efhmerida1

Συνεχίζεται η «ναυμαχία» Saos – CS Ferries

Λίγο πριν το καλοκαίρι μας εγκαταλείψει ημερολογιακά και θερμοκρασιακά, οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες που φέτος δρομολόγησαν δύο νέα σκάφη στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη μετρούν κέρδη και απώλειες και δεν παραλείπουν μέσω ανταλλαγής ανακοινώσεων να «διασταυρώσουν» για άλλη μία φορά τις πρύμνες και πλώρες τους.

Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί, κατά περίπου 15%, σίγουρα οφείλεται κατά ένα σημαντικό μέρος στην πιο συχνή και ευέλικτη συγκοινωνία που επιτεύχθηκε με τα νέα πλοία της Saos Ferries «Ζέφυρος» και «Σαμοθράκη Ι» της εταιρείας CS Ferries. Η δρομολόγηση των πλοίων, με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, για διάφορους λόγους, είχε συνοδευτεί πριν λίγες εβδομάδες και πάλι από ανταλλαγή ανακοινώσεων και δημόσια αντιπαράθεση των εκπροσώπων των δύο εταιρειών, δια αντιπροσώπων, δηλαδή μέσα από τα ΜΜΕ.

Στην κόντρα αυτή δόθηκε πριν λίγες μέρες συνέχεια με αφορμή την ανακοίνωση της SAOS Ferries, στην οποία επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον διεθνή κώδικα ασφαλούς διαχείρισης πλοίων (ISM), κάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη:

1. Να εφαρμόζει σύστημα ασφαλούς διαχείρισης του πλοίου.

2. Να θεσπίσει πολιτική ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

3. Να καταγράφει τις καθορισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες του προσωπικού που ασχολείται με θέματα ασφαλείας όπως και να του εξασφαλίζει τα απαραίτητα μέσα για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Στη συνέχεια, η εταιρεία υπογράμμιζε: «Με απόλυτη πίστη ότι η εφαρμογή του ISM εξασφαλίζει: την ασφάλεια στη θάλασσα, την προστασία των ανθρώπων και την αποφυγή πρόκλησης βλάβης στο περιβάλλον η SAOS FERRIES, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα, σε διαδοχικές ερωτήσεις πολιτών βεβαίωσε την κατοχή των πιστοποιητικών για το σύνολο των πλοίων της.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο επιβατικό κοινό, απευθυνθήκαμε στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης για την βεβαίωση ότι και η άλλη πλοιοκτήτρια εταιρεία που δρομολογεί επιβατηγό πλοίο στη γραμμή Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη διαθέτει το αντίστοιχο πιστοποιητικό λαμβάνοντας αντιφατικές απαντήσεις.
Σε αναμονή επίσημης ενημέρωσης από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης επιφυλασσόμεθα για τις δικές μας περαιτέρω ενέργειες».

Η απάντηση της C.S. FERRIES

Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε λίγες ώρες αργότερα η CS Ferries διαβεβαιώνοντας ότι είναι εφοδιασμένη «με όλα τα μέχρι σήμερα απαιτούμενα από το αρμόδιο υπουργείο έγγραφα και πιστοποιήσεις, που επιτρέπουν την νομότυπη ελευθεροπλοϊα του πλοίου ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Ι και εξασφαλίζουν την ασφάλεια των επιβατών της».

Ξεκαθαρίζει μάλιστα πως «για τις ανακρίβειες του εν λόγω από 18-9-2017 δελτίου τύπου της SAOS FERRIES, επιφυλασσόμεθα να ασκήσουμε ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Παράλληλα, δεν παραλείπει να ζητήσει από την SAOS να ενημερώσει το επιβατικό κοινό για τα εξής ζητήματα:

«- για τις βλάβες που παρουσίασε το νεότευκτο πλοίο της, «ΖΕΦΥΡΟΣ» στο πρώτο μήνα λειτουργίας του και για τους κινδύνους, που τυχόν εγκυμονούν οι ανωτέρω βλάβες για το επιβατικό κοινό

– για την ακύρωση των δρομολογίων του πλοίου ΖΕΦΥΡΟΣ, όταν επικρατούν καιρικές συνθήκες μόλις άνω των 5 Μποφόρ

– για την ακριβή πλέον διάρκεια του δρομολογίου του πλοίου ΖΕΦΥΡΟΣ , η διάρκεια του οποίου τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 λεπτά, αφού έχει μειωθεί η ταχύτητα του πλοίου στους 17,5 κόμβους ανά ώρα ενώ έχει δηλωθεί ταχύτητα 20 – 21 κόμβων ανά ώρα και

– για την μη εκτέλεση δρομολογίων για άγνωστες αιτίες».

Διακοπή δρομολογίων του Ζέφυρος

Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης 19 Σεπτεμβρίου, η SAOS ανακοινώνει τη διακοπή των δρομολογίων του Ζέφυρος λόγω εμφάνισης «διαδοχικά ψευδούς ενδειξης αναφοράς προβλήματος που οδηγεί στη μείωση της υπηρεσιακής ταχύτητας του πλοίου από 30 σε 20 ναυτικά μίλια με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της διάρκειας του ταξιδιού» την ίδια ημέρα.

Αναλυτικά, η εταιρεία επισημαίνει:

«Η SAOS FERRIES με γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό επέλεξε για το νεότευκτο πλοίο της ΖΕΦΥΡΟΣ τις κορυφαίες για την αξιοπιστία και λειτουργικότητα τους στις θαλάσσιες μετακινήσεις μηχανές VOLVO PENTA, την τελευταία λέξη της καινοτομίας στη τεχνολογία στις μηχανές επιβατικών πλοίων.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σύγχρονης τεχνολογίας αποτελεί η ευαισθησία και η άμεση προσαρμογή σε κάθε εξωγενή επίδραση που μεταβάλλει, έστω και οριακά, τις κανονικές συνθήκες λειτουργίας.

Κατά την εκτέλεση και των σημερινών δρομολογίων υπήρξε διαδοχικά ψευδής, ωστόσο ένδειξη, αναφοράς προβλήματος που οδηγεί στη μείωση της υπηρεσιακής ταχύτητας του πλοίου από 30 σε 20 ναυτικά μίλια με αποτέλεσμα την επιμήκυνση της διάρκειας του ταξιδιού.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο επιβατικό κοινό, με πίστη στην προτεραιότητα της ασφάλειας επιβατών και πληρωμάτων, απολύτως προσαρμοσμένοι στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις όπως περιγράφονται στο Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης Πλοίων, διακόπτουμε τα δρομολόγια του Ε/Γ-Δ/Ρ ΖΕΦΥΡΟΣ, προσκαλούμε τους Σουηδούς τεχνικούς της VOLVO PENTA για διερεύνηση, διάγνωση και οριστική ρύθμιση των μηχανών».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr