Νέα δημοσιεύματα για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Ένα νέο, εκτενές δημοσίευμα της ιστοσελίδας tvxs.gr σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε φορείς και κόμματα, ιδιαιτέρως μετά τη χλιαρή αντίδραση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε καταγγελίες και μαρτυρίες μεταναστών και δικηγόρων, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και περιστατικά. Σύμφωνα με αυτά, στον Έβρο υπάρχει ένα «παρακράτος» το οποίο «εξαφανίζει» συλληφθέντες μετανάστες και με τη βία τους εξαναγκάζει σε επιστροφή στην Τουρκία.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως η χώρα μας δεν προχωρά σε παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων μεταναστών και στην περιοχή του Έβρου, κατά το έτος 2017, εισήλθαν 7.544 πρόσφυγες/μετανάστες και όλοι οδηγήθηκαν σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ζήτησε χορήγηση ασύλου.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, στην περιοχή του Έβρου θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, καθιστώντας την υπόλογη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών συμβάσεων».

Αυτό τόνισε σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Και συνεχίζει:

«Η χθεσινή απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν είναι, σε καμία περίπτωση επαρκής και πολλές πτυχές του ζητήματος θα πρέπει να διασαφηνισθούν.

Γι’ αυτόν, ακριβώς το λόγο, κατέθεσα, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Λίγη περισσότερη υπευθυνότητα, από αυτούς που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση,  επινοούσαν, σε καθημερινή βάση, νέα θύματα μαζικών επαναπροωθήσεων, δε θα έβλαπτε».

Αντίδραση και από τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνο Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης. Αναφερόμενος σε Ερώτηση του μετά από καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες και οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, ο κ. Παπαθεοδώρου υπογραμμίζει:

«Όπως, στην, από 8-6-20017, Ερώτησή μου στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέδειξα το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο και έλαβα μία γενικόλογη “μη απάντηση”, έτσι και στην πρόσφατη δήλωσή του ο Υπουργός κ. Τόσκας συνεχίζει να αποφεύγει να πάρει θέση για το πρόβλημα με νέες “μη απαντήσεις”. Στο θέμα των “άτυπων” και παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο πρέπει να χυθεί άπλετο φώς και να σπάσει η βολική σιωπή των αρχών, ιδιαίτερα εφόσον υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τη δράση παρακρατικών οργανώσεων, όπως θύματα και φορείς έχουν καταγγείλει. Το να αποδειχθεί η αλήθεια δεν έχει να κάνει με τη στάση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων και δικαιωμάτων και την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών στη χώρα μας».

Το ΚΚΕ από την πλευρά το δηλώνει «κατηγορηματικά αντίθετο με τις επαναπροωθήσεις»

«Οι καταγγελίες για παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν από τα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται στο φως παρόμοιες καταγγελίες, αντίθετα επανέρχονται όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται σε έξαρση το προσφυγικό-μεταναστευτικό δράμα, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στο Αφγανιστάν, Ιράκ, τη Συρία κλπ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετώντας στο ακέραιο τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης για πλήρη ευθυγράμμιση με την ευρωΝΑΤΟϊκή στρατηγική στην περιοχή, που προκαλεί και τα μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, έχει ταυτιστεί απόλυτα και με τη βάρβαρη πολιτική ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες: Καταστολή στα σύνορα, επαναπροωθήσεις (νόμιμες ή παράνομες), επιλογή όσων προσφύγων και μεταναστών θεωρούνται χρήσιμοι ως φτηνό ή και τζάμπα εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα βρίσκουν εύφορο έδαφος να αναπτύσσονται παρακρατικές ρατσιστικές και φασιστικές φωνές και πρακτικές, αλλά και μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τις επαναπροωθήσεις. Παλεύει για να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, κόντρα στις πολιτικές και τις πρακτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων» σχολιάζει η κ. Λίνα Κροκίδη, επικεφαλής της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Το Ποτάμι εκτιμά πως «οι καταγγελίες σκιαγραφούν ένα οργανωμένο παρακρατικό σύστημα» και επισημαίνει: «Ο πολιτικός προϊστάμενός τους, ο υπουργός κος Τόσκας, δεν μπορεί άλλο να ποιεί τη νήσσα. Οφείλει τώρα να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα και να σπάσει το απόστημα. Όσο παραλείπει να ενεργήσει τα αυτονόητα κινείται στο φάσμα της συνενοχής. Όμως και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οφείλει να αντιδράσει. Θυμίζω ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2017 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ο Σταύρος Θεοδωράκης ζητώντας τη διερεύνηση καταγγελιών τότε για επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών» σημειώνει η κ. Γιάννα Παναγοπούλου, μέλος  του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού και μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αγανάκτηση ανθρωπιστικών οργανώσεων

Η Κλειώ Παπαπαντολέων είναι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπως με ανησυχία παρατηρεί, στις προηγούμενες περιπτώσεις καταγγελιών, ακόμη και για τυπικούς λόγους, υπήρχε η διαβεβαίωση πως τα στοιχεία που κατατίθενται θα διερευνηθούν. Πλέον διαφαίνεται μια αλλαγή στην πολιτική του υπουργείου, που αφορά τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων.

«Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται συστηματικά να προβεί έστω και σε τυπική διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών. Αυτό συνιστά αλλαγή παραδείγματος: μέχρι σήμερα, έστω για το φαίνεσθαι, σε ανάλογες περιπτώσεις γινόταν μια τυπική ΕΔΕ, η οποία φυσικά δεν κατέληγε πουθενά. Τώρα πλέον, το Υπουργείο με δηλώσεις οριακής σοβαρότητας συγκαλύπτει πρακτικές κρατικής βίας και αυθαιρεσίας» δηλώνει η Κλειώ Παπαπαντολέων στο tvxs.gr.

«Στον Έβρο δυστυχώς έχει ανακάμψει ένας μηχανισμός επαναπροωθήσεων, πιθανά όχι απλώς με την ανοχή της κεντρικής διοίκησης. Αναμένουμε εξηγήσεις, με δεδομένο όμως ότι αυτή η πρακτική θα μας βρει απέναντι και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» δηλώνει στο  tvxs.gr, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος.

Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζει εξαιρετικά καλά την κατάσταση στον Έβρο, είναι ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. «Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της αποτρεπτικής πολιτικής το συναντάμε στον Έβρο. Εκεί δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχει ένας παρακρατικός μηχανισμός που συγκροτεί ένα καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. Προφανώς και η υπόθεση πρέπει να αποκαλυφθεί»  τονίζει ο κ.Τσιάκαλος στο tvxs.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο