efhmerida1

Νέο νοσοκομείο για την Κομοτηνή

Νέο νοσοκομείο αναμένεται να αποκτήσει η Κομοτηνή με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μία εξέλιξη που πρόκειται να γίνει γνωστή ακόμα και διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η δωρεά, όπως πληροφορείται ο «Χρόνος» είναι της τάξης των 55 εκ. ευρώ, χρήματα ικανά να καλύψουν τόσο τις δαπάνες της ανέγερσης του κτιρίου όσο και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού.

Οι επαφές του διοικητή του Νοσοκομείου Γιώργου Φιλιππίδη με στελέχη του Ιδρύματος έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό με την τελευταία πραγματοποιείται στην πόλη μας τον περασμένο Ιούλιο. Τότε είχε γίνει γνωστή και επίσημα η έκκληση που απευθύνει η διοίκηση του Σισμανόγλειου για οικονομική ενίσχυση. Βέβαια η εξέλιξη της δωρεάς των 55 εκ. ευρώ, ξεπερνάει και τον πιο αισιόδοξο, καθώς πλέον δεν αναφερόμαστε σε κτιριακές αποκαταστάσεις του υπάρχοντος κτιρίου, όπως αρχικά διατυπώθηκε, αλλά στη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές στον τομέα της Υγείας, στην Ελλάδα, αρχικού προϋπολογισμού που αναμένεται να υπερβεί τα €200 εκατομμύρια. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ των δύο μερών, το υπουργείο Υγείας υπέδειξε στο ΙΣΝ τις μεγαλύτερες, κατά προτεραιότητα, ανάγκες στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα και το ΙΣΝ προτίθεται να αναλάβει να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα παρακάτω έργα.

Οι νέες δωρεές περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τέσσερις μεγάλες παρεμβάσεις, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, οι κυρίως δράσεις που αναφέρονται παρακάτω αναμένεται να πλαισιωθούν από επιπλέον έργα αναβάθμισης υφιστάμενων ξενοδοχειακών υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και από δράσεις υποστήριξης της εκπαίδευσης, πάντοτε στον τομέα της Υγείας, κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης με το αρμόδιο υπουργείο.

Τα κυρίως έργα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Ανέγερση και εξοπλισμό νέου κτιρίου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα νοσοκομεία της χώρας, με εξίσου παλαιές εγκαταστάσεις.

• Ανέγερση και εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία ενός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί ανάγκη του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής εδώ και δεκαετίες, θα αποτελέσει κόμβο εξυπηρέτησης και νοσηλείας για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

• Ανακατασκευή και πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής.

• Ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη της επικράτειας. Η ενίσχυση στοχεύει κατ’ αρχάς στην αγορά 2 νέων ελικοπτέρων και την επισκευή/αναβάθμιση των παλαιότερων. Η εν λόγω δωρεά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που ήδη υλοποιείται, και αφορά την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ύψους επιπλέον €14 εκατομμυρίων.

Ανδρέας Δρακόπουλος: Η ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή είναι έργο εθνικής σημασίας από μόνο του

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Με πρόσφατη την ολοκλήρωση και παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην ελληνική κοινωνία, που το έχει ήδη αγκαλιάσει, και ενώ δεν διακόψαμε ούτε στιγμή τις υπόλοιπες δωρεές μας στην Ελλάδα και διεθνώς όλα αυτά τα χρόνια, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε, επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα δωρεών, εστιάζοντας αυτή τη φορά στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, που αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας μας και θεμελιώδη αξία.

Όπως έχει ήδη δείξει η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ, έτσι και τώρα, με τη νέα πρωτοβουλία δωρεάς για την ενίσχυση του χώρου της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο και την κοινότητα μία διαφανής και χωρίς ιδιοτέλεια συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως όταν αυτή αφορά έναν ευρύτερα κοινωφελή σκοπό. Η ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή είναι έργο εθνικής σημασίας από μόνο του. Η δημιουργία Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη έχει αυταπόδεικτη σπουδαιότητα. Υγεία και εκπαίδευση, με τη δημιουργία της Έδρας Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής στον Ευαγγελισμό, αποτελούν θεμέλιο για κάθε προηγμένη κοινωνία.

Η ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με νέα και αναβαθμισμένα ελικόπτερα θα καλύπτει πλέον άμεσα και γρήγορα όλη την επικράτεια. Πιστεύουμε πως, με την ολοκλήρωση των παραπάνω δωρεών, καθώς και με άλλα έργα υποδομών και εκπαίδευσης στον τομέα της Υγείας που θα συμπληρώσουν εν καιρώ την πρωτοβουλία που ξεκινάει σήμερα, αλλά και με τις ήδη εκατοντάδες δωρεές που το ΙΣΝ έχει κατά τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, οι

Έλληνες πολίτες και επισκέπτες θα αισθάνονται ακόμη περισσότερο μέρος μίας πραγματικής Κοινωνίας Πρόνοιας».
Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και υλοποίησης και αυτών, των νέων δωρεών, το ΙΣΝ θα βρίσκεται, όπως συνηθίζει να κάνει με όλες τις δράσεις του, σε συνεχή διάλογο και ανοιχτή επικοινωνία με το ευρύ κοινό, μέσω του ιστότοπού του, www.SNF.org, και της σελίδας του στο Facebook και στο Twitter, καταλήγει η ανακοίνωση.

Το οικόπεδο στην περιοχή της Αιγείρου

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται να πατήσει πάνω σε στέρεες βάσεις, καθώς έχει προηγηθεί μία σειρά σημαντικών ενεργειών, όπως αυτό της εξασφάλισης του οικοπέδου όπου θα ανεγερθεί το νέο νοσοκομείου. Ήδη από το 2011 υπογράφηκε συμβόλαιο μεταξύ 4ης ΔΥΠΕ και Δήμου Κομοτηνής κι αφορά έκταση 93 στρεμμάτων στην περιοχή της Αιγείρου. Το συμβόλαιο όριζε την δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου που βρίσκεται στον οικισμό της Μελέτης, στην περιοχή Αιγείρου, αγροτεμαχίου περίπου 93 στρεμμάτων και επί του οποίου θα χτιστεί το καινούριο νοσοκομείο Κομοτηνής του οποίου το εμβαδόν υπολογίζεται ότι θα είναι 26.000 τετραγωνικά περίπου και θα είναι 200+ κλινών.

Η προσπάθεια για την ανέγερση νέου νοσοκομείου Κομοτηνής είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν ευοδώθηκε, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν έτοιμες μελέτες, διαθέσιμο και κατάλληλο οικόπεδο. Τα χρήματα ήταν αυτά που έλειπαν με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται τα προβλήματα στο Σισμανόγλειο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Τα χρήματα πλέον διατίθενται μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για να γίνει αυτό που δεν έκαναν διαχρονικά κυβερνήσεις και υπουργεία Υγείας.

Δημητρα Συμεωνίδου
Εφημερίδα Χρόνος

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr