Νέες επαφές Λαμπάκη-Κουρουμπλή για τη Λιμενική Ακαδημία

Νέες επαφές μεταξύ του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έλαβαν χώρα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Τα ανοικτά θέματα μεταξύ των δύο πλευρών, άλλωστε, είναι πολλά και σημαντικά, με προεξέχον αυτό της Λιμενικής Ακαδημίας.

Στη συνάντηση, που ήταν προγραμματισμένη, θέματα που συζητήθηκαν ήταν αρχικά η αντικατάσταση του «SAOS II» για όσο χρονικό διάστημα θα επισκευάζεται στον Πειραιά, προκειμένου να μη μείνει το νησί χωρίς πλοίο, η επαναφορά στην επιδοτούμενη δρομολόγηση των γραμμών Λαύριο-Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη – Λήμνο-Μυτιλήνη μετά το άγονο αποτέλεσμα του διαγωνισμού και φυσικά, η ίδρυση της Λιμενικής Ακαδημίας.

Ο υπουργός, για τα δύο πρώτα θέματα, δεσμεύτηκε ότι βούλησή του είναι να τα καλύψει ώστε να μην υποστούν ζημιά οι κάτοικοι ιδιαίτερα της Σαμοθράκης αλλά και η αγορά της, καθώς και η επαναφορά του διαγωνισμού για τις δύο επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές γραμμές.

Όσον αφορά στη Λιμενική Ακαδημία, ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύτηκε ακόμη μια φορά στα όσα ανέφερε κατά την παρουσία του στην Αλεξανδρούπολη, δηλώνοντας «με πολιτική γενναιότητα», όπως αναφέρει ο δήμαρχος, ότι βούληση και επιλογή του για την έδρα της Λιμενικής Ακαδημίας είναι η Αλεξανδρούπολη. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως έγινε γνωστό, ανέθεσε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μελέτη για το πλαίσιο διδασκαλίας μαθημάτων που θα αναλάβουν μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, προκειμένου να κατοχυρωθεί το διδακτικό κομμάτι.

Τέλος, ο υπουργός ήταν θετικός στην περίπτωση στέγασης της Λιμενικής Ακαδημίας στο παλιό νοσοκομείο επί της Δήμητρας καθώς ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για το μέχρι σήμερα ιστορικό, την πρόσφατη απόκτηση της κυριότητας του χώρου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την αιτούμενη παραχώρηση της χρήσης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. «Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας θεωρείται αδύνατη ενώ αυτή της Αστυνομικής Διεύθυνσης δυνάμενη να συμβεί», αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου.

Συνάντηση και με Σκουρλέτη

Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία δημάρχων αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. και προέδρους των Π.Ε.Δ., μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη. Η γενική διαπίστωση μετά από περίπου τριών ωρών συζήτηση ήταν η σχεδόν πλήρης μεταστροφή του υπουργού σε πολλά δίκαια αιτήματα των δημάρχων αλλά και στον εκλογικό νόμο σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, για την οποία ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα «πειραχθεί» τόσο ώστε να υπάρξει ικανοποίηση και σε αυτό το αίτημα. Τέλος, διατύπωσε την απόφασή του να μεταθέσει τις δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με τη λήξη της θητείας της 31η Δεκεμβρίου 2019.

Στο παλιό νοσοκομείο της Δήμητρας προτείνει ο δήμος να στεγαστεί η Λιμενική Ακαδημία

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο