Νέο δικαστικό μέγαρο ζητά σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

Στο απροχώρητο η κατάσταση του υπάρχοντος κτιρίου  -«εξευτελίζονται» καθημερινά δικαστές, δικηγόροι και πολίτες.

Κοινό αίτημα προς κάθε αρμόδιο για  να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης νέων δικαστηρίων.

Την άμεση ανάγκη δρομολόγησης όλων εκείνων των διαδικασιών για τη δημιουργία νέου δικαστικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη τόνισαν σύσσωμη η αντιπολίτευση και η δημοτική αρχή, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους οι αρμόδιοι, που μέχρι σήμερα κωφεύουν στο αίτημα, η υλοποίηση του οποίου, θα βάλει τέλος στον εξευτιλισμό – όπως αναφέρθηκε- που υφίστανται κατά την καθημερινή προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης, δικαστικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι και πολίτες.

Το κτίριο της παραλιακής οδού, με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική του ταυτότητα και την ιστορική του διαδρομή, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ‘στολίδια’ της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες για εύρυθμη λειτουργία και απρόσκοπτη απονομή δικαιοσύνης, αφού μετά από τόσες δεκαετίες, η φθορά του χρόνου, παρά τις μικροανακαινίσεις, είναι εμφανής, ενώ ζωτικό είναι το θέμα της έλλειψης χώρου. Οι φορείς της περιοχής, μαζί με τους υπαλλήλους των δικαστηρίων και το δικηγορικό σύλλογο, έχουν θέσει  κατά καιρούς το θέμα κι έχουν συζητήσει διάφορες προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει, ενώ, όπως κατήγγειλε και ο δήμαρχος βαγγέλης Λαμπάκης, το υπουργείο δικαιοσύνης, στις σχετικές επιστολές του, τα τελευταία δύο χρόνια, απαξιεί να απαντήσει.

Το αίτημα της αντιπολίτευσης

Στο δημοτικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα, μετά από κοινό αίτημα για συζήτηση, που υπέβαλαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Στο κείμενο που κατέθεσαν στο προεδρείο του σώματος, ανέφεραν μεταξύ άλλων:

«Δεν χωράει καμία αμφιβολία πως είναι πλέον επιβεβλημένη η ανάγκη κατασκευής ένα νέου Δικαστικού Μεγάρου, γιατί το σημερινό δεν προσφέρεται για αξιοπρεπή απονομή δικαιοσύνης απαξιώνοντας το θεσμό, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους δικαστικούς υπαλλήλους καθώς και τους ίδιους τους πολίτες που προσφεύγουν για δικαστική αρωγή. Πέραν τούτου δημιουργεί πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα στην παραλιακή οδό Βασιλέως Αλεξάνδρου και με το ενδεχόμενο της μελλοντικής μονοδρόμησής της, αυτά θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Με τα νέα αυτά δεδομένα τα οποία ανατρέπουν την προηγούμενή μας απόφαση, ως δημοτική παράταξη, αιτούμαστε την διενέργεια ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό, με την παρουσία των βουλευτών του νομού, καθώς και των εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου. Σε αυτή την συνεδρίαση θα πρέπει να αποφασισθεί και η οριστική χωροθέτηση του νέου δικαστικού μεγάρου, σύμφωνα και με τους κανόνες του Γ.Π.Σ. (Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου). Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να διερευνηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου η δυνατότητα μια τέτοιας χρήσης μέσα στην έκταση του γωνιακού υπό πολεοδόμηση Ο.Τ. (Οικοδομικού Τετραγώνου) του στρατοπέδου “Ζήση”, στην συμβολή της οδού Ηροδότου με τον νέο Περιφερειακό. Η έκταση αυτή που σήμερα ανήκει στο Τ.ΕΘ.Α. (Ταμείο Εθνικής Άμυνας), μπορεί να συμπεριληφθεί στην οφειλόμενη εισφορά του Ταμείου προς τον Δήμο και φυσικά να αποτελέσει και ένα κίνητρο για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραχώρησής του. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετασθεί κατά πόσο δεσμευτικό είναι το Γ.Π.Σ., σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η χωροθέτηση χώρων διοίκησης εντός του Ο.Τ.533 (Στρατόπεδο “Σταϊκίδη”). Για τις δημοτικές παρατάξεις 1.Απόστολος Φωτιάδης 2.Σάββας Δευτεραίος 3.Παύλος Μιχαηλίδης 4.Νικόλαος Τζανίδης 5.Παρασκευάς Βεγλεκτσής».

Η συζήτηση

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Απόστολος Φωτιάδης σημείωσε πως η κατάσταση με το δικαστικό μέγαρο έχει φτάσει στο απροχώρητο, λέγοντας πως καθημερινά διαπιστώνεται ένας εξευτιλισμός τόσο των δικαστικών, των δικηγόρων και των υπαλλήλων, όσο και των ίδιων των πολιτών. Υπογράμμισε πως η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δεδομένη και μπορεί το αίτημα να πάρει χρόνια για να υλοποιηθεί, ωστόσο θα πρέπει  να γίνει άμεσα η αρχή, έστω με την εύρεση χωροθέτησης. Όπως είπε, δεν είναι άλλωστε ένα εξωπραγματικό αίτημα, αφού η χρηματοδότηση δεν θα γίνει από κρατικούς πόρους, αλλά από αυτοτελές ταμείο, προς το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι εισφορές.

Ο επικεφαλής της «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο θέμα του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο θα πρέπει να μελετηθεί και να ξεκαθαρίσει σχετικά με τη χωροθέτηση δικαστικού μεγάρου. Υπογράμμισε ακόμη πως μετά τη χρηματοδότηση του δήμου από το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης ανοίγουν πολλά ζητήματα και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Πρότεινε να συζητηθεί το θέμα και με τις Κτιριακές Υποδομές, ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις του δημάρχου για ανέγερση του δικαστικού μεγάρου απέναντι από το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, αλλά και στο παλιό νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέφερε πως έχει κάνει 3 επιστολές για το θέμα προς το υπουργείο δικαιοσύνης τα τελευταία χρόνια, δίχως ωστόσο να λάβει καμία απάντηση. «Υπάρχει μια απαξίωση, φαίνεται πως δεν είναι στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης να κινήσει τις προϋποθέσεις για κατασκευή δικαστικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε, ενώ πρότεινε να συνταχθεί ένα κείμενο από δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, μ τη σύμφωνη γνώμη και του δικηγορικού συλλόγου και άλλων φορέων και να αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο. Αν μέσα σε 30 μέρες δεν υπάρξει απάντηση, τότε θα συνεδριάσει εκ νέου το δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο