Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης σε ημερίδα του ΔΠΘ

 Ο ρόλος του πανεπιστημίου, ως μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα, συζητήθηκε σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, η Οργανωτική Επιτροπή υιοθέτησε το αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη

 Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Τις προοπτικές και τις προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης και του ρόλου αυτής ως μοχλού ανάπτυξης για τη χώρα ανέλυσαν οι εισηγητές της ημερίδας διαλόγου που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το ΔΠΘ, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ).

Η ημερίδα με θέμα «Ανωτάτη Εκπαίδευση μοχλός ανάπτυξης για τη χώρα» ήταν ενταγμένη στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις του θεματικού συνεδρίου που θα διοργανώσει η ΠΟΣΔΕΠ την άνοιξη του 2018 με το ίδιο θέμα.

Στην έναρξη της ημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς, εκ μέρους των παριστάμενων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου η βουλευτής κ. Α. Γκαρά, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο της κυβέρνησης στο χώρο της Ανώτατης Παιδείας, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ κ. Α. Δημοσχάκης, ο οποίος συνοπτικά παρουσίασε τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Έβρου κ. Π. Τσίρτσης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθ. κ. Πλ. Πασσαδάκης, ο Αναπλ. Πρόεδρος του τμ. Ιατρικής  και πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ καθ. κ. Γ. Κολιός, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ε. Λαμπάκης και ο Αναπλ. Περιφερειάρχης κ. Δ. Πέτροβιτς, ο οποίος τόνισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια για την υλοποίηση και λειτουργία της Ακαδημίας – Δομής Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αναδείχθηκε ο ρόλος που παίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία

Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, αναδείχθηκε ο ρόλος που παίζει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην τοπική κοινωνία, αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του, όπως επίσης η επίδρασή του στην έρευνα, ανάπτυξη και οικονομία, αλλά και στην ανάσχεση της ανεργίας και του φαινομένου της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) στο εξωτερικό.

Συζητήθηκαν επίσης θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται για την αναβάθμιση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η θέση και ο ρόλος του στη χώρα και διεθνώς, η θέση και ο ρόλος των καθηγητών. Επί τάπητος τέθηκαν η σκοπιμότητα αλλά και οι όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, η λειτουργία προπτυχιακών ξενόγλωσσων προγραμμάτων Σπουδών, η σχέση Πανεπιστημίου και τοπικών κοινωνιών, καθώς και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματικότητας στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Όπως επισημάνθηκε, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο διαθέτει εκείνο το αξιόλογο Στελεχιακό Δυναμικό που καθημερινά με υπερβάλλοντα ζήλο υπηρετεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, παρά τις αντίξοες οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες. Επιπλέον, αποφοιτούν από αυτό πτυχιούχοι με σημαντικά προσόντα και υψηλότατη κατάρτιση οι οποίοι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουν κατακλύσει τις θέσεις επιστημονικού προσωπικού που προκηρύσσονται στην Ευρώπη (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο), καθώς νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες και οργανισμοί προσλαμβάνουν συνεχώς Έλληνες πτυχιούχους.

Αναλυτικά, οι εργασίες της ημερίδας ξεκίνησαν με την ομιλία του Πρυτανεύοντα του ΔΠΘ καθ. κ. Σ. Τουλουπίδη για το μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου με έμφαση στο ΔΠΘ, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι παθογένειες του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου από τον Ομ. Καθηγητή και τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Π. Γκούμα. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ καθ. κ. Θάνος Δημόπουλος έκανε μια ανάλυση σχετικά με τη θέση των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη κάνοντας προτάσεις για τη βελτίωση της θέσης τους στο διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Ο τ. Πρύτανης του ΔΠΘ, αντεπιστέλλον μέλος Ακαδημίας Αθηνών καθ. κ. Κ. Σιμόπουλος  πραγματεύτηκε το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Την αλληλεπίδραση του δημόσιου πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα ανέλυσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ELPEN Α.Ε., κ. Θ. Τρύφων.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέπτυξε το θέμα «Ανώτατη Παιδεία και Ανιδιοτέλεια», ενώ ο βουλευτής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, τ. Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κ. Τσιάρας μίλησε για την αναδιάρθρωση των Πανεπιστημίων ως στοίχημα ανάπτυξης. Η δεύτερη αυτή συνεδρία και το πρωϊνό πρόγραμμα, έκλεισε με την ομιλία του σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εργαστήριο αλληλοπεριχώρησης των Θρησκειών».

Μεγάλη η συμμετοχή

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο το πρόγραμμα των 2 αυτών πρωϊνών συνεδριών, παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μελών ΔΕΠ, φοιτητών αλλά και πλήθος κόσμου, καθώς και οι 4 βουλευτές του νομού Έβρου, και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα ακολούθησαν δύο ακόμη συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές οργάνωσης προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από τον καθ. του ΔΠΘ κ. Ι. Τοκατλίδη, στρατηγικές Διεθνοποίησης και εργαλεία από την καθ. και πρόεδρο του ΤΕΦΑΑ κ.  Μ. Μιχαλοπούλου, οι μεταπτυχιακές σπουδές ως μοχλός ανάπτυξης, αναπλ. καθηγητής κ. Λ. Κιτσαράς και το θέμα «Πανεπιστήμιο και αγορά εργασίας» από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του ΔΠΘ καθ. κ. Π. Μπότσαρη.

Στην τελευταία συνεδρία αναλύθηκαν οι προτάσεις του Βουλευτή από “Το Ποτάμι”, Αν. Καθηγητή του ΕΜΠ κ. Γ. Μαυρωτά για το ρόλο της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ανασυγκρότηση της χώρας.Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η συμβολή του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χρ. Τοψίδη, και η διασύνδεση Πανεπιστημίου και κοινωνίας από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΑ-Θ, κ. Ε. Λαμπάκη. Οι εργασίες της ημερίδας έκλεισαν με την τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ για τα συμπεράσματα της και τις θέσεις της Ομοσπονδίας.

Υιοθέτηση αιτήματος για ίδρυση και λειτουργία Λιμενικής Ακαδημίας

Στο τέλος, η Οργανωτική Επιτροπή της ημερίδας αποφάσισε την υιοθέτηση του σημαντικού αιτήματος της τοπικής κοινωνίας όπως εκφράστηκε από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και το βουλευτή Έβρου κ. Α. Δημοσχάκη κατά το κλείσιμο της ημερίδας για την ίδρυση και λειτουργία της εξαγγελθείσας Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, μετά και τις τοποθετήσεις των παραγόντων του Πανεπιστημίου για τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση του ΔΠΘ να υποστηρίξει σημαντικά τη λειτουργία της.

Από αριστερά: Ν. Παρασκευόπουλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, τ. Υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Τουλουπίδης, Πρυτανεύων ΔΠΘ, Φ. Μάρης, Αναπλ. Πρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ, Α. Δημοσχάκης, Βουλευτής Έβρου ΝΔ, Α. Γκαρά, Βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Ευσταθόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ, Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Κ. Τσιάρας, Βουλευτής ΝΔ, τ. Υφυπ. Εξωτερικών, Θ. Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ, Κ. Σιμόπουλος, Καθηγητής ΔΠΘ, τ. Πρύτανης ΔΠΘ, Μ. Κατωτομιχελάκης, Αναπλ .Καθηγητής ΔΠΘ, μέλος ΔΕ ΠΟΣΔΕΠ, Πλ. Πασσαδάκης, Κοσμήτορας ΣΕΥ ΔΠΘ, Σ. Κουτρούμπας, Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας ΔΠΘ

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο