Ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Στην πρώτη τριάδα των πλέον αξιοποιήσιμων λιμανιών βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο, επισήμως από τη Δευτέρα, αναζητούνται οι σύμβουλοι που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία παραχώρησης.

Οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη νομικού, τεχνικοοικονομικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα υποστηρίξουν τη διαδικασία παραχώρησης συνολικά δέκα περιφερειακών λιμανιών που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας προκηρύχθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ. Οι προθεσμίες για την υποβολή προσφορών εκπνέουν στις 2 Μαΐου για τον νομικό σύμβουλο και στις 4 Μαΐου για τους δύο άλλους συμβούλους.

Οι τρεις διαγωνισμοί για τους συμβούλους προχωρούν καθώς στο Ταμείο θέλουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αξιοποίησης των τριών από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που έχουν στο χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας. Αντίθετα προς τα πίσω πάει η αξιοποίηση των τριών άλλων λιμένων της Αττικής (Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας), με βάση τις προτεραιότητες που έχουν θέσει και οι σύμβουλοι του Ταμείου.

Όπως έχει υποστηρίξει κατά τις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τις διοικήσεις των οργανισμών λιμένων ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος, το ταμείο εξετάζει την παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (κρουαζιέρα, μαρίνα, ακτοπλοϊια, κλπ) στα περιφερειακά λιμάνια. Ειδικά για τα τρία πρώτα λιμάνια αναμένονται οι τελικές προτάσεις των συμβούλων για το μοντέλο αξιοποίησης.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φαίνεται πως υπάρχει σοβαρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ προωθείται παράλληλα και σχέδιο διασύνδεσης μέσω σιδηροδρόμου με τα λιμάνια Βάρνας και Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο