Ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Σαμοθράκης από το Υπ. Περιβάλλοντος

Σημαντικές ανακοινώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Φαμελλο απο την Αλεξανδρούπολη – για «ιστορική μέρα» έκανε λόγο ο δήμαρχος του νησιού.
Σαφές μήνυμα Φάμελλου προς την τοπική κοινωνία του νησιού: «Δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα αν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και το μοντέλο συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον»

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Σαμοθράκης, ώστε από τη μία να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που έπληξαν το νησί στα τέλη Σεπτεμβρίου και από την άλλη να μπει σε ένα διαφορετικό μοντέλο αειφορίας και ανάπτυξης, παρουσίασε από την Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε από το πρωί ως το μεσημέρι της Δευτέρας στο Επιμελητήριο Έβρου, συμμετείχαν όλες οι υπηρεσίες της διοίκησης, του υπουργείου, αλλά και των συναρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας, των Δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Μοναδικό θέμα συζήτησης ήταν το σχέδιο της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Σαμοθράκης.

«Η πρόσφατη καταστροφή στη Σαμοθράκη απέδειξε ότι η κλιματική αλλαγή, αλλά και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις δημιουργούν ένα κίνδυνο ακραίων φαινομένων και έχουν αυξήσει μάλιστα αυτό τον κίνδυνο», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας: «Μετά από μία πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία με το δήμο και τον δήμαρχο Σαμοθράκης, αλλά και τις υπηρεσίες, κάναμε και παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του  νησιού, διότι πιστεύουμε ότι παρότι στις αιτίες του προβλήματος είναι σίγουρα και η ελλιπής διαχείριση του περιβάλλοντος, η ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος από την άλλη μεριά, μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα ευκαιρία για το νησί, να κάνουμε δηλαδή το πρόβλημα ευκαιρία και να προχωρήσουμε πιο μπροστά δίνοντας στη Σαμοθράκη ένα σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές».

Οι βασικοί άξονες αυτών των παρεμβάσεων

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για το νησί, οι οποίες θα παρουσιαστούν αναλυτικά από το υπουργείο στο αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ στην Κομοτηνή, είναι:

-Η υλοποίηση μελετών, η έγκριση χρηματοδότησης και η εκτέλεση έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία του νησιού, με προτεραιότητα στη λεκάνη η οποία βρίσκεται ανάντη της Χώρας, έτσι ώστε σύμφωνα με τον υπουργό, να έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ολοκληρωμένα τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας

-Η εκπόνηση μελετών αναδάσωσης κι η εξασφάλιση των απαραίτητων φυτικών ειδών ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει φύτευση

-Με πρωτοβουλία του υπουργείου θα εκπονηθεί για το σύνολο του νησιού η διαχειριστική μελέτη δασικών εκτάσεων και ένα γενικότερο μάστερ πλαν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ορεινού όγκου

– Ρυθμίσεις για να υπάρξει στη Σαμοθράκη εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια

-Για την ενίσχυση της φύλαξης  αποσπώνται άμεσα δύο δασοφύλακες στο νησί, ενώ υπάρχει η πρόταση για ίδρυση δασονομείου στη Σαμοθράκη κι έχουν εγκριθεί ήδη 30 χιλ ευρώ ευρώ για όχημα που θα υποστηρίξει το έργο της φύλαξης

– Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την υποστήριξη αδειοδότησης της υποδομής του δημοτικού κάμπινγκ

– Εξασφάλιση, ήδη, χρηματοδότησης των δασικών πεζοπορικών μονοπατιών από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να ολοκληρωθεί το οικοτουριστικό προϊόν

– Επίλυση θέματος διοίκησης και θεσμικού πλαισίου του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού με σχετικό ν/σ, σύμφωνα με το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα αναλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης καθώς και τον ηπειρωτικό χώρο της Σαμοθράκης

Μέριμνα και για το θέμα των αποβλήτων

Μέριμνα υπάρχει και για το θέμα των αποβλήτων, με στόχο τη μείωση του κόστους διαχείρισης ιδιαίτερα της μεταφοράς τους, ενώ συζητήθηκε το θέμα της ωρίμανσης των μελετών για το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, ώστε να είναι έτοιμα τα έργα για ένταξη στο ΠΕΠ. Επίσης, για τα υγρά απόβλητα, χθες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού. Παράλληλα, αναλυτική συζήτηση  έγινε και για τον προγραμματισμό έργων ύδρευσης στο νησί με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

«Θέλουμε να πετύχουμε να είναι η πρώτη φορά που τόσο σύντομα οι δημόσιες υπηρεσίες και οι δημόσιοι λειτουργοί θα αποδείξουν ότι όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να γίνουν στη χώρα γιατί έχουν βάλει κι ένα στοίχημα, ότι τα πράγματα μπορούν να γίνονται σωστά στη χώρα μας, ότι το δημόσιο έχει αξία, όταν λειτουργεί προς όφελος του τοπικού συμφέροντος, όταν δεν παρεμβαίνουν στη μέση κομματικές συγγένειες ή επιχειρηματικά οφέλη για λίγους. Νομίζω ότι αυτή η τιμιότητα, η ισονομία και η ισοτιμία έχει ανάγκη να επιστρέψει στη χώρα μας.  Το άξιζε διαχρονικά η Σαμοθράκη  αυτό και απλά κάνουμε το καθήκον της πολιτείας απέναντι στον τόπο, στην περιφέρεια και σε ένα ακριτικό νησί» ανέφερε ο υπουργός.

