Ξέρετε πώς είναι σε αυτές τις περιπτώσεις… Όπου ακούς πολλά για ενότητα της (όποιας) παράταξης, κράτα και μικρό καλάθι. Η μάχη για τη θέση του περιφερειάρχη ΑΜΘ είναι δύσκολη και αμφίρροπη. Έχουν ακουστεί πολλά, λίγη λάσπη εδώ, λίγη παραπέρα, μεγάλα λόγια και πισώπλατα μαχαιρώματα. Το πλέον λυπηρό, πάντως, είναι ότι ακούστηκε η λέξη «χρίσμα» για συγκεκριμένο υποψήφιο. «Έχει το χρίσμα από τον Μητσοτάκη!». Και ρωτώ: Είναι δυνατόν, εν έτη 2016, σε μία ενδοπαραταξιακή διαδικασία, να ακούγεται ότι μία υποψηφιότητα έχει τις ευλογίες του κόμματος; Μήπως είμαστε στη δεκαετία του ’80 και δεν το ξέρω; Κι όλα όσα λέγανε για ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση και πολυσυλλεκτικούς συνδυασμούς, έξω από χρώματα και κόμματα; Τα πήρε το ποτάμι; Τι κρίμα!
Κ.Η.
Να τα λέμε κι αυτά
Ποιος θυμάται την απόφαση 1901/2014; Είναι η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκρινε συνταγματικό το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ κρίνοντας με τα επιχειρήματα που τότε παρείχε η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Παρότι δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του κράτους κρίθηκε πως αυτό δυνητικά μπορεί να συμβεί, όπως επίσης και το ανταποδοτικό τέλος, ο βασικός πόρος της ΕΡΤ και των υπόλοιπων δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων της Ευρώπης, ενίσχυε κατά 95% τα έσοδα της εταιρείας, συνεπώς αυτή δεν ήταν κερδοφόρα, σε πείσμα των ισολογισμών. Η Ολομέλεια του ΣτΕ με 1901/2014 αποφάνθηκε πως το κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να έχει κρατική ραδιοτηλεόραση ερμηνεύοντας το Σύνταγμα. Οι δικαστές με ψήφους 15 υπέρ και 10 κατά αποφάνθηκαν υπέρ του λουκέτου στην εταιρεία ενώ στην ίδια απόφαση ανέφεραν πως αρμόδιο για τη χορήγηση των αδειών είναι το ΕΣΡ, χωρίς ωστόσο να έχει εμφανιστεί η αδυναμία του τελευταίου έτους, εξαιτίας της στάσης του κόμματος της ΝΔ.
Typologies.gr
Ένας σοβαρός ηγέτης
Οι αδελφοί μας Κύπριοι δοκίμασαν τον υπερπατριώτη Τάσσο, ο οποίος τορπίλισε την λύση του εθνικού μας θέματος και κυβέρνησε την Κύπρο όπως το δικηγορικό του γραφείο. Μαύρα ρώσικα λεφτά και άγιος ο θεός. Μετά δοκίμασαν τον αριστερό Χριστόφια. Αποτέλειωσε το μπάχαλο και παρέδωσε μια οικονομία που αναπόδραστα οδηγούσε σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και σε μνημόνιο. Την τρίτη φορά δεν την πάτησαν. Εξέλεξαν έναν σοβαρό άνθρωπο, πραγματικό πατριώτη, που πήρε τις δύσκολες αποφάσεις και τις εφάρμοσε.Kαι βαδίζει με σύνεση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
A.K.
Το Brexit δεν πτόησε τους Βρετανούς τουρίστες
Το Brexit δεν φαίνεται να πτοεί τους Βρετανούς τουρίστες. Σύμφωνα με την Holiday Habits, η οποία αποτελεί την ετήσια έρευνα σχετικά με τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Βρετανών, αναφέρει πως το Brexit δεν επηρέασε ταξιδιωτικές προτιμήσεις των πολιτών ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα η ABTA κάνει λόγο για οριακή αύξηση 0,5% το 2016, από την αρχή του έτους ως και τον Αύγουστο, στις ταξιδιωτικές δαπάνες των Βρετανών τουριστών. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος που έκανε λόγο για μείωση των εσόδων από το Ηνωμένο Βασίλειο -35% τον Ιούλιο λόγω του Brexit. Περισσότερα ή τα ίδια χρήματα όμως, αναμένεται να δαπανήσει το 73% των Βρετανών ταξιδιωτών για τις διακοπές τους το 2017, σύμφωνα με την Holiday Habits. Πιο συγκεκριμένα, το 24% προτίθεται να δαπανήσει περισσότερα για τα ταξίδια του το ερχόμενο έτος και μόνο το 16% αναφέρει ότι έχει την πρόθεση να μειώσει τα έξοδα των διακοπών του.
Γ.Π.
Ρεπορτάζ που σε βγάζει από τα ρούχα σου…
Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους (και στην Ελλάδα) αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους Σύρους πρόσφυγες είναι το έγκυρο ρεπορτάζ του βρετανικού BBC στην πολυβραβευμένη εκπομπή Panorama.
Οι συνάδελφοι μπήκαν με κρυφή κάμερα σε εργοστάσια παραγωγής επώνυμων ρούχων στις φτωχογειτονιές της Πόλης και βρήκαν να δουλεύουν εκεί σε τραγικές συνθήκες δεκάδες προσφυγόπουλα με λιγότερο και από τον βασικό μισθό – ενάμισι ευρώ την ώρα.
Τα ρούχα που ράβουν οι μικροί Σύροι καταλήγουν στα ράφια μεγάλων αλυσίδων, όπως η Marks and Spencer και η Asos, ενώ ενήλικοι φτιάχνουν μπλου τζιν για τη Zara και τη Mango.
Οι φίρμες που εμπλέκονται σπεύδουν να διαψεύσουν τα πάντα, καταγγέλλοντας τους Τούρκους μεσάζοντες που προτιμούν τους παράνομους (αφού δεν έχουν άδεια εργασίας) εργαζόμενους, για να τους πληρώνουν με ψίχουλα.
Όμως η κάμερα του BBC είναι αδιάψευστος μάρτυρας για το πώς φτιάχνονται τα ρούχα που φοράμε εμείς οι… ευαίσθητοι κατά τα άλλα Ευρωπαίοι.
Γ.Τσ.