Ο O.Λ.Α. Προκήρυξε διαγωνισμό για την ανέλκυση του ναυαγίου της βυθοκόρου, μετά την έκπτωση της προηγούμενης εργολαβίας. Θα ακολουθήσει πρόγραμμα ‘εκκαθάρισης’ για όλα τα κατασχεμένα και ανενεργά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι.
Νέα προσπάθεια ξεκινά ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να απομακρύνει, επιτέλους, το ναυάγιο της βυθοκόρου «Όλγας», το οποίο βρίσκεται βυθισμένο από το 2010 σε ζωτικό σημείο του λιμανιού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία ώστε να απομακρύνουν επιτυχώς το ναυάγιο, αποδίδοντας πίσω στον Οργανισμό ένα σημαντικό κομμάτι για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του λιμένα.
Σημειώνεται πως προσπάθειες για την ανέλκυση του ναυαγίου είχε καταβάλει και η προηγούμενη διοίκηση, ενώ η εργολαβία που εγκαταστάθηκε πέρσι, κατάφερε να βγάλει μόνο ένα κομμάτι του ναυαγίου. Παρά τις παρατάσεις και την καλή διάθεση του ΟΛΑ, τελικώς, η εταιρεία κηρύχθηκε πριν περίπου 3 μήνες έκπτωτη, αφού αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να φέρει το έργο εις πέρας.
Έτσι, ο Οργανισμός προχωρά σε νέο, ανοικτό, μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση και απομάκρυνση της βυθοκόρου, με μήκος περίπου 66 μέτρα, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στις εργασίες εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης. Η ημερομηνία λήξης υποβολής προσφορών θα είναι η Τρίτη 25 Οκτωβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στα γραφεία του ΟΛΑ. Ως τιμή εκκίνησης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αυτό καθορίζεται το ποσό των 20.000 €.
H διακήρυξη διανέμεται όλες τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες 07:30-15:30 από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε και είναι καταχωρημένη στην ιστοσελίδα της Ο.Λ.Α. Α.Ε., στην ηλεκτρονική διεύθυνση ola-sa.gr
Σχέδιο ‘εκκαθάρισης’
Η βυθοκόρος, που κατασκευάστηκε το 1979 στη Ρουμανία, είναι βυθισμένη από τις 11/7/2010 εντός της νέας, ανατολικής λιμενολεκάνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, παραπλεύρως του ανατολικού κρηπιδώματος, προβλήτα ΣΕΜΠΟ.
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας σημείωσε πως το σημείο που βρίσκεται βυθισμένη η βυθοκόρος είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του λιμανιού, μετά τη συνεργασία με τον αγωγό ΤΑΡ και τις νέες συμφωνίες που επιδιώκονται.
«Πιέσαμε, δώσαμε παρατάσεις, προσπαθήσαμε με τον προηγούμενο εργολάβο, όμως, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο. Ωστόσο, αν δεν απομακρυνθεί άμεσα αυτό το ναυάγιο, θα το βρούμε μπροστά μας. Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την περαιτέρω αξιοποίηση του λιμένα και χρειαζόμαστε κάθε κομμάτι του. Έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι αυτή τη φορά ο διαγωνισμός θα ευδοκιμήσει και η βυθοκόρος θα απομακρυνθεί, ίσως όχι σε 90 μέρες που λέει η προκήρυξη, αλλά σε λιγότερο χρόνο».
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Δούκας, ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει την απομάκρυνση πολλών ακόμη σκαφών, κατασχεμένων και ανενεργών, ώστε σταδιακά, το λιμάνι να ‘καθαρίσει’ και να μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στον αναπτυξιακό ρόλο του.