efhmerida1

«Με ανεπαίσχυντους όρους η εκμετάλλευση του ζεόλιθου στα Πετρωτά»

Να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην «εγκληματική αδράνεια, την αδιαφορία, τις παραλείψεις» γύρω από το θέμα του ζεόλιθου ζητά με παρέμβασή του ο σύλλογος Πετρωτιωτών Αλεξανδρούπολης. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Κελεμίδης, αν για κάποιους ανάπτυξη σημαίνει «2 υπεργολάβοι με 4-5 φορτηγά, 1 σκαπτικό μηχάνημα, 6-7 εργάτες και τόνους σκόνης, καλύτερα κρυφτείτε».

Ο σύλλογος απαριθμεί τους πέντε λόγους-προϋποθέσεις για την εξόρυξη του ζεόλιθου, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Κάνει ακόμη λόγο για «αυτογελοιοποίηση» των Δημόσιων Φορέων, που για περισσότερο από 18 χρόνια «αποδεικνύουν περίτρανα με κάθε πρόσφορο τρόπο την ανικανότητά τους να αξιοποιήσουν τα πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα κοιτάσματα ζεόλιθου Πετρωτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Έβρου».

Η παρέμβαση των Πετρωτιωτών

«Η Ανάπτυξη άργησε μια μέρα… Μαζί με το Ζεόλιθο Πετρωτών ας κοιμηθεί καλύτερα και η «Ανάπτυξη».
ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΠΕΤΡΩΤΩΝ. ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. Ο ζεόλιθος αποτελεί εθνικό και κοινωνικό πλούτο. Μια μοναδική ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας. Ώστε η προστιθέμενη αξία που παράγεται να παραμένει εδώ στην περιοχή μας, δίνοντας αναπτυξιακή δυναμική και ΟΧΙ να κάνει φτερά. Αυτό σημαίνει τοπική ανάπτυξη. Όλα τα άλλα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι υπανάπτυξη. Και όσοι τα ακολουθήσουν και θα μας βρουν απέναντι τους στα ίσια ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΠΛΕΟΝ και θα κριθούν από την κοινωνία.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΤΗΝ “ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ”, ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Η θέση μας παραμένει η ίδια εδώ και 2 δεκαετίες που βρίσκεται στο προσκήνιο η εκμετάλλευση του ζεόλιθου.

Τα 5 ΝΑΙ:

ΝΑΙ_στην αλλαγή του απαρχαιωμένου λατομικού και μεταλλευτικού κώδικα.
ΝΑΙ_στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του ζεόλιθου με μεταποιητικές μονάδες επιτόπου στην περιοχή των κοιτασμάτων.
ΝΑΙ_στην τήρηση σύγχρονων περιβαλλοντικών όρων προστασίας και αποκατάστασης σε σύνδεση με την τεχνική μελέτη.
ΝΑΙ_στην αξιοποίηση ελληνικού εργατικού και εξειδικευμένου δυναμικού (με σειρά προτεραιότητας καταγόμενων από τα Πετρωτά, Τρίγωνο, περιοχή Δ.Ορεστιάδας, Έβρος).
ΝΑΙ_στη δημιουργία πλάνου απόδοσης των ανταποδοτικών οφελών απευθείας στα Πετρωτά και στην ευρύτερη περιοχή του Τριγώνου για την επιπλέον ανάπτυξη της.

Στην αυτογελοιοποίηση των Δημόσιων Φορέων, που για περισσότερο από 18 χρόνια αποδεικνύουν περίτρανα με κάθε πρόσφορο τρόπο την ανικανότητά τους να αξιοποιήσουν τα πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα κοιτάσματα ζεόλιθου Πετρωτών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας του Έβρου, ΔΕΝ θα είμαστε συμμέτοχοι. Άλλη μια φορά οι Εβρίτες, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές.

Αγαπητοί αρμόδιοι, με αυτούς τους ανεπαίσχυντους όρους που προωθείτε την εκμετάλλευση του ζεόλιθου στα Πετρωτά… ευχαριστούμε, αλλά ΔΕΝ θα πάρουμε. Εάν για εσάς, ανάπτυξη σημαίνει 2 υπεργολάβοι με 4-5 φορτηγά, 1 σκαπτικό μηχάνημα, 6-7 εργάτες και τόνους σκόνης, καλύτερα κρυφτείτε. Ντραπείτε τουλάχιστον τα 2.500 χρόνια ιστορίας της περιοχής και το μεγαλείο των Πετρωτιωτών Λιθοξόων που από τα αρχαία λατομεία πέτρας τα περίφημα Μαντένια, κατασκευάστηκαν δεκάδες πέτρινες γέφυρες στον Έβρο και σε άλλα ποτάμια, Βυζαντινά κάστρα στην περιοχή και τις γείτονες χώρες, Θρακικοί τάφοι, εκατοντάδες σπίτια, πηγάδια, εργαλεία και άλλα πολλά.

Και ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ Εβρίτες τα περί νομιμότητας της διαδικασίας, που σας λένε ότι ακολούθησε η όποια εταιρεία Όλυμπος. Γιατί η αλήθεια έχει δυο όψεις. Με δυο λόγια, θα μπορούσε η εταιρεία να πιεστεί από την αρχή να καταθέσει και την πολυπόθητη αίτηση για «άδεια εγκατάστασης μεταποιητικής μονάδας», παράλληλα με τις πολυάριθμες σχετικές αιτήσεις της προς τους αρμόδιους φορείς. Αιτήσεις για αδειοδοτήσεις περί εκμετάλλευσης του ορυκτού, που έχουν ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια, από το 2013 παρακαλώ! Αλλά ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή, ας την καταθέσει και όταν της χορηγηθεί η εν λόγω άδεια εγκατάστασης, στη συνέχεια αφού προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας, τότε και ΜΟΝΟ τότε, να εκμεταλλευτεί το ζεόλιθο, τηρώντας φυσικά στο απόλυτο, τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και αξιοποίησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Σε αντίθετη περίπτωση, καλύτερα ο ζεόλιθος να κοιμηθεί στην αγκαλιά της φύσης, όπως κάνει άλλωστε εδώ και αιώνες και μαζί του να τον συντροφεύει και η τοπική Ανάπτυξη…
Καληνύχτα_».

1 Σχόλιο

  • Αντρεας
    Posted 30 Απριλίου 2017 00:21 0Likes

    Το σκηνικο επαναλαμβανεται οπως και στους υδρογοναθρακες (ξενα συμφεροντα,εισαγωγεις και ανταγωνιστικες εταιρειες,περιεργη νοοτροπια,) και ο ορυκτος πλουτος της χωρας κομαται ησυχα στο υπεδαφος και τα μνημονια αλωνιζουν…καληνυχτα αναπτυξη…καληνυχτα Ελλαδα !

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr