room-to-grow-bnner

Οι Θέσεις της Ανεξάρτητης Κοινότητας “Φάρος Αλεξανδρούπολης” για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Τα Συμβούλια των Κοινοτήτων αποτελούν φέτος το μεγάλο “μυστήριο” των  αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Κλεισθένης δίνει το δικαίωμα, για πρώτη φορά, να κατέβουν ανεξάρτητοι προς τους υποψηφίους δημάρχους συνδυασμοί στην δεύτερη αυτή κάλπη. Αυτό σημαίνει πως οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν όποιον θέλουν για δήμαρχο στην πρώτη κάλπη, αλλά να επιλέξουν διαφορετικά στην δεύτερη. Πρόκειται για μία πραγματική τομή, η οποία ενισχύει τη δημοκρατία και ενισχύει τη συμμετοχή για την ουσιαστική εκπροσώπηση των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν την Κοινότητά τους.

Πρώτος στον στίβο της διεκδίκησης της διαμόρφωσης του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, ρίχτηκε ο συνδυασμός “Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης”. Μη εντασσόμενος κάτω από κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο, και απαρτιζόμενος από νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και ενεργούς πολίτες της πόλης, ο Φάρος ευελπιστεί να αποτελέσει μία αδέσμευτη φωνή ενδυνάμωσης της κοινότητας, υποστηρίζοντας τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στη διακυβέρνηση της πόλης, αλλά ασκώντας έλεγχο και πίεση εκεί που απαιτείται και χωρίς δεσμεύσεις.

Στο νέο αυτό πλαίσιο, ο Φάρος δεν αρκείται στο “διακοσμητικό” ρόλο που έως τώρα είχε το Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, αλλά διεκδικεί τις νέες, αυξημένες και ουσιαστικές αρμοδιότητες που δίνει ο νέος νόμος. Μία από αυτές είναι και η μέριμνα για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Ποιό είναι σήμερα το πρόβλημα στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων που αναζητά δράση από την Κοινότητα;

Σήμερα παρατηρείται έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού για την υπεύθυνη κηδεμονία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αυτό έχει οδηγήσει σε μία δραματική αύξηση των αδέσποτων ζώων εντός της Αλεξανδρούπολης και στους οικισμούς της. Πολλά από αυτά τα ζώα είναι θύματα εγκατάλειψης, κακοποίησης και δηλητηριάσεων, με μεγάλο αριθμό έκτακτων περιστατικών εκτός ωραρίου λειτουργίας των κτηνιατρείων.

Μετρήσιμος στόχος: κανένα αδέσποτο ζώο μέχρι το 2024

Στόχος του Φάρου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων. Αυτό πρέπει να βασίζεται στα δικαιώματα και την ευζωία των αδέσποτων και να εφαρμόζει την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

Έως το 2024, στην Κοινότητα Αλεξανδρούπολης μπορεί να επιτευχθεί ο μηδενισμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θέτοντας ως προτεραιότητα τους εξής στόχους:

 • Αύξηση του επιπέδου υγείας και ευζωίας των αδέσποτων ζώων
 • Έλεγχος του πληθυσμού τους με ενισχυμένο πρόγραμμα στειρώσεων
 • Προώθηση της υπεύθυνης υιοθεσίας

Κλειδί η ψηφιακή καινοτομία και τα ανοιχτά δεδομένα

Ο Φάρος πιστεύει πως τα δεδομένα του μητρώου για τα αδέσποτα που κρατά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, καθώς και τα δεδομένα που καταγράφονται στα chips πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένα, με φωτογραφία και το ιστορικό του κάθε αδέσποτου ζώου. Επίσης, τα δεδομένα αυτά πρέπει να είναι ανοιχτά και στη διάθεση των φιλοζωικών οργανώσεων και του κάθε πολίτη. Αυτό μπορεί να δώσει μεγαλύτερο μέρος της λύσης στα χέρια των πολιτών, ξεκλειδώνοντας την καινοτομία μέσα από ψηφιακές εφαρμογές που είναι ανοιχτές και δωρεάν προς όλους τους πολίτες.

