Μεταλλεία Κίρκης: Μια πονεμένη ιστορία με αίσιο τέλος;

Ευχάριστη έκπληξη η χρηματοδότηση για αποκατάσταση της περιοχής. Η υφιστάμενη κατάσταση αποτελεί μεγάλη πληγή για το περιβάλλον του δήμου Αλεξανδρούπολης, 20 χρόνια μετά την αποχώρηση της τελευταίας εταιρείας.

Μία μεγάλη περιβαλλοντική πληγή του δήμου Αλεξανδρούπολης οδεύει προς επούλωση.  Ο λόγος για το μεταλλείο της Κίρκης, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1997 χωρίς η εταιρεία που το διαχειρίζονταν να προχωρήσει σε καμία ενέργεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος αφήνοντας τεράστιες εκτάσεις με λίμνες αποβλήτων καθώς και την βασική  υποδομή του μεταλλείου, έρμαιο του χρόνου.

Την αποκατάσταση όλου αυτού του χώρου, με χρηματοδότηση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Η Κίρκη βρίσκεται σε υψόμετρο 205-240 μ. σε ένα πανέμορφο τοπίο, στην κοιλάδα του μικρού ποταμού Ειρήνη. Δυστυχώς, κουβαλά μια παλιά μεταλλευτική ιστορία που άφησε τα σημάδια της στον τόπο. Και αυτό γιατί στο πέρασμά τους οι εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή και τον ορυκτό της πλούτο άφησαν τις εγκαταστάσεις και το γύρω τοπίο χωρίς καμία αποκατάσταση, καθιστώντας την περιοχή διαρκή πηγή μόλυνσης λόγω των κυανιούχων διαλυμάτων που βρίσκονται στο χώμα και τα οποία μέσω των βροχών μεταφέρονται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Παράλληλα το ερειπωμένο εργοστάσιο, τα μεταλλευτικά υπολείμματα στα κτίρια και η σκόνη από τα τοξικά υλικά αποτελούν πηγή κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον.

Το 2010 έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος του τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ.  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος του μεταλλείου Κίρκης πρέπει να σφραγιστεί και η πολιτεία οφείλει να προβεί άμεσα σε ενέργειες για την εξυγίανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, καθώς το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν η μεγάλη επικινδυνότητα του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου για τη δημόσια υγεία. Η πολιτεία, ευτυχώς, αποφάσισε να μεριμνήσει για το θέμα 7 χρόνια μετά το πόρισμα του ΔΠΘ και 20 ολόκληρη χρόνια μετά την οριστική του εγκατάλειψη…

Τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία Κίρκης, μία μεγάλη περιβαλλοντική πληγή του δήμου Αλεξανδρούπολης οδεύει προς επούλωση.

Λαμπάκης: Θετική εξέλιξη και μεγάλη αναγκαιότητα

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης χαρακτήρισε θετικό βήμα τη χρηματοδότηση αποκατάστασης του βιομηχανικού μνημείου του μεταλλείου και την απορρύπανσή του, μαζί με τις λίμνες τελμάτων. «Η Κίρκη είναι μια πανέμορφη περιοχή και το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που υπάρχει είναι ότι υπάρχουν τα τέλματα που αποτελούν πηγή ρύπανσης». Η ρύπανση, σύμφωνα με τον ίδιο, προκαλούνταν, εξαιτίας των κυανιούχων τελμάτων που είχαν μείνει εκεί από την λειτουργία των μεταλλείων και δημιουργούσαν πρόβλημα τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους.

Πριν από έξι χρόνια η τότε Νομαρχία Ροδόπης -Έβρου μετέφερε 9 παρατημένα βαρέλια κυανίου με μία γερμανική εταιρεία στην Γερμανία προκειμένου να ταφούν σε ειδικό χώρο. Υπάρχουν, όμως, σύμφωνα με τον δήμαρχο και άλλοι βιομηχανικοί ρύποι, ξεραμένες λίμνες και χώροι εσωτερικά ρυπασμένοι. «Αυτά όλα θα απορρυπανθούν» δήλωσε ο κ. Λαμπάκης.

Δεμερίδης: «Υπάρχουν ακόμη επικίνδυνα υλικά»

«Μπροστά στο εργοστάσιο του μεταλλείου υπάρχουν ακόμη οι λίμνες τελμάτων όπου οι εταιρείες έριχναν τα τοξικά απόβλητα τα οποία μέσω του ρέματος Ειρήνη περνούσαν από τους λαχανόκηπους της Μαΐστρου και μέσω των βροχών χύνονταν στην θάλασσα της Αλεξανδρούπολης. Στο ρέμα Ειρήνη υπάρχουν ακόμη τοξικά ιζήματα τα οποία απορροφούνται από το χώμα» αναφέρει ο Γ. Δεμερίδης, δασολόγος και μέλος της «Οικολογική Εταιρεία Έβρου» .

Όπως υπενθυμίζει ο Γ. Δεμερίδης, οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων δεν άργησαν να φανούν, καθώς όπως έγινε γνωστό αργότερα, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της εταιρείας μέσα στο εργοστάσιο επεξεργασίας δεν έζησαν περισσότερο από 60 χρόνια.

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο