Νέο πρότζεκτ διαπολιτισμικής ανταλλαγής και συνέργειας της «Ζαθέη»

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις 29.08.2017 το νέο πρότζεκτ διαπολιτισμικής ανταλλαγής και συνέργειας της Ζαθέη διάρκειας μιας εβδομάδας με γενικό τίτλο «Εναλλακτική Νησιωτική οδός». Σκοπός της δημιουργίας του είναι η εξερεύνηση της εναλλακτικής ζωής διάφορων μικρών νησιών της Ευρώπης όπως η Σαμοθράκη.   Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν τρείς κύριες χώρες και 21 συμμετέχοντες-ουσες και εθελοντές.  Η Γερμανία από την περιοχή Döbeln και Leipzig με τον φορέα Treibhaus E.V, η Γαλλία από τη Βρετάνη με τον οργανισμό «Les Petits Grains” και από την Σαμοθράκη η ΚοινΣΕπ Ζαθέη και το Project Green Flowμε βάση την περιοχή Αργάτη στη Σαμοθράκη, καθώς και η Arpegio από τη Θεσσαλονίκη.

Παρουσίαση των δυσκολιών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει το νησί

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από 22.08 εως 29.08.2017 προσεγγίστηκε το ευρύτερο θέμα της αειφορίας μέσα από την πράξη αλλά και τη θεωρία, παρουσιάστηκαν οι ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το νησί σχετικά με το νερό, τις ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας, την υπερβόσκηση, τη διάβρωση, τη διαχείριση των απορριμάτων κτλ. Επίσης ανταλλάχθηκαν εμπειρίες και αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος καθώς και συγκρίθηκαν εντυπώσεις και παραδείγματα από τις περιοχές προέλευσης των συμμετεχόντων.

Καθαρισμός ποταμιού και πλαγιών κάτω από τον Γαλατά,στην περιοχή Αυγερινός έξω από τον οικισμό της Χώρα. Η διαδικασία ήταν δύσκολη και επικίνδυνη καθώς ο κύριος όγκος των σκουπιδιών βρισκόταν πάνω σε μια εξαιρετικά απόκρυμνη και διαβρωμένη πλαγιά
Νέα οικοκοινότητα Green flow

Οι συμμετέχοντες-ουσες εργάστηκαν τις τέσσερις από τις επτά ημέρες στο κτήμα της νέας οικοκοινότητας Green flow στην περιοχή Αργάτη δίνοντας μια αρχική κινητήρια ώθηση στήριξης στο πρότζεκτ φτιάχνοντας ασφαλή μονοπάτια, επιδιορθώνοντας πέτρινες αναβαθμίδες, καθαρίζοντας το κτήμα από σκουπίδια πολλών ετών και περιφράζοντας το κτήμα για να προστατευτεί από την βόσκηση.  Τις υπόλοιπες μέρες έπαιξαν, γνωρίστηκαν, δοκίμασαν τοπικές λιχουδιές, εξερεύνησαν εναλλακτικές αγροικίες και προσπάθειες αυτό-οργάνωσης, περιπλανήθηκαν και απόλαυσαν τις φυσικές ομορφιές της Σαμοθράκης.

Καθαρίστηκε πλαγιά «σκουπιδότοπος»

Η τελευταία μέρα συντονισμένης εργασίας ήταν η 26η του Αυγούστου όπου συμμετέχοντες και εθελοντές από Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Φιλανδία, Μαυρίκιο και Ελλάδα καθάρισαν το ποτάμι που διατρέχει την περιοχή Αργάτη όπου εδώ και πολλά χρόνια πετιούνται κάθε είδους υλικά από την απότομη πλαγιά κάτω από τον λόφο του Γαλατά.
Οι εθελοντές εργάστηκαν πολλές ώρες σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες σε μια διαβρωμένη πλαγιά καθαρίζοντας κάθε είδους σκουπιδιών, από μπάζα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, παλιά μπάνια, πλαστικά, ξύλα μέχρι και νεκρό ζώο μέσα στο ποτάμι.

Από δράσεις του νέου πρότζεκτ διαπολιτισμικής ανταλλαγής και συνέργειας της Ζαθέη
Θερμό «ευχαριστώ» από τον Δήμο Σαμοθράκης

Η αποκορύφωση της επιτυχίας της δράσης ήρθε με την αναγνώριση της προσπάθειας από τον Δήμο Σαμοθράκης και το επίσημο κάλεσμα του Αντιδημάρχου Σαμοθράκης κ. Χρήστου Πρόξενου την περασμένη Δευτέρα 28.08 στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Χ.Πρόξενος και Ν. Γαλατούμος, οι ομαδάρχες και συντονιστές του πρότζεκτ των τριών χωρών Μαίρη Πιτιακούδη από τη Ζαθέη, Johannes Gerstenκαι Freerik Weisshuhn από τη Γερμανία, Aline Kattie και Coline Fontaine από τη Γαλλία και ο Daud, Hatim και Ilkke από τοProject Green Flow.

Ο Αντιδήμαρχος δήλωσε συγκινημένος από την πρωτοβουλία και ευχαρίστησε θερμά όλους τους εθελοντές για την δράση καθαρισμού του ποταμού κάνοντας μια ευχή για ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στην φροντίδα του αγαπημένου αυτού τόπου. Το προτζεκτ αυτό χρηματοδοτήθηκε από το Γαλλογερμανικό OFAJ και Ελληνογερμανικό γραφείο συνεργασίας μέσα στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης της νεολαίας και πρόκειται να συνεχιστεί τις επόμενες δύο χρονιές με αντίστοιχα ταξίδια σε νησιωτικές περιοχές των άλλων δύο χωρών ενισχύοντας την συνεργασία μεταξύ των φορέων-χωρών και των τοπικών κοινωνιών σε μια προσπάθεια αλληλοκατανοήσης, αλληλουποστήριξης και διαπολιτισμικής ανταλλαγής.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr