room-to-grow-bnner

Με «νέα ορμή» και «στοχευμένες δράσεις» κατά του χρυσού οι αυτοδιοικητικοί της Θράκης

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων, άσκηση νομικών προσφυγών, συνεντεύξεις τύπου σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ:  «Οι βουλευτές της ΝΔ στη Θράκη, αρνήθηκαν να συνταχθούν με την εκπεφρασμένη θέση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού»
Ψήφισμα κατά της εξόρυξης από το Επιμελητήριο Έβρου

Σε άριστο και εποικοδομητικό κλίμα και με δεδομένη την κινητικότητα που παρατηρείται και πάλι το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα των χρυσωρυχείων, οι Δήμαρχοι Μαρώνειας-Σαπών, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ αποφάσισαν την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων, που θα στείλει ηχηρό, όπως ελπίζουν, μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την σταθερή άρνηση φορέων και κοινωνίας της Θράκης απέναντι στην εξόρυξη χρυσού.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Σάπες, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ομόφωνα συναποφάσισαν τις εξής δράσεις και πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιηθούν ενάντια στα χρυσωρυχεία:

-Ο κ.Χαριτόπουλος ανέλαβε την ευθύνη επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να κλεισθούν ημερομηνίες συνάντησης μαζί τους, στις οποίες θα τους ενημερώσουν για το πρόβλημα και την επικινδυνότητα των χρυσωρυχείων και να τους ζητήσουν την συστράτευσή τους με τον αγώνα της κοινωνίας της περιοχής.

-Αποφασίσθηκε ν’ ανατεθεί στους Επίκουρους Καθηγητές της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. κ.κ. Χρήστο Δετσαρίδη και Αθανάσιο Τσιρωνά, η άσκηση νομικών προσφυγών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ακύρωση της «επένδυσης» των χρυσωρυχείων.

-Αποφασίσθηκε να δοθούν συνεντεύξεις στα μέσα μαζικής επικοινωνίας στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Τις δύο πρώτες ανέλαβε να προετοιμάσει ο κ.Ζαμπούκης και την τρίτη ο κ.Γκαράνης, ενώ σ’ αυτές θα συμμετάσχουν οι θεσμικοί που πήραν την πρωτοβουλία, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής ενάντια στα χρυσωρυχεία και εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας.

Τέλος, αποφασίσθηκε τις δαπάνες που θ’ απαιτηθούν για την υλοποίηση των δράσεων να καλύψουν μέσω προγραμματικής συμφωνίας οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών.

Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Σαπών την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019 στις 8μ.μ όπου θα συζητηθεί και η περαιτέρω πορεία της πρωτοβουλίας.

Κοινή Δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης 

Σε κοινή δήλωση για την στάση των συναδέλφων τους στο θέμα του χρυσού, προχώρησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της ΑΜΘ Γκαρά Αναστασία, Ελευθεριάδου Τάνια, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Χαρίτου Δημήτρης.

Όπως αναφέρουν, με την πρόσφατη θετική τους ψήφο στο άρθρο 3 του πολυνομοσχεδίου, που προβλέπει για πρώτη φορά την επιδότηση των εξορύξεων χρυσού από το ίδιο το ελληνικό κράτος, οι βουλευτές της ΝΔ στο σύνολό τους, αλλά ιδιαίτερα οι βουλευτές της ΝΔ στη Θράκη, «στην πραγματικότητα αρνήθηκαν να συνταχθούν με την εκπεφρασμένη θέση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.

Αναλαμβάνουν με αυτή τους τη στάση τεράστια ευθύνη απέναντι στους πολίτες , αν το επόμενο διάστημα διαπιστωθεί επέκταση των διαδικασιών και των δραστηριοτήτων εξόρυξης χρυσού και στη Θράκη.

Οι κάτοικοι, οι φορείς, οι συλλογικότητες, οι ενεργοί πολίτες θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση και εγρήγορση απέναντι σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη προκύψει για τον τόπο μας. Τη γη μας, τα δάση, το νερό, την υγεία των παιδιών, το μέλλον μας, δεν τα διαπραγματευόμαστε.

Ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να έρθει στο προσκήνιο η καθολική εναντίωση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης στις χθεσινές εξελίξεις, με παρεμβάσεις και στη Βουλή».

Ψήφισμα του Επιμελητηρίου

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Στην από 23/9/2019 τακτική συνεδρίασή του εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της στην επένδυση εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου στην περιοχή μας, όπως και κάθε άλλο τρόπο εξόρυξης, που δεν θα είναι φιλικός προς το περιβάλλον και την υγειά των ανθρώπων.
Είναι δεδομένο ότι, για την επεξεργασία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων απαιτείται η χρήση κυανίου και πλήθους άλλων τοξικών στοιχείων, γεγονός που θα πλήξει βαρύτατα κύριες οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο αγροτουρισμός και γενικότερα ο τουρισμός.
Επομένως, η επένδυση αυτή δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή, στις υπάρχουσες μεταποιητικές επιχειρήσεις και στον τουρισμό.
Παράλληλα, θεωρούμε ότι στη παρούσα χρονική στιγμή και με εκπεφρασμένη την αντίθεση όλων των θεσμικών οργάνων στη συγκεκριμένη επένδυση, είναι περιττή η συζήτηση για ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα θέμα που απαιτεί επιστημονική κατάρτιση.
Μετά ταύτα διακηρύσσουμε την ομόφωνη αντίθεσή μας στη πρόθεση υλοποίησης της συγκεκριμένης επένδυσης και την πρόθεσή μας να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των μελών του Επιμελητηρίου Έβρου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

 

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο