Με εντυπωσιακή συμμετοχή ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

Με εντυπωσιακή συμμετοχή ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και αν το ενδιαφέρον αυτό μεταφραστεί σε κατάθεση προσφοράς τότε θα μιλάμε για την πιο αμφίρροπη μάχη όλων των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ.

Την Παρασκευή κατατέθηκε εκδήλωση ενδιαφέροντος από 9 σχήματα τα οποία αποτελούνται από κορυφαίες Ελληνικές και ξένες εταιρείες. Ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από αυτό το διαγωνισμό είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών σχημάτων.

Η Καναδέζικη PSP που είναι ενεργή στην Ελλάδα μέσω του ποσοστού που κατέχει στο Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος κάνει μία δεύτερη σημαντική κίνηση μαζί με την ΑΚΤΩΡ η οποία δείχνει να αναπτύσσει νέες συμμαχίες, πέρα από τις κλασσικές των τελευταίων 15 ετών.

Βλέπουμε την Ιταλική Anas η οποία είναι η υπεύθυνη αρχή των αυτοκινητόδρομων και οδικών υποδομών της γειτονικής χώρας. Επίσης είναι η Γαλλική EGIS που διαχειρίζεται μεγάλες οδικές υποδομές που κατεβαίνει μαζί με την ΤΕΡΝΑ η οποία επίσης έχει πολλαπλές διαφορετικές συνεργασίες με κολοσσούς του εξωτερικού. Βλέπουμε νέα συμμετοχή στην κοινοπραξία Γερμανών της DIEP με τον Σαββίδη (DIMERA).

Η Γαλλική VINCI με μεγάλη παρουσία στη χώρα και μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις παγκοσμίως, κατεβαίνει με τον Όμιλο Μυτιληναίου σε μία συμμαχία που γίνεται για πρώτη φορά. Οι Κινέζοι έχουν επίσης παρουσία με την Sichuan που κατεβαίνει με την ελληνικό DAMCO ενώ η J&P επιλέγει να κατέβει με την ΑΕΙP εταιρεία επενδύσεων σε έργα ΣΔΙΤ. Μόνοι τους κατεβαίνουν η Freya θυγατρική του επενδυτικού fund Μacquarie και η ΔΙΟΛΚΟΣ, Ελληνική εταιρεία του ομίλου Ravago.

Αναλυτικά το προφίλ των 9 διεκδικητών είναι το παρακάτω:

 1. Anas International Enterprise S.p.A.
  Η Anas International Enterprise S.p.A., δραστηριοποιείται ως ο υπεύθυνος φορέας για έργα εξωτερικού της Anas S.p.A., η οποία είναι η υπεύθυνη αρχή της Ιταλίας για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του εθνικού οδικού δικτύου και των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.
 2. Ένωση Προσώπων ROADIS Transportation Holding S.L.U., AKTΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  Η ROADIS Transportation Holding S.L.U είναι θυγατρική της PSP Investments Canada, Inc. η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων με έδρα τον Καναδά.
  Η AKTΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. είναι εταιρεία συμμετοχών σε παραχωρήσεις και παροχή υπηρεσιών. Είναι θυγατρική της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των κατασκευών, της διαχείρισης απορριμμάτων κ.α.
 3. Ένωση Προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S -ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
  Η VINCI HIGHWAYS S.A.S είναι θυγατρική εταιρεία της VINCI Concessions S.A.S. και δραστηριοποιείται στην κατασκευή και εκμετάλλευση αυτοκινητοδρόμων. Η εταιρεία εδρεύει στη Γαλλία.
  Η VINCI CONCESSIONS S.A.S δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων.
  Οι ανωτέρω εταιρείες είναι θυγατρικές του γαλλικού ομίλου VINCI ο οποίος έχει διεθνή δραστηριότητα. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια, παραχωρήσεις και ενέργεια.
  Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.-ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, είναι ελληνικός βιομηχανικός όμιλος με διεθνή δραστηριότητα στους τομείς της Μελέτης-Προμήθειας- Κατασκευής (έργα EPC), της μεταλλουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας και της εμπορίας φυσικού αερίου.
 4. Ένωση Προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., EGIS PROJECTS S.A.
  Η ΓEK TEΡNA Α.Ε. είναι εισηγμένη ελληνική εταιρεία με δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, τις παραχωρήσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη θερμική ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, τις εξορύξεις και τα ακίνητα.
  Η EGIS PROJECTS S.A. αναπτύσσει και διαχειρίζεται έργα υποδομής μεταφορών και είναι μέλος του γαλλικού ομίλου EGIS, ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των αερομεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας.
 5. Ένωση Προσώπων DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD
  Η DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH είναι εταιρεία επενδύσεων με έδρα τη Γερμανία.
  Η DIMERA LTD είναι επενδυτικός όμιλος ο οποίος δραστηριοποιείται στους τομείς των υποδομών, των καταναλωτικών αγαθών, τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία.
 6. Ένωση Προσώπων SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO.,LTD – DAMCO ENERGY S.A
  Η SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD είναι εταιρεία με έδρα την Κίνα η οποία δραστηριοποιείται στις επενδύσεις, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διαχείριση των υποδομών μεταφορών.
  Η DAMCO ENERGY A.Ε. είναι ελληνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή ενεργειακών έργων και στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού σε μεγάλους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου Κοπελούζος ο οποίος έχει δραστηριότητα στους τομείς παραγωγής ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων, του φυσικού αερίου, στις παραχωρήσεις, των ακινήτων και των υπηρεσιών.
 7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM (Intertoll Capital Partners B.V. /J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP)
  Η Intertoll Capital Partners B.V. είναι εταιρεία με έδρα την Ολλανδία και μέλος του ομίλου Intertoll ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη υποδομών και λειτουργία αυτοκινητοδρόμων και έχει έδρα την Ουγγαρία.
  Η J&P Άβαξ είναι εισηγμένη ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορα έργα παγκοσμίως.
  Η Aberdeen European Infrastructure Partners II LP είναι εταιρεία επενδύσεων (fund)εστιάζοντας κυρίως σε επενδύσεις έργων υποδομής με μορφή Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (έργα ΣΔΙΤ)
 8. FREYJA HOLDINGS SARL (Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp).
  Η Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited είναι θυγατρική της Macquarie Group Limited και αποτελεί διαχειριστή επενδύσεων ο οποίος διαχειρίζεται σε διεθνές επίπεδο ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υποδομές, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
 9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ
  Η ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ είναι κατασκευαστική εταιρεία, μέλος του ομίλου RAVAGO S.A.. Οι δραστηριότητες της RAVAGO περιλαμβάνουν τη διανομή πολυμερών χημικών προϊόντων, υλικά κατασκευής κ.α.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του