Νέο ‘χτύπημα’ στην ιατρική σχολή του ΔΠΘ

Στην έκδοση ψηφίσματος προχώρησε η συνέλευση της Ιατρικής του ΔΠΘ, στο οποίο εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του τμήματος για τη μεταφορά μιας θέσης μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Στο ψήφισμα, που υπογράφει ο πρόεδρος του ιατρικού τμήματος Μιχαήλ Πιτιακούδης και απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, τους βουλευτές ΑΜ-Θ, την πρυτανεία ΔΠΘ και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εκφράζεται η διαπίστωση ότι η Ιατρική Σχολή οδηγείται σε πλήρη υποβάθμιση, κι αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου, όπως τονίζεται, αφού ήδη από ετών λειτουργούν Πανεπιστημιακές Κλινικές με ένα μόνο μέλος ΔΕΠ κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας.

Το ψήφισμα

Αναλυτικά, το ψήφισμα, που αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Χρόνος, αναφέρει:

“Η συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ με συναισθήματα βαθιάς απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορήθηκε για την απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την μεταφορά μιας θέσης μέλους ΔΕΠ από την Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Όπως γνωρίζετε τα τελευταία μνημονιακά χρόνια τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν αρκετά αποδυναμωθεί από προσωπικό, ενώ οι αναπληρώσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Η πραγματικότητα αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης όπου τα τελευταία χρόνια εφυπηρέτησαν ή παραιτήθηκαν 42 μέλη ΔΕΠ, ενώ το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αφυπηρετούν άλλα 7 και οι νέες τοποθετήσεις είναι ελάχιστες. Η μείωση αυτή είναι δυσβάστακτη για ένα περιφερειακό Πανεπιστήμιο που έτσι κι αλλιώς λειτουργούσε με έναν οριακό αριθμό μελών ΔΕΠ.

Η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ επιτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό αλλά και κλινικό έργο, σε ανταγωνιστικό πλέον επίπεδο συγκριτικά με παλαιότερα και μεγαλύτερα ΑΕΙ, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ακριτικό πληθυσμό της Αν. Μακεδονίας και Θράκης που τόσο έχει ανάγκη.

Η λειτουργία της είναι επίσης συνυφασμένη και με λόγους εθνικής σημασίας, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι απολύτως κατανοητοί από όλους ανεξαιρέτως και κυρίως σε πολιτικό επίπεδο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία νέων Πανεπιστημίων εφόσον αυτά κρίνονται ως απαραίτητα από την Πολιτεία, θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των υπαρχόντων και κυρίως των περιφερειακών Α.Ε.Ι. Πολύ δε περισσότερο μεταφέροντας θέσεις από εθνικά ευαίσθητες ακριτικές περιοχές όπως η Θράκη, προς κεντρικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πρωτεύουσας με δεκάδες Πανεπιστήμια και δεκάδες χιλιάδες φοιτητές.

Η διαπίστωση ότι η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ οδηγείται σε πλήρη υποβάθμιση δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αφού ήδη από ετών λειτουργούν Πανεπιστημιακές Κλινικές με ένα μόνο μέλος ΔΕΠ κατά παράβαση κάθε ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν υπερβολή ότι η λειτουργία τους συνεχίζει χάριν της φιλοτιμίας και πολλές φορές ακόμη και της αυτοθυσίας των συναδέλφων που υπηρετούν σ’ αυτές.

Θεωρώντας ότι τέτοιες αποφάσεις υποβαθμίζουν περαιτέρω τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, καλούμε όλους τους πολίτες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλους τους βουλευτές Αν. Μακεδονίας και Θράκης και τους μαζικούς φορείς να συμπαρασταθούν και να εκδηλώσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους σε τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις οι οποίες μόνο απογοητευτικές και απειλητικά απαξιωτικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία της για την προοπτική και το μέλλον της Σχολής και θεωρώντας ότι η απόφαση για τη μεταφορά αυτής της θέσης ελήφθη χωρίς την εκτίμηση της περιγραφείσας κατάστασης, απευθύνει έκκληση τόσο στον υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων όσο και στον πρωθυπουργό, προσδοκώντας στην άμεση αποκατάσταση αυτής της αδικίας.”

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του