Μητροπολίτης Ανθιμος: «Τα εθνικά θέματα είναι πολύ επικίνδυνα βέλη για τις κομματικές φαρέτρες»

Με την ψύχραιμη ματιά και τον ενωτικό λόγο που τον διακρίνει σχολίασε την πολιτική επικαιρότητα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στη συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για μία συμφωνία που «μας πλήγωσε και τσαλάκωσε την αξιοπρέπειά μας». Ερωτηθείς για τα συλλαλητήρια που σωρηδόν διοργανώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, επισήμανε πως ούτε η απαξίωση των συλλαλητηρίων είναι σωστή, ούτε όμως και η απαξίωσή τους. Κυρίως, όπως υπογράμμισε, δεν είναι λύση«να διχαστούμε ως λαός και οι μισοί Έλληνες να λένε τους άλλους μισούς προδότες, και να χωριστούμε σε εθνικόφρονες και μη». Ο Σεβασμιότατος τόνισε ότι θα πρέπει οι πολιτικοί να επιδείξουν ενωτική στάση γύρω από το θέμα αυτό, καθώς, όπως ανέφερε «φταίνε όλοι το ίδιο».

Για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 4 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, εκτίμησε πως οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο περιοχών που οικοδομούνταν τόσα χρόνια έχουν πληγεί. Επισήμανε ακόμη πως ό,τι γίνεται για το θέμα είναι κατόπιν εντολών του ίδιου του Ερντογάν, ο οποίος ίσως και να τιμωρεί έτσι τους κατοίκους της ανατολικής Θράκης επειδή, όπως είναι γνωστό, δεν τον ψηφίζουν στις εκλογές.

Η συνέντευξη

-Ήταν κακή η συμφωνία με τα Σκόπια, κατά τη γνώμη σας;

Κοιτάξτε, κατά τη γνώμη μου, κανένας Έλληνας δεν είναι περήφανος για αυτή τη συμφωνία. Κανένας Έλληνας δεν μπορεί να πει όχι χάρηκε με αυτό το αποτέλεσμα. Μπορεί το «έγκλημα» να είχε 3 πράξεις, η μία να ήταν η γλώσσα, η δεύτερη να ήταν η ιθαγένεια, και η τρίτη να ήταν το ονοματολογικό. Αλλά, τώρα, εδώ που φτάσαμε, χρειάζεται περισσότερη σύνεση, και περισσότερη καλή, ομαδική προσπάθεια από όλους.

-Μπορεί δηλαδή να γυρίσει πίσω αυτή η συμφωνία, να μην εφαρμοστεί;

Από εμάς, ίσως, δεν θα ήταν τόσο εύκολο. Αλλά τώρα που υπάρχει μία αμφισβήτηση και μία άρνηση από τρία κράτη της Ευρώπης για να μπει το κρατίδιο αυτό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία. Ίσως μας δίνουν μία καλή ευκαιρία. Ίσως, λέω, οι πολιτικοί θα το κρίνουν τελικά.

-Ακούσαμε τον κ. Καμμένο να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση…

Ούτε αυτό είναι λύση. Αυτά λέγονται και νομίζω λέγονται παραπάνω απ’ ότι είναι σοβαρά. Και δεν λέγονται αυτά τα πράγματα ούτε δείχνουν σοβαρότητα. «Θα ρίξω την κυβέρνηση, θα κρατήσω την κυβέρνηση». Δεν είναι υπεύθυνα πράγματα αυτά.

-Τι σας λέει ο κόσμος που μιλάτε καθημερινά μαζί του;

Κοιτάξτε, και στη βόρειο Ελλάδα, αλλά και σ’ εμάς εδώ στη Θράκη, που τα προβλήματα είναι διαφορετικά, σας είπα, είναι κάτι που πλήγωσε, είναι κάτι που τσαλάκωσε την αξιοπρέπειά μας. Μπορεί να μη βγήκαμε στους δρόμους όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, αλλά αυτό μας πόνεσε.

-Βλέπετε διάθεση να συνεχίσει ο κόσμος να βγαίνει στους δρόμους για το θέμα αυτό;

Να σας το πω πιο συλλογικά: Ούτε η απαξίωση των συλλαλητηρίων ήταν σωστή, έτσι όπως έγινε, από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου, ούτε η συνέχιση των συλλαλητηρίων είναι λύση, αλλά ούτε και να διχαστούμε ως λαός και οι μισοί Έλληνες να λένε τους άλλους μισούς προδότες, και να χωριστούμε σε εθνικόφρονες και μη. Δεν είναι λύση αυτή.

