efhmerida1

Μονάδα επεξεργασίας του ζεόλιθου στα Πετρωτά ζητούν οι κάτοικοι

Αίτημα της επιτροπής προς την εταιρεία που έχει αναλάβει την εξόρυξη, η οποία δηλώνει αδυναμία στην παρούσα φάση.

«Πάγωσε» η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα έναρξη της εξόρυξης – Νέα συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη.

Στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στα Πετρωτά επιμένει η επιτροπή των κατοίκων και φορέων της περιοχής από την εταιρεία, στην οποία έχει δοθεί άδεια για την εξόρυξη του ζεόλιθου στη θέση «Κόκκαλο». Αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα στο σημείο, όπου ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της εξόρυξης και αφού συζήτησαν για περίπου 2 ώρες με τον πρόεδρο της εταιρείας, συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την Πέμπτη.

Όπως είναι γνωστό, τόσο το δημοτικό συμβούλιο της Ορεστιάδας, όσο και η επιτροπή των κατοίκων, λένε ναι στην αξιοποίηση του ζεόλιθου, με όρους απόλυτου σεβασμού στο περιβάλλον και με την προϋπόθεση ότι η επεξεργασία θα γίνεται στον τόπο εξόρυξης. Άλλωστε, για τον σκοπό αυτό έχει ιδρυθεί και μία εταιρεία λαϊκής βάσης, με συμμετοχή πολλών ομογενών, κυρίως από τη Γερμανία, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων της περιοχής, από τους Εβρίτες για τους Εβρίτες.

Από την πλευρά της εταιρείας, επισημάνθηκε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία μονάδας στα Πετρωτά, αλλά η μεταφορά του ορυκτού στο εργοστάσιο της «Όλυμπος» στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται πως το έργο της εξόρυξης και της μεταφοράς του ορυκτού στη Θεσσαλονίκη έχει αναλάβει εταιρεία χωματουργικών εργασιών από την Ορεστιάδα. Όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας στους κατοίκους και τους φορείς, θα πρέπει να γίνει πρώτα μία δοκιμαστική εξόρυξη, να διαπιστωθεί από τους πελάτες της αν ο ζεόλιθος της περιοχής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους και στην πορεία, όχι ωστόσο άμεσα, να δημιουργηθεί η μονάδα στον Έβρο.

«Μας είπαν ότι έτσι συμβαίνει παντού, γίνονται δηλαδή πρώτα οι λεγόμενες ‘βιομηχανικές δοκιμές’», λέει η Μαρία Γκουγκουσκίδου, μέλος της επιτροπής, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, αφού όπως τους είπαμε, η εταιρεία είχε ήδη πάρει άδεια έρευνας για να κάνει ακριβώς αυτές τις δοκιμές, τις οποίες και έκανε. Τώρα έχει άδεια κανονικής εξόρυξης».

Η εταιρεία, δια του προέδρου της, πρότεινε στους κατοίκους να συναντηθούν και πάλι την Πέμπτη, αφού η επιτροπή καταθέσει προτάσεις, με τις οποίες, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσε η εταιρεία να δεσμευτεί νομικά ότι θα προχωρήσει στην δημιουργία της μονάδας, κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον. Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα των κατοίκων να καταθέσει αίτημα χορήγησης άδειας εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας σε έκταση που θα βρίσκεται πολύ κοντά στο κοίτασμα, για την έκδοση της οποίας, όπως υποστήριξε, δεν θα απαιτηθεί πολύ χρόνος.

Η επιτροπή των κατοίκων και των φορέων θα συναντηθεί σήμερα, προκειμένου να συζητήσει επί των εξελίξεων, ωστόσο δεν επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία στους κόλπους της. «Η εταιρεία θέλει να προτείνουμε τρόπους με τους οποίους θα δεσμευτεί ότι θα κάνει τη  μονάδα. Δεν ξέρουμε άλλο τρόπο από το να καταθέσει αίτηση, να πάρει άδεια για τη δημιουργία της μονάδας και στη συνέχεια να προβεί στην εξόρυξη», αναφέρει η κα Γκουγκουσκίδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Βασίλης Σισμανίδης, επίσης μέλος της επιτροπής: «Η απόφασή μας, στην οποία επιμένουμε, είναι ότι δεν πρέπει να φεύγει ο ζεόλιθος για επεξεργασία στη Θεσσαλονίκη, αλλά να γίνεται η επεξεργασία στα Πετρωτά. Αυτή είναι η πάγια θέση μας και δεν υποχωρούμε. Δεν ελπίζουμε σε κάτι στην παρούσα φάση, με αυτά τα δεδομένα. Εκτιμώ ότι ούτε στο μέλλον θα προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας, ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr