efhmerida1

Νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 3.970 εισακτέους 

Με 3.970 εισακτέους και έκδηλη την αισιοδοξία εκ μέρους του πρύτανη του ΔΠΘ  ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

ΔημοκρίτειοΤα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνονται σήμερα και φέρνουν δέκα περισσότερους πρωτοετείς από τους περσινούς. Ένας αριθμός φοιτητών που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις δομές και το προσωπικό του πανεπιστημίου, σύμφωνα με τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη.

Ο κ. Καραμπίνης διαβεβαιώνει πως «είμαστε έτοιμοι και σε ό,τι αφορά την φοιτητική μας μέριμνα όπως κάθε χρόνο. Αναμένουμε τα παιδιά και έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες με τα δωμάτια και με ενοικιάσεις όπου δεν καλύπτουμε με τις εστίες.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη μέριμνα δεν έχουμε αυτή την στιγμή κάποιο διαγωνισμό που να «τρέχει» εκτός από τη μετακίνηση στην Αλεξανδρούπολη. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πάμε καλά όπως κάθε χρόνο. Δεν σας κρύβω ότι δεν έχω χάσει ποτέ μου την αισιοδοξία και αυτή την στιγμή έχουμε όλο το πανεπιστήμιο να πηγαίνει καλά παρόλη την οικονομική κρίση και θέλω να πιστεύω ότι και η χρονιά που μπαίνει θα είναι εξίσου καλή», ήταν το μήνυμα του πρύτανη ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Εγγραφές και μετεγγραφές των νέων φοιτητών 

Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας που θα γίνει σήμερα μπαίνει τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων των Πανελλαδικών οι οποίοι διεκδικούν τις σχεδόν 69.985 θέσεις που προσφέρονται φέτος.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων θα αρχίσει η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις σχολές η οποία από πέρυσι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο τουλάχιστον στα αρχικά βήματα.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση προεγγραφής τους στο τμήμα που πέρασαν και κατόπιν θα αποστείλουν στη γραμματεία του τμήματος τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Οι γραμματείες θα αντιπαραβάλουν τις αιτήσεις με τον ονομαστικό πίνακα επιτυχόντων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Οι μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν θα γίνουν και φέτος με μοριοδότηση και ποσόστωση.

Δεν αναμένεται αλλαγή στο σύστημα που εφαρμόστηκε πέρυσι το οποίο επιτρέπει σε υποψηφίους που πέτυχαν σε κάποιο τμήμα με χαμηλότερη βάση να εισαχθούν σε τμήμα με υψηλότερη εφόσον εμπίπτουν στις κατηγορίες δικαιούχων.

Μάλιστα η διαφορά στις βάσεις εισαγωγής που παρατηρούνται μεταξύ ομοειδών τμημάτων των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας φτάνουν μερικές φορές έως και 5.000 μόρια.

Ωστόσο δεν αρκεί μόνο το χαμηλό κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα ή να είναι κάποιος ορφανός ή μέλος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας ή να έχει αδελφό φοιτητή κ.λπ. για να θεωρείται βέβαιη η μετεγγραφή.

Για καθέναν από τους παραπάνω λόγους αντιστοιχούν συγκεκριμένα μόρια τα οποία αθροιζόμενα και κατά φθίνουσα σειρά καθορίζουν τη σειρά προτεραιότητας στις μετεγγραφές.
Η διαδικασία πάντως δεν αφορά όσους θα εισαχθούν στα 46 Τμήματα ΑΕΙ και 33 ΤΕΙ που είναι μη αντίστοιχα από τα οποία δηλαδή δεν είναι δυνατή η μετεγγραφή γιατί δεν υπάρχουν ομοειδή σε άλλες πόλεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ TA ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Η χορήγηση μετεγγραφής πραγματοποιείται κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των μορίων που ο δικαιούχος σωρεύει από τα ακόλουθα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια Εισόδημα ατομικό η κατά κεφαλήν.

Μέχρι 3.000 ευρώ ετησίως 5 μόρια. Από 3.001 ευρώ μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως 4 μόρια.

Από 6.001 ευρώ μέχρι 9.000 ευρώ ετησίως 3 μόρια. Ορφανός ή και από τους δύο γονείς 3 μόρια.

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας 2 μόρια. Μέλος τρίτεκνης οικογένειας 1 μόριο. Αδελφός/ή φοιτητής/τρια σε άλλη πόλη 1 μόριο. Αδέλφια που ήδη φοιτούν ή συμμετέχουν μαζί στις εξετάσεις 1 μόριο.

Συγγενής πρώτου βαθμού με αναπηρία 67 1 μόριο. Ορφανός/ή από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας 1 μόριο.
Εξαιρούνται τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και ανάπηροι φοιτητές οι οποίοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην πόλη που ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία.

Πηγή: http://xronos.gr/

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr