efhmerida1

Ολοκληρωμένη παρέμβαση για τη Σαμοθράκη προωθεί ο δήμος Αλεξανδρούπολης

Την ανάγκη να μην είναι αποσπασματική η παρέμβαση όλων των αρμόδιων φορέων στη Σαμοθράκη, μετά την καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας, ζητά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, εκφράζοντας την αγωνία και την αγάπη όλων για το νησί. Όπως σημειώνει σε ανοικτό κάλεσμα που απευθύνει ο δήμαρχος, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και απόφαση όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να γίνει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την εκ θεμελίων ή όπου δεν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των υποδομών του νησιού. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται άμεση συγκρότηση ομάδας επαϊόντων που θα προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον μητροπολιτικό δήμο Αλεξανδρούπολης. Αυτή η ομάδα κάθε εβδομάδα θα πρέπει να ανακοινώνει το έργο που παρήγαν, πρώτον για να μη μειωθεί η δράση της και δεύτερον για να ολοκληρώσει γρήγορα μέσα στο χρόνο που διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εκμεταλλευόμενη τη διαδικασία fast track.

Υποχρεώσεις που ανέλαβε ο δήμος πριν την καταστροφή

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο ίδιος προσωπικά, ήδη ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ανέλαβαν υποχρεώσεις υπέρ του δήμου Σαμοθράκης και συγκεκριμένα:

1) Προγραμματική σύμβαση για «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

2) Προγραμματική σύμβαση για « ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ»

3) Προγραμματική σύμβαση για ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ : «ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΡΕΜΑΤΟΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ’ ΕΚΤΑΣΗ ΔΙΩΡΟΦΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ»

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν οι κάτωθι προγραμματικές:

1) α) Αλλαγή Ρυμοτομικού σχεδίου και αλλαγή χρήσης του Γυμνασίου σε Δημαρχείο
β) Μελέτη αλλαγής χρήσης από μελέτη στατικής ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού του κτιρίου
2) Προς απόφαση Προγραμματική σύμβαση: Μελέτης Αποκατάστασης ζημιών στο οδικό δίκτυο της Νήσου Σαμοθράκης που προκλήθηκαν από τις θεομηνίες και τον σεισμό κατά τα έτη 2014 – 2015. Κωδικός: 2014 ΣΕ 57100004 της ΣΑΕ 571 του Π.Γ.Δ

Δράσεις και σχεδιασμός μετά τη θεομηνία

Όπως είναι γνωστό, στις 28 Σεπτεμβρίου ο κ. Λαμπάκης μετέβη στο νησί, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Κουκουράβα, μηχανικούς κι ένα φορτηγό με υλικά από την ΔΕΥΑΑ αξίας περίπου 10.000 ευρώ για άμεσες παρεμβάσεις στα δίκτυα του νησιού. Στη σύσκεψη που ακολούθησε με τον δήμαρχο και τους λοιπούς αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Σαμοθράκης ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλεξανδρούπολης τη μελέτη ενός νέου δημαρχείου δίπλα στο κατεστραμμένο και την ολοκλήρωση της μελέτης του κέντρου υγείας που ήδη είχε ήδη αρχίσει η τεχνική υπηρεσία του δήμου, αναλαμβάνοντας με γρήγορες διαδικασίες και τη δημοπράτησή τους.

Έμπρακτη είναι η στήριξη του δήμου Αλεξανδρούπολης στο βαριά πληγωμένο από την καταστροφική θεομηνία νησί της Σαμοθράκης
Ευθύνες

«Με αληθινά λόγια όσο και σκληρά», τονίζει ο κ. Λαμπάκης, «τοποθετούμαι στο θέμα της ανάγκης ανασυγκρότησης της Σαμοθράκης εκ θεμελίων:

α) Απεδείχθη περίτρανα ότι η Σαμοθράκη δεν είχε υποδομές με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα. Η ανυπαρξία των υποδομών προκύπτει από την αποδεικνυόμενη συνεχώς εγκατάλειψή της.

β) Ευθύνονται όλοι εκείνοι που έκτιζαν χωρίς οικοδομικές άδειες μέσα στα ρέματα χωρίς καν να υπολογίζουν την ύπαρξή των ρεμάτων με βαριά αμέλεια.

γ) Ευθύνονται κρατικές υπηρεσίες που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους να γίνονται τα πιο πάνω τερατουργήματα και έμειναν αδρανείς.

δ) Ευθύνονται όλοι εκείνοι που έταζαν αεροδρόμια εδώ και χρόνια, ενώ είναι κλειστό το λιμάνι των Θέρμων και αδύναμο για μεγαλύτερη δραστηριότητα από την υφιστάμενη το λιμάνι της Καμαριώτισσας.

ε) Ευθύνονται όλοι αυτοί που είχαν καταδικάσει τη Σαμοθράκη τόσα χρόνια με μία γραμμή όλο κι όλο, αρνούμενοι πεισματικά σε όλες τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης από το 2011 μέχρι σήμερα.

στ)Τέλος, ας λειτουργήσει το κράτος, περιορίζοντας την υπερβόσκηση, για να σωθεί το νησί και όχι ως συνήθως μικροσυμφέροντα ομάδων».

Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, δε ζητά ευχαριστίες με όλα αυτά, αλλά θέλει να ζητήσει από αυτούς που έχουν και νομική υποχρέωση να επιδείξουν την απαραίτητη για την ανασυγκρότηση του νησιού συμπεριφορά, για να βοηθήσουν όλοι αληθινά το νησί. Επίσης, τονίζει, «δεν υπαινίσσομαι ότι δε λειτούργησαν κράτος και περιφέρεια αυτές τις πέντε ημέρες, αλλά το αντίθετο δούλεψαν επαρκώς, απλά ζητάω να γίνουν από δω και πέρα τα παραπάνω, γνωρίζοντας πως ξεφτάει το μεράκι στην Ελλάδα μέρα με την μέρα. Αν συμβούν αυτά μαζί με τις υποδομές θα έλθει και η ανάπτυξη στο νησί, πάντα συνδυασμένα με την Αλεξανδρούπολη. Τέλος γνωρίζοντας επί 7 χρόνια ως δήμαρχος, τι τραβάει ο δήμαρχος Σαμοθράκης, εν προκειμένω ο συγκεκριμένος χωρίς χρήματα (και πριν την καταστροφή) χωρίς δομές και δημαρχείο, είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι με στωική υπομονή, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον δήμο του ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΡΧΗ με ορθολογισμό, με αγωνία και διαρκή παρουσία, έχοντας όλα εκείνα τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος. Είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι δίπλα στο Θανάση Βίτσα», καταλήγει ο κ. Λαμπάκης.

Το ΔΠΘ κοντά στη Σαμοθράκη

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκφράζει την συμπαράστασή του στο νησί της Σαμοθράκης.Θέλοντας να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστη εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών, με ομόφωνη απόφαση κατά την συνεδρίαση της Συγκλήτου την 28η Σεπτεμβρίου 2017 αποφάσισε να αποστείλει κλιμάκιο από έμπειρους επιστήμονες της ακαδημαϊκής κοινότητας του, την Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Οκτωβρίου2017 προκειμένου να συνδράμουν στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των καταστροφών και την άμβλυνση των επιπτώσεων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του νησιού.

Τον συντονιστή της αποστολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αναπληρωτή Πρύτανη κ. Φώτιο Μάρη θα συνοδεύουν τα μέλη της Πολυτεχνικής Σχολής,Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Κοκκάλης. Αν. Καθηγητής κ.Κωνσταντίνος Χαλιορής, και ο Αν. Καθηγητής κ. Παράσχος Μελίδης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr