Ομοβροντία Ε.Ε. κατά Τουρκίας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς έστειλαν οι ευρωβουλευτές από το Στρασβούργο. Είναι από τις λίγες φορές που όλες οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν σε ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο υποστήριξαν με τα λεγόμενα και τις τοποθετήσεις τους από έδρας.

«Σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας» επανέλαβαν οι ευρωβουλευτές. Η ψηφοφορία επί του προτεινόμενου ψηφίσματος θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη.

Το κείμενο με τίτλο «Για την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου στην υπόθεση δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν και κρατούνται στην Τουρκία» υποβλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Τάκη Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Δημήτρη Παπαδημούλη, Πατρίκ Λε Γιαρίκ (Γαλλία), Μέργια Κιλένεν (Φινλανδία), Νεοκλή Συλικιώτη (Κύπρος), Στέλιο Κούλογλου, Σοφία Σακοράφα, Νίκο Χουντή και Παλόμα Λόπεθ (Ισπανία) που ανήκουν όλοι στην Ευρωαριστερά (GUENGL).

«Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης».

Η συζήτηση ξεκίνησε με τη τοποθέτηση του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο επίλυσης. Τόνισε ότι το φαινόμενο αυτό αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.

« Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ αλλά απομακρύνεται από την ΕΕ και τις αρχές του κράτους δικαίου ».

Ο κ.Στυλιανίδης χαρακτήρισε τον διάλογο με τη Τουρκία όμως σημαντικότερο από ποτέ λόγω της κατάστασης στη Συρία. Υπάρχει συμφέρον για όλους να υπάρχουν καλές γειτονικές σχέσεις, είπε. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει τριβές με κράτη της ΕΕ πόσο μάλλον με κράτος γειτονικό και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, όπως είναι η Ελλάδα. Κάλεσε τους πάντες να φροντίσουν να επιλυθεί το θέμα το γρηγορότερο. Τέλος, ο επίτροπος Χ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι η όποια ανθρωπιστική βοήθεια εκ μέρους της Επιτροπής προς τους πρόσφυγες της Τουρκίας δεν πάει στο τουρκικό κράτος.

Οι παρεμβάσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών

«Ως μέλος του ΕΚ είχα πάει στην Άγκυρα πριν από 20 μέρες και θέσαμε το ζήτημα σε ανώτατο επίπεδο. Δεν γύρισα αισιόδοξος, αλλά με βαθύ προβληματισμό… Ο Τούρκος Πρόεδρος αγνοεί την ΕΕ…», είπε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης της ΝΔ.

«Οι δύο Έλληνες στρατιώτες ήταν εκεί για να φυλάξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Και 48 μέρες μετά, εξακολουθούν και κρατούνται στις τουρκικές φυλακές χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς δίκη, χωρίς αποδείξεις. Να απελευθερωθούν άμεσα», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης της Ελιάς.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να μη σέβεται το διεθνές Δίκαιο, ούτε τις αρχές της καλής γειτονίας. Η παρέμβαση Μακρόν ήταν καθοριστικό και θεωρώ ότι έστειλε ένα αποφασιστικό μήνυμα», είπε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

«Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες συναδέλφους μου που βοήθησαν να έρθει το θέμα στην Ολομέλεια», τόνισε η Ελίζα Βόζενμπεργκ της ΝΔ. «Είναι δυσανάλογο το βάρος που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα στα τουρκικά σύνορα τόσο στην στεριά, όσο και στη θάλασσα», πρόσθεσε η Εύα Καϊλή της Ελιάς.

«Σήμερα, το Ευρωκοινοβούλιο στέλνει ένα καθαρό, ομόφωνο μήνυμα στον Ερντογάν: ολοκληρώστε άμεσα τη διαδικασία και απελευθερώστε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Είναι απαίτηση όλης της ΕΕ, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου», είπε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο ίδιος χαιρέτισε την συνεργασία όλων των πολιτικών ομάδων.

«Η σύλληψη και κράτηση των δύο είναι μέρος των κινήσεων της Τουρκίας για κλιμάκωση της επιθετικότητας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος του ΚΚΕ που καταδίκασε ξανά και την επίθεση Γαλλίας, Βρετανίας και ΗΠΑ στη Συρία.

«Φαίνεται ότι η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να φέρεται έτσι παραβιάζοντας κάθε κανόνα καλής γειτονίας», τόνισε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης από την Ελιά.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι σε μερίδα του τουρκικού τύπου έσπευσε να προδιαγράψει την ενοχή των δύο Ελλήνων, με κατηγορίες που δεν τους έχουν απαγγελθεί. Απαιτούμε την συμβολή των θεσμών της ΕΕ για την άμεση απελευθέρωση των δύο Ευρωπαίων πολιτών χωρίς ανέξοδες θεωρητικές δηλώσεις», είπε ο Νίκος Χουντής της ΛΑΕ.

Η Σοφία Σακοράφα ρώτησε την ΕΕ αν είναι έτοιμη να εκβιάσει, όπως κάνει η Τουρκία. «Τώρα που μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, για οικογένεια, για αξιοπρέπεια, προτίθεστε να κάνετε κάτι ουσιαστικό;», αναρωτήθηκε .