-Επομένως, τι πρέπει να γίνει Σεβασμιότατε;Εσείς έχετε μία πολύ συνετή και σώφρονα στάση.

Να καθίσουν οι πολιτικοί μας που όλοι ανεξαιρέτως φταίνε και όλοι έδωσαν πράγματα που δεν θα έπρεπε να τα δώσουν, και γεγονότα, αλλά και ελπίδες στο γειτονικό κρατίδιο, και να καθίσουν τώρα από την αρχή, να μας εξηγήσουν πόσο ήταν ανάγκη, γιατί ούτε αυτό έγινε.Λένε ότι έπρεπε να γίνει, τι θα πει έπρεπε να γίνει; Εμείς εδώ στη βόρειο Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε μερικά γεγονότα.

-Δεν έπρεπε λυθεί αυτό το θέμα, που τόσα χρόνια έχει κακοφορμίσει;

Έπρεπε, έχετε δίκαιο. Αλλά βλέπουμε τα γεγονότα: Κυκλοφορούν χάρτες της Μεγάλης Βουλγαρίας, της Μεγάλης Αλβανίας, βλέπουμε ότι προκύπτει τώρα από το μηδέν  θέμα Τσάμηδων. Ακούμε σε χωριά των Σερρών που κάποιοι εγείρουν θέμα Ρουμανόβλαχων. Βλέπουμε μία κινητικότητα στην περιοχή. Δεν θα πάμε και σε πόλεμο τώρα…

-Αν δεν λυθούν τα θέματα αυτά, δεν θα συνεχίσουν να υφίστανται;

Θα συνεχίσουν να υφίστανται, γι’ αυτό, όταν χρονίζει ένα θέμα, όπως το άφησαν να χρονίσει, από το 1950 μέχρι τώρα, και κλείνοντας το μάτι κάτω από το τραπέζι, έδιναν χαρτιά, στην άλλη πλευρά, φτάσαμε τώρα σε μια ανάγκη που λέμε τι να γίνει, πρέπει να δοθεί μία λύση. Αλλά τώρα θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία… Να καθίσουν τώρα οι πολιτικοί στο τραπέζι γιατί φταίνε όλοι το ίδιο.

Τα εθνικά θέματα είναι πολύ επικίνδυνα βέλη για τις κομματικές φαρέτρες. Δεν θα βοηθήσει σε κανέναν αυτός ο διχασμός του λαού μας. Είναι απαράδεκτο να λένε οι μισοί τους άλλους προδότες…

-Ιστορία Ελλήνων Στρατιωτιών, βλέπετε φως σε αυτή την υπόθεση;

Είναι καθαρά θέμα του προέδρου. Τα άλλα που λέγονται για δικαιοσύνη, τα λένε δευτερευόντως. Ό,τι πει ο Ερντογάν, αυτό ισχύει στη γειτονική χώρα. Εκείνο που εμάς μας προβληματίζει, είναι ότι η ανατολική Θράκη δεν ψηφίζει τον Ερντογάν και ενδεχομένως ο πρόεδρος να θέλει να τιμωρήσει την ανατολική Θράκη γι’ αυτό. Όμως, εμείς εδώ, οικοδομήσαμε όλα αυτά τα χρόνια ένα καλό κλίμα εμπιστοσύνης με τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης και της Κωνσταντινουπόλεως. Πλέον, αυτό το κλίμα έχει πληγεί. Υπάρχει μία άτυπη, ας πούμε, συνεννόηση, συμφωνία, μια πικρία ότι δεν πάμε πια στην Αδριανούπολη. Αυτό πειράζει και τους Τούρκους της ανατολικής Θράκης που θεωρούν ότι τους τιμωρεί ο Ερντογάν επειδή δεν τον ψηφίζουν, αλλά ενοχλεί κι εμάς, γιατί εκεί είναι οι πατρίδες μας, εκεί είναι η ιστορία μας και οι περισσότεροι πρόσφυγες στον τόπο μας είναι από εκείνα τα μέρη.

-Έχετε προσπαθήσει να κάνετε κάποια κίνηση, κάποιου είδους παρέμβαση με τη γειτονική χώρα όλο αυτό το διάστημα; Ξέρουμε ότι Μητροπολίτες έστειλαν επιστολές και προς τον ίδιο τον πρόεδρο.

Εστάλησαν επιστολές από τους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Καστορίας, από όπου κατάγονται τα δύο παιδιά, αλλά κρίθηκε φρόνιμο να μην παρέμβουμε όλοι και δημιουργήσουμε πρόβλημα. Κρίθηκε φρόνιμο να παραμείνουμε εκεί κι ο,τιδήποτε θέλουμε μέσω της διπλωματικής οδού ή των πολιτικών μας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο