Να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δίκης των δύο στρατιωτικών μας ζήτησε από τον Ερντογάν ο Τσίπρας

«Η Ελλάδα δε ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες της δίκης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Τούρκο πρόεδρο ΤαγίπΕρντογάν, στην οποία ζήτησε επιτακτικά –όπως είπε- την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, που κράτησε περίπου 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, βρέθηκε το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την απελευθέρωση των οποίων ζήτησε ο πρωθυπουργός. Πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Ανστασιάδη προκειμένου να συντονιστούν.

O κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του είπε ότι έθεσε στη Σύνοδο το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, το οποίο χαρακτήρισε ανοιχτή πληγή, όπως ανοιχτή πληγή αποκάλεσε και τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων από τη γείτονα.

Για τη συνάντηση με τον Ερντογάνσημείωσε ότι δεν ήταν και από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων που κρατούνται εδώ και 4 μήνες χωρίς να τους έχουν αποδοθεί ακόμη κατηγορίες. Είπε επίσης ότι ο Ερντογάν από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ζήτημα των 8 Τουρκων στρατιωτικών και σημείωσε ότι εκείνος του απάντησε πως η Ελληνική Δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη και πως για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες που σε οποιαδήποτε χώρα επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.Συζήτησαν επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό και μεταναστευτικό.

“Του είπα ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα, είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς αυτό δενέχει γίνει ακόμη, η τουρκική προκλητικότητα και ο παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας. Ανέφερε ότι συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο, ενώ συζήτησαν και το Κυπριακό.

Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι μείζον ζήτημα στις σχέσεις των δύο χωρών και ένα ζήτημα που δεν περιποιεί τιμή στη γείτονα στο βαθμό που είναι μία χώρα σημαντική του ΝΑΤΟ να κρατά δυο στρατιωτικούς μίας σύμμαχης στο ΝΑΤΟ χώρας όπως η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε πως δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση από την πλευρά Ερντογάν της τύχης των δύο Ελλήνων με τους οκτώ Τουρκους.

“Του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ Τουρκων δε μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο Ελλήνων. Είναι άλλο να ζητά κάποιος άσυλο που το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο να συλλαμβάνονται άτομα. Η Ελλάδα δε ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Και εφόσον δεν έχουν διαπράξει αδικήμα -πυο δεν έχουν διαπράξει- να οριστεί η διαδικασία να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους”, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

Τουρκική εφημερίδα: «Ο Τσίπρας εκνεύρισε τον Ερντογάν»

Ότι εκνεύρισε τον Ερντογάν ο Τσίπρας, γράφει η εφημερίδα «Βατάν» στο πρωτοσέλιδό της αναφερόμενη στην ελληνική καταγγελία στο ΝΑΤΟ ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Αδριανούπολη είναι όμηροι.

Η εφημερίδα με τίτλο «Καταγγελία που εκνεύρισε», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκνευρισμένος απάντησε στην καταγγελία του πρωθυπουργού της Ελλάδας ρωτώντας «ποιος παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες;», συνδέοντας έτσι έμμεσα την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν αποτελεί θέμα και σε άλλο πρωτοσέλιδο του σημερινού τουρκικού Τύπου: Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρεται στη συνάντηση με τον τίτλο «Παράπονα στον Τσίπρα για τη FETO» (Οργάνωση του Γκιουλέν). Και εστιάζει στο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μετάφερε στο πρωθυπουργό της Ελλάδας τις ανησυχίες του για την παροχή ασύλου σε μέλη της οργάνωσης.

Τηλεοπτικά μέσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση με αναφορές στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν ήταν και η πιο εύκολη συνάντηση, ενώ σημειώθηκε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα των διμερών σχέσεων και το Κυπριακό.

 

Παπαδημούλης: «Θα συνεχίσουμε την πίεση»

“Θα συνεχίσουμε την κλιμάκωση και την πίεση μέχρι έως ότου τα δύο παιδιά μας να γυρίσουν στην πατρίδα, στο στράτευμα και στις οικογένειές τους” τόνισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι “το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παραμένει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής” και πρόσθεσε: “συνεχίζουμε και εντείνουμε τη διεθνή κινητοποίηση και τον κλοιό πιέσεων προς τον Ερντογάν προκειμένου να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τις αρχές καλής γειτονίας, γιατί είναι πρωτοφανές για μια χώρα του κόσμου να κρατά, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί καν κατηγορίες, δυο στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης, υψίστης ασφαλείας, όταν οι πάντες γνωρίζουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία, ότι τέτοια περιστατικά τού να μπαίνουν κατά λάθος για λίγα μέτρα κάποιοι Έλληνες ή κάποιοι Τούρκοι σ’ εκείνο ειδικά το σημείο των συνόρων, συνέβαιναν κατά δεκάδες στο παρελθόν και λυνόντουσαν μέσα σε λίγες ώρες με συνεννόηση και ρύθμιση ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές των δύο πλευρών”.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ακόμα πως “ο Ερντογάν δεν είναι τόσο δυνατός, όσο θέλει να φαίνεται, γιατί έχει τεράστια προβλήματα η οικονομία του, η λίρα έχει υποτιμηθεί 28% από τις αρχές του χρόνου, υποβαθμίζεται η προοπτική της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και επιπλέον έχει πάρα-πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα και κατά την εκτίμησή μου είναι υποχρεωμένος αργά ή γρήγορα να βάλει νερό στο κρασί του τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο απέναντι και στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Υπογράμμισε, δε, πως σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει “να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι και έντονα, κρατώντας το θέμα ψηλά στην προτεραιότητα έως ότου η τουρκική στάση αλλάξει” καθώς “κανείς στη διεθνή σκηνή δεν αποδέχεται ένα ανατολίτικο παζάρι συμψηφισμού δύο εντελώς ανόμοιων υποθέσεων, των οκτώ που ήρθαν στην Ελλάδα και ζήτησαν άσυλο- και χειρίζεται το θέμα και σωστά η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη- και των δύο που συνελήφθησαν και κρατούνται για ένα ήσσονος σημασίας παράπτωμα”.

Απηύθυνε, μάλιστα, μια έκκληση, το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών να είναι στο χειρισμό του ένα θέμα όχι μόνο υψίστης προτεραιότητας, αλλά και απόλυτης εθνικής ενότητας και συνεννόησης, καθώς “δεν χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια μέσα στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια η Άγκυρα”.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης “λάθος” την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόσφατη ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, επισημαίνοντας πως “παραδοσιακά συμβαίνει και επιβάλλεται όταν κάποιος Έλληνας, δημόσιο πρόσωπο, πηγαίνει στο εξωτερικό προσκαλούμενος, αποδεχόμενος μια πρόσκληση, προηγείται μια ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών”.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του