«Η Ένωση οφείλει να αντιδράσει στις τουρκικές προκλήσεις και να αποδείξει την αλληλεγγύη της προς τα απειλούμενα μέλη της. Εφόσον το καθεστώς Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της διπλωματίας, απομένει η γλώσσα των κυρώσεων. Δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρο η καταβολή ογκώδους προενταξιακής χρηματοδότησης από την Ένωση, σε ένα κράτος που δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις του ως υποψήφιου για ένταξη. Και είναι φανερό πως η Τουρκία ούτε ανταποκρίνεται, ούτε έχει διάθεση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις αυτές», επεσήμανε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

«Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα παντού», είπε στα αγγλικά η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ, που τόνισε την συμβολή του ΕΛΚ και του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος έθεσε το θέμα στην ευρωομάδα πριν από ένα μήνα. «Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε ευρωπαϊκές αρχές και τους πολίτες μας», είπε.

«Δεν είναι απλά δύο στρατιώτες, είναι νέοι άνθρωποι με οικογένειες που αγωνιούν για τα παιδιά τους. Το ΕΚ στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Είμαστε ενωμένοι σε αυτό. Όλοι ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ είχε μιλήσει για απελευθέρωση πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα. Το Πάσχα πέρασε. Τι θα κάνει από δω και πέρα;», αναρωτήθηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέλιος Κούλογλου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ανησυχούμε, αλλά δεν φοβόμαστε. Είναι Έλληνες αξιωματικοί και θα αντέξουν την ομηρεία. Έχουν καταφέρει κάτι σπάνιο στο ΕΚ, να συνενώσουν όλες τις πολιτικές ομάδες. Είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι όλοι μαζί εδώ ζητούμε την απελευθέρωσή τους και θα το πετύχουμε».

«Δεν είναι μόνο φυλάκιση δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και ένα μήνυμα από την Τουρκία ότι θα μπορούσε να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η ΕΕ να προλάβει τις εξελίξεις. Όταν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της ειρήνης είναι σα να αμφισβητεί τις βάσεις της ΕΕ οδηγώντας τη σε αδιέξοδο», υπογράμμισε ο Γιώργος Κύρτσος της ΝΔ.

«Είναι καθημερινές οι προκλήσεις σε Θράκη και Αιγαίο. Μόλις προχθές αποχαιρετίσαμε έναν ήρωα πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αυτή είναι η καθημερινότητα στο Αιγαίο. Δημήτρη και Άγγελε σας σκεφτόμαστε και σας στηρίζουμε. Δεν σας ξεχνάμε», είπε ο Θοδωρής Ζαγοράκης της ΝΔ.

«Κανένα σεντ, κανένα ευρώ από την ανθρωπιστική βοήθεια δεν πάει στο τουρκικό κράτος», κατέληξε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε από την πλευρά του:  «Όσον αφορά το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, Αξιωματικό και υπαξιωματικό, που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, τα είπα αυτά και στη Βάρνα, παρουσία του Προέδρου Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου. Είπα ότι δεν θα το δεχτούμε, και είπαμε ότι πριν από το ορθόδοξο Πάσχα θέλαμε να απελευθερωθούν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι γελοίο, να λέμε ότι δυο Έλληνες αξιωματικοί οι οποίοι έκαναν ένα λάθος στα σύνορα, απείλησαν την Τουρκία. Είναι γελοίο».

Το μεταφρασμένο κείμενο του ψηφίσματος

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

– έχοντας υπόψη τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχασαν τον δρόμο τους σε κακές καιρικές συνθήκες την 1η Μαρτίου, και τη συνεχιζόμενη κράτηση από τις τουρκικές Αρχές.

– έχοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σημείο των συνόρων, στη δασώδη περιοχή των Καστανιών κατά μήκος του ποταμού Έβρου / Μερίτς, είναι ένα κεντρικό σημείο διέλευσης μεταναστών, προσφύγων και λαθρεμπόρων και ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί (υπολοχαγός και λοχίας) εκτελούσαν περιπολία στο σημείο των συνόρων.

– έχοντας υπόψη τις εκκλήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του NATO για την απελευθέρωση των στρατιωτών, μεταξύ άλλων και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2018 και στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου 2018 στη Βάρνα.

– λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την απελευθέρωση και την επιστροφή των στρατιωτών.

– και έχοντας υπόψη το Άρθρο 5 Παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που προβλέπει ότι «όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Α. επειδή στις 4 Μαρτίου 2018 τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης αποφάσισε να συνεχιστεί η κράτηση των δύο στρατιωτών, που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στην Τουρκία,

Β. επειδή οι δύο Έλληνες στρατιώτες κρατούνται σε τουρκική φυλακή για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τούς έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ώστε να ξέρουν γιατί κατηγορούνται,

Γ. επειδή προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις τυχαίων διελεύσεων των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιώτες στο παρελθόν λύνονταν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών Αρχών των δύο πλευρών .

  1. καλεί τις τουρκικές Αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τη δικαστική διαδικασία, να απελευθερώσουν τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιώτες και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα.
  2. καλεί το Συμβούλιο, την Κομισιόν, την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη με την Ελλάδα και να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών σε όποιες επαφές ή επικοινωνίες με Τούρκους ηγέτες και Αρχές, στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.
  3. καλεί τις τουρκικές Αρχές να ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιερώνονται από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης.
  4. ζητά στον Πρόεδρό του (Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) να προωθήσει αυτό το ψήφισμα στους Προέδρους, τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρμόδιες Αρχές των κρατών μελών και στο ΝΑΤΟ».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο