room-to-grow-bnner

Με μειωμένη τιμή αλλά χωρίς παραγγελίες η «πρεμιέρα» για το πετρέλαιο θέρμανσης

Ως 1,07 ευρώ το λίτρο η αρχική τιμή στον Έβρο

Πρεμιέρα σήμερα 15 Οκτωβρίου, για την έναρξη διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, με αρχική τιμή διάθεσης αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών θα οδηγήσει λίγα νοικοκυριά στην απόφαση να προχωρήσουν σε κάποια παραγγελία, τουλάχιστον όχι προτού το φθινόπωρο δείξει τα «δόντια» του, προς τα τέλη της άλλης εβδομάδας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο μέσος όρος της τιμής ανά λίτρο διαμορφώνεται στο 1,02 ευρώ, ωστόσο στον Έβρο, η τιμή παρουσιάζεται λίγο αυξημένη, αγγίζοντας, στο βόρειο τμήμα του νομού, το 1,07 ευρώ το λίτρο.

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος των πρατηριούχων Β. Έβρου Βάσω Καλαϊτζή, υπενθύμισε στους καταναλωτές ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως και των υπολοίπων καυσίμων, αλλάζει κάθε μέρα και προσαρμόζεται στις διεθνείς τιμές, ενώ επεσήμανε ότι ακόμα αναμένονται διευκρινίσεις και για τη διανομή χονδρικής αλλά και για τις πωλήσεις με το «μπετονάκι», όπως πολλοί καταναλωτές συνηθίζουν να προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια, «λόγω της οικονομικής στενότητας».

Η ίδια επανέλαβε την πάγια θέση του κλάδου των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, ότι «είναι εξοντωτικοί οι φόροι και ειδικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ο οποίος δυστυχώς διατηρείται και φέτος», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η κα. Καλαϊτζή σημείωσε επίσης ότι για μία ακόμα χρονιά καθυστέρησαν οι αποφάσεις που αφορούν στο πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα «μεγάλο ποσοστό πρατηριούχων να μην έχει κάνει ακόμα παραγγελίες». Όσον αφορά το ενδιαφέρον από την πλευρά των καταναλωτών, ανέφερε πως προς το παρόν είναι μόνο για ενημέρωση και δε συνοδεύεται από παραγγελίες, οι οποίες μέχρι τώρα είναι ελάχιστες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής τονίζει ότι «νόμιζαν ότι θα πατάξουν το παρεμπόριο με την εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Τότε χάθηκαν δυο δισεκατομμύρια λίτρα. Πριν από την επιβολή του μέτρου είχαμε τρία δισεκατομμύρια λίτρα πώληση. Την επόμενη χρονιά χάθηκε το 70%, το πετρέλαιο κίνησης δεν απέδωσε αυτά που περίμεναν. Το κράτος έχασε λοιπόν 300 εκατομμύρια ευρώ, ο υπουργός αναγκάστηκε να κόψει τις συντάξεις για να βρει τα χρήματα, τα πρατήρια έκλεισαν κι ο κόσμος τουρτούριζε στα σπίτια του».

Τι ισχύει με το επίδομα θέρμανσης

Παράλληλα, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια χορήγησης του φετινού επιδόματος θέρμανσης ενώ αμέσως μετά, ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδεχθεί τις αιτήσεις των νοικοκυριών που θα ξεκινήσουν από σήμερα να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης. Το κονδύλι για το επίδομα θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 68 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, ενώ οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

-Αύξηση του ύψους της επιδότησης. Από 16 λεπτά το λίτρο που είχε οριστεί τη σεζόν 2018-2019 σχεδιάζεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 18-20 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.

-Ενίσχυση των νοικοκυριών που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης κλιματικής ζώνης τα οποία αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Εβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες και τη Φλώρινα ενώ η δεύτερη ζώνη την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και τη Χαλκιδική.

Με τις αλλαγές να εντοπίζονται στο ύψος του επιδόματος, δεν αναμένονται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεϊκή οικογένεια.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν ΙΧ αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί ΙΧ αυτοκινήτων, τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία.

Για την αίτηση

Τις ακόλουθες ημέρες αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του κοινού η ηλεκτρονική πλατφόρμα και να είναι προσβάσιμη μέσω εφαρμογής στο TAXISnet στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο