Μειώσεις μισθών πρότεινε η διοίκηση στους εργαζόμενους της ΕΒΖ

Βαρύ το κλίμα στη βιομηχανία, καθώς έχουν ήδη γίνει μειώσεις της τάξης του 20%. Τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και μείωση τζίρου.

Ασχημό ποδαρικό κάνει το 2018 για τους 220 εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην EBZ κλήθηκαν για να ακούσουν τις προτάσεις της διοίκησης σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος το οποίο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά υψηλό» από την ίδια την διοίκηση.

Πρόκειται για μια συνάντηση διαβούλευσης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης ώστε να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες από την τελευταία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της διοίκησης θα είναι μια νέα μεγάλη μείωση μισθών, γεγονός που δεν θα χαροποιήσει τους εκπροσώπους των 220 εργαζομένων, οι οποίοι έχουν υποστεί ήδη μια μείωση της τάξης του 20%.

Στην επιστολή που απέστειλε η διοίκηση προς τα σωματεία των εργαζομένων και η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο κ. Π. Αλεξάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Π. Καραχάλιο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εταιρεία αναζητεί λύσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αποφυγή απολύσεων, έχοντας τη βούληση να προκρίνει τυχόν λύσεις που θα αποτελούν προϊόν συναίνεσης με τους εργαζόμενούς της, σε διαφορετική, δε, περίπτωση, προτίθεται να εισαγάγει, σύστημα διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας, αντί απολύσεων».

Στην επιστολή που έχουν στα χέρια τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων η διοίκηση περιγράφει τη ζοφερή εικόνα της ΕΒΖ.

Το 2015 η εταιρεία είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ,. το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται αφενός στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, αφετέρου στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αναμένεται με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Ασφυξία

Επακόλουθο της κατάστασης αυτής είναι η σημαντική μείωση της ρευστότητας της εταιρείας, η οποία αδυνατεί να πετύχει οιασδήποτε πρόσκαιρη χρηματοδότηση από την πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) αφού ήδη χρωστά και δεν εξυπηρετεί δάνεια 165 εκατ ευρώ.

Το πρόβλημα της ρευστότητας περιλαμβάνει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους περί 15 εκατ. ευρώ, καθυστερήσεις στις πληρωμές τευτλοπαραγωγών κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία επιχειρεί να υποθηκεύσει 14.000 τόνους ζάχαρης υπερ της Πειραιώς, ώστε η τελευταία να δώσει μια ανάσα ρευστότητας και να πληρωθούν οι αγρότες της παραγωγή του 2017.

Σε αυτή την περίπτωση το ποσό που προκύπτει από το ενέχυρο είναι μικρό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και η Πειραιώς αντιδρά, αλλά υπάρχει και άλλη μια παράμετρος: για να γίνει μια τέτοια ενέργεια χρειάζεται φορολογική -ασφαλιστική ενημερότητα, προϋπόθεση που δεν υπάρχει.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης πως η εταιρεία λαμβάνει μέτρα εκλογίκευσης της λειτουργίας των μονάδων της, λειτουργικής αναδιάρθρωσης, επιδίωξης της αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας αλλά και εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή!

Το Βήμα

1 Σχόλιο

  • Δημοτης
    Posted 5 Ιανουαρίου 2018 15:05