Η Κοινότητα μπορεί να διεκδικήσει την έγκριση και χρηματοδότηση για την ανάπτυξη μίας ψηφιακής εφαρμογής για έξυπνα κινητά, μέσω της οποία θα μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του μητρώου του Δήμου. Μέσα από τεχνολογία γεωεντοπισμού, θα μπορεί να λάβει πληροφορία σχετικά με το πού συγκεντρώνονται ή κινούνται τα ζώα αυτά, καθώς και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ζώου. Με αυτό τον τρόπο, οι φιλόζωοι της πόλης θα μπορούν να προσφέρουν την αγάπη τους προς τα ζώα πιο αποδοτικά.

Ταυτόχρονα, η εφαρμογή μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Προγράμματος Υιοθεσίας ακόμη και την online αγορά χάρτινων σακουλών για τη συλλογή των περιττωμάτων των ζώων συντροφιάς, από ειδικά bag stations που μπορούν να τοποθετηθούν στα πάρκα και τους δημόσιους χώρους της πόλης.

Οι προτάσεις του Φάρου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

 1. Συνεχής και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, την αστυνομία, την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής Έβρου, όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιάτρους και εθελοντές δημότες της Αλεξανδρούπολης.
 2. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και των μαθητών στα σχολεία σχολείων, μέσα από διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα και έντυπο υλικό επικοινωνίας για την υπεύθυνη κηδεμονία και την ισχύουσα νομοθεσία.
 3. Διεκδίκηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων από δημοτικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την σωστή διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
 4. Αξιοποίηση και ενδεχόμενη επέκταση του υπάρχοντος Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων τους Δήμου Αλεξανδρούπολης, του παλιού καταφυγίου καθώς και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία και προς όφελος πάντα των αδέσποτων.
 5. Τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης καθώς και πινακίδων προειδοποίησης για την παρουσία δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες)
 6. Καταγραφή όλων των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων και έλεγχος για την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση τους με chip.
 7. Σύσταση ειδικής εκπαιδευμένης ομάδας για θέματα που αφορούν τα αδέσποτα.
 8. Κατάλληλα εξοπλισμένη κινητή μονάδα περισυλλογής αδέσποτων ζώων και αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών καθώς και χώρος βραχείας νοσηλείας για στειρωμένα, τραυματισμένα, άρρωστα ζώα.
 9. Προβολή και προώθηση της υιοθεσίας των αδέσποτων με ανταποδοτικά οφέλη από το Δήμο για όσους υιοθετούν από το Καταφύγιο των Ζώων και υποστήριξη τακτικών εκδηλώσεων υιοθεσίας.
 10. Τοποθέτηση ειδικών bag stations σε όλα τα πάρκα για τη συλλογή των περιττωμάτων των ζώων συντροφιάς.
 11. Διαμόρφωση ειδικών “πάρκων σκύλων”
 12. Συνεργασία με διεθνείς φιλοζωικές οργανώσεις όπως π.χ. την Vets in Action που εδρεύει στην Ελβετία για περαιτέρω βοήθεια στο πρόγραμμα καθώς και με την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) που προσφέρουν αφιλοκερδώς βοήθεια σε αδέσποτα ζώα .
 13. Πρόγραμμα στειρώσεων σε  γάτες και αρσενικούς σκύλους.
 14. Δημιουργία φυλλαδίου ενημέρωσης για τα αδέσποτα και διανομή στους φακέλους της ΔΕΥΑΑ.
 15. Αναζήτηση οικονομικής ενίσχυσης από δωρεές ή με ένα μικρό τέλος 1 ευρώ ανά τρίμηνο για τα αδέσποτα (αν π χ. έχουμε 15.000 ρολόγια ύδρευσης, αυτόματα θα έχουμε 15.000 ευρώ ενίσχυση το τρίμηνο, δηλαδή 60.000 τον χρόνο για διάθεση στη διαχείριση των αδεσπότων.

Ο Φάρος διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο “Αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς: δικαιώματα και ευζωΐα”, την Τετάρτη 8 Μαΐόυ στις 18.00, στο κτίριο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Εμπορικός Λιμένας, έναντι Ιχθυόσκαλας).

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση εδώ: https://tinyurl.com/y57hpuhc

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο