Μόλις 7 τα «άκαπνα» καφέ και εστιατόρια στην Αλεξανδρούπολη

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα akapnos.gr – Σε όλη την Ελλάδα, τα καταστήματα που έχουν δηλωθεί ως χώροι απαγόρευσης του καπνίσματος είναι μόλις 309

Το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα αποτελεί άλλο ένα σύντομο … ανέκδοτο, είναι αδιαμφισβήτητο. Η πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης είτε δεν εφαρμόζει καθόλου τη νομοθεσία, είτε την εφαρμόζει κάπως πιο «χαλαρά». Ο μειωμένος αριθμός ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, σε συνδυασμό με τα παράπονα που δέχονται οι καταστηματάρχες από τους πιο «θεριακλήδες» πελάτες, έχουν οδηγήσει τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια σε ένα περίεργο καθεστώς λειτουργίας, με αυτοσχέδια σταχτοδοχεία και άλλα τεχνάσματα.

Σε αυτό το σκηνικό, η Αλεξανδρούπολη δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού τα ελάχιστα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί δεν έχουν οδηγήσει στην αναμενόμενη συμμόρφωση, τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο και από τους πελάτες. Σε σχετική ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί ώστε να λειτουργεί ως ένα είδος ‘οδηγού’ για όσους  επιθυμούν να εντοπίζουν ‘άκαπνα’ μαγαζιά, υπάρχουν μόλις 7 καταστήματα στην πόλη μας, τα οποία έχουν δηλωθεί από πελάτες ή και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους ως χώροι όπου απαγορεύεται ρητά το κάπνισμα. Στο site www.akapnos.gr μπορεί ο κάθε χρήστης να δει τα καταστήματα που δηλώνονται ως άκαπνα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μέχρι στιγμής είναι μόνο 309!

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους καταστρατηγείται καθημερινά. Ενώ ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα μειώνεται τα τελευταία χρόνια, με το ποσοστό των συστηματικών καπνιστών στη χώρα μας να εκτιμάται στο 27,3%, συνεχίζουμε να έχουμε «πρωτιά» στο παθητικό κάπνισμα, αφού επτά στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι, όταν επισκέφθηκαν καφέ, εστιατόριο ή μπαρ, αντιλήφθηκαν άλλους πελάτες να καπνίζουν.

Η ιστοσελίδα akapnos.gr «άνοιξε» στις 5 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εστιατόρια, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά καφέ και winebars. Ο επισκέπτης της σελίδας μπορεί να αναζητήσει κάποιο «άκαπνο» κατάστημα στην περιοχή που τον ενδιαφέρει ή ακόμα και να «προτείνει» προς ανάρτηση κάποιο κατάστημα στο οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα.

Η ιστοσελίδα ήταν μια πρωτοβουλία του Γιώργου Μπαλαφούτη και εθελοντών οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της αναζήτησης των καταστημάτων που προσφέρουν «άκαπνη» διασκέδαση σε όλη την Ελλάδα. Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει δικαίωμα εκτός από να προτείνει άκαπνα εστιατόρια και μπαρ, να καταγγείλει άκαπνα καταστήματα που δεν είναι και τόσο… άκαπνα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο