυξάνονται και λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει σε  δήμους ανά την  χώρα . Αλλά και οι εργαζόμενοι στον κλάδο  με φτηνό μεροκάματο γίνονται συχνά πυκνά αναλώσιμοι από  εργολάβους και δημάρχους.

Την ίδια στιγμή οι διατάξεις του νομοσχεδίου επιφέρουν μεταξύ άλλων συντριπτικό χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και ειδικά στις κλαδικές, βάζουν σε μόνιμη «πρέσα» τους μισθούς και θέτουν υπό ασφυκτικό κρατικό έλεγχο τη λειτουργία των συνδικάτων, με ηλεκτρονικό φακέλωμα και χτύπημα των Γενικών Συνελεύσεων. Στο όνομα της «καταπολέμησης της γραφειοκρατίας» δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Μάλιστα προβλέπει κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων και των προϊσταμένων της υπηρεσίας αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των «επενδυτών», δηλαδή σε περίπτωση καθυστέρησης των διαδικασιών για τις επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται, είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών.

Εκτός του πολυνομοσχεδίου στον αέρα βρίσκεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και με την «αδιαφορία» της ΝΔ το ανθυγιεινό επίδομα και τα βαρέα και Ανθυγιεινά κατ’ επέκταση με κρίσιμη ημερομηνία την 31η  Οκτώβρη.

Το ψήφισμα που προτείνεται στη σημερινή συνεδρίαση δεν κοστίζει τίποτα στις παρατάξεις του ΔΣ που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις τους έχουν κάνει ήδη τη βρωμοδουλειά. Η προηγούμενη δημοτική αρχή εφάρμοσε αυτή την πολιτική, διαχειρίστηκε σ’ αυτό το πλαίσιο την έλλειψη προσωπικού και μέσων, περιμένοντας τις προσφορές «των ευεργετών» ΤΑΠ και όταν δόθηκε ευκαιρία για μόνιμες προσλήψεις ζήτησε μόνο 10 στην καθαριότητα. Η σημερινή δημοτική αρχή  να τοποθετηθεί για την πολιτική της θέση για το πολυνομοσχέδιο και τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί φαίνεται πως θα έχουμε μία από τα ίδια. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους λέμε : είμαστε – και βάζουμε και μας μαζί γιατί μέσα στο ΔΣ και έξω από αυτό στους δρόμους του αγώνα – στην αρχή ενός αγώνα που δεν τελειώνει με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Να μάθουν οι δημότες τι τους περιμένει στο επίπεδο των υπηρεσιών και της φορολόγησης και στο επόμενο διάστημα να κινητοποιηθούν και να πάρουν θέση με τους φορείς τους (…)»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του