Οι διακινητές επιστρέφουν στον Έβρο

Βούλγαροι διακινητές συνελήφθησαν στην Κορνοφωλιά Εβρου να μεταφέρουν 12 Πακιστανούς μετανάστες. Ρουμάνος διακινητής συνελήφθη στον δρόμο Σουφλίου-Αρδανίου να μεταφέρει 18 Πακιστανούς λαθρομετανάστες. Σύροι διακινητές συνελήφθησαν στα Λάβαρα του Εβρου να μεταφέρουν παράνομα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη οκτώ υπηκόους Πακιστάν. Πακιστανοί διακινητές εντοπίστηκαν στο Ορμένιο του Εβρου να μεταφέρουν παράνομα πέντε συμπατριώτες τους μετανάστες…

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η Καθημερινή, ο Εβρος αρχίζει να θυμίζει και πάλι τις παλιές «χρυσές εποχές» για τα κυκλώματα μεταφοράς παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Με το που έφραξε ο βαλκανικός διάδρομος για τις ροές και οι στρόφιγγες από τα μικρασιατικά παράλια προς το Αιγαίο έσφιξαν, οι συμμορίες μετέφεραν τις επικερδείς δραστηριότητές του στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στα τουρκοβουλγαρικά λίγο παραπάνω.

Η δεξαμενή στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης είναι γεμάτη με μετανάστες (κυρίως) αλλά και πρόσφυγες, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, και όσοι εξ αυτών μπορούν να πληρώσουν γερά δοκιμάζουν την τύχη τους μέσω του Εβρου και των δασικών μονοπατιών της τουρκικής μεθορίου με τη Βουλγαρία. Ο αγκαθωτός φράχτης στην Ορεστιάδα μπορεί να ορθώνεται αποτρεπτικά για τα ανθρώπινα καραβάνια, οι διακινητές όμως, που γνωρίζουν την περιοχή, τον παρακάμπτουν και κατευθύνουν νοτιότερα την «πελατεία» τους. Τούτη την εποχή τα νερά του Εβρου είναι μειωμένα και η διάβαση της κοίτης με πλαστικές βάρκες μέσα από δάση καλαμιών, σχετικά εύκολη.

Το αστυνομικό δελτίο εμφανίζεται πλούσιο σε συλλήψεις και με εθνοτική ποικιλία στους διακινητές. Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Σύροι, Πακιστανοί, Ελληνες, οι «φυλές του Ισραήλ» όλες συρρέουν στην παραποτάμια περιοχή στον Εβρο για να παραλάβουν, σε συνεργασία με μέλη των συμμοριών από την τουρκική πλευρά, «πελάτες» και να τους οδηγήσουν είτε στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είτε προς τη Βουλγαρία, για να τους παραλάβουν άλλοι συνεργάτες που θα επιχειρήσουν να τους στείλουν στη Β. Ευρώπη.

Η ελληνική συνοριοφυλακή έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες παρά το αριθμητικά ανεπαρκές προσωπικό και τα σχετικώς πενιχρά τεχνικά μέσα. Βορειότερα οι Βούλγαροι επεκτείνουν τον δικό τους φράχτη φοβούμενοι νέα προσφυγικά κύματα και έχουν αναπτύξει δυνάμεις του στρατού. Παρά ταύτα και από εκεί οι συμμορίες βρίσκουν μονοπάτια για να περάσουν μετανάστες, αλλά και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της αστυνομίας που τους βοηθούν. Προ ημερών με απόφαση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ παύθηκε ο αρχηγός της βουλγαρικής συνοριοφυλακής καθώς αποδείχθηκε ότι εμπλεκόταν σε παράνομες μεταφορές μεταναστών. Διαβάζοντας κανείς το αστυνομικό δελτίο, παρατηρεί ότι το σύνολο σχεδόν των συλληφθέντων παράνομων μεταναστών στον Εβρο είναι Πακιστανοί. Οι Αρχές το αποδίδουν στο ότι οι Σύροι έχουν οικογένειες και ρισκάρουν δύσκολα.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Τζίμας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του