Μήνυμα προς την τοπική κοινωνία της Σαμοθράκης

Απευθυνόμενος κυρίως προς τους κατοίκους της Σαμοθράκης, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως μετά το πλήγμα που υπήρξε στο νησί, πιθανότατα λόγω κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει όλοι να συνηθίσουμε και να λειτουργούμε διαφορετικά.

«Στη Σαμοθράκη, εντοπίσαμε όλοι και πολύ περισσότερο και τραγικά οι κάτοικοί της, την επίπτωση που είχε ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν ήταν συμβατό με την ανάπτυξη της Σαμοθράκης. Όσα μέτρα κι όσα έργα κι αν προσελκύσουμε  στην περιοχή, όσο καλή διάθεση κι αν έχουν οι διοικούντες και αυτοδιοικητικοί, όσοι επιστήμονες κι αν δουλέψουν στο νησί, δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα αν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και το μοντέλο συμπεριφοράς μας απέναντι στο περιβάλλον. Είναι σαφές ότι υπερκαταναλώθηκαν φυσικοί πόροι στο νησί. Η διάβρωση προήλθε από την αποσάθρωση του φυτικού κεφαλαίου, του δασικού οικοσυστήματος, την υλοτόμηση, την υπερβόσκηση, την υπερδιαχείριση φυσικών πόρων που είναι αυτοί που δίνουν και την ταυτότητα στο νησί. Επειδή λοιπόν εμείς θέλουμε να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε αυτή την ταυτότητα, γιατί αυτή η ταυτότητα θα δώσει ποιότητα ζωής, αλλά και νέα ανάπτυξη, γι’ αυτό και έχουμε επιλέξει να επενδύσουμε σε τομείς της ανάπτυξης που είναι συμβατοί με το περιβάλλον και όχι λειτουργούν αντίθετα με το περιβάλλον. Αυτό είναι ένα μήνυμα προόδου για το νησί και διεξόδου, γιατί προφανώς μετά από αυτό που έζησαν οι κάτοικοι δεν θα θέλουν να ξαναζήσουν τέτοια καταστροφή.  Είναι ένα καμπανάκι της φύσης προς όλους μας, είπε προσέξτε διότι αυτός ο δρόμος που τραβούσε η Σαμοθράκη ήταν ένας δρόμος αντίθετος με το περιβάλλον. Εμείς λοιπόν το μόνο που κάνουμε είναι να επιλέξουμε έναν οικοσυστηματικό δρόμο, με επενδύσεις, εργασία, σχεδιασμό, υποδομές, που δεν είχαμε ως τώρα στη Σαμοθράκη και που δίνει σαφέστατα άλλη προοπτική με εργασία, εισόδημα, τοπικό προϊόν και αειφορία».

Βίτσας: «Ζητούσα 2 από τον υπουργό και μου έδινε 3 και 4»

Για μία ιστορική μέρα έκανε λόγο ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ο οποίος τόνισε πως «πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προσέγγιση στο σύνολο των περιβαλλοντικών υποδομών δεν έχει παρουσιαστεί ιστορικά μέχρι τώρα… Πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γύρω από το σύνολο των αναγκών μας στον τομέα του περιβάλλοντος. Οι σημερινές πολύ σημαντικές δηλώσεις αποδεικνύουν το ενδιαφέρον που υπήρχε από την πρώτη στιγμή, χαρακτηριστικά θα σας πω πως πριν αιτηθώ δυο, ο υπουργός μου έλεγε 3,4», ενώ επισήμανε πως «όσα εξήγγειλε ο υπουργός αφορούν ευρύτατη γκάμα περιβαλλοντικών αναγκών που τα έχει ανάγκη ο τόπος. Όλα τα βλέπαμε ως αναγκαιότητες, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν τα ελπίζαμε ως τώρα». Τέλος, τόνισε την ανάγκη τεχνικής στήριξης και καθοδήγησης των υπηρεσιών του δήμου ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Σάββας, συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που έχει κυρίως την ευθύνη των δασικών υπηρεσιών, σημείωσε πως έχει τεθεί ήδη ένα πλαίσιο βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων στο νησί, κυρίως με ίδια μέσα, «ώστε σύντομα να φέρουμε αποτελέσματα και να αποφύγουμε καινούριες καταστροφές αλλά και να υπάρχει μια δυνατότητα ενός στέρεου υπόβαθρου για να χτιστεί καλυτέρα η ανάπτυξη στην περιοχή. Εκτός από τις δασικές υπηρεσίες και τα περιβαλλοντικά θέματα, όπου αλλού χρειαστεί θα δράσουμε γρήγορα για να δώσουμε άδειες και να προχωρήσουμε άμεσα στα έργα. Η Αποκεντρωμένη μέσα από ένα πλούσιο δυναμικό επιστημόνων και υπαλλήλων προσπαθεί πράγματι να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν και να αποκαταστήσει την καλή φήμη της δημόσιας διοίκησης».

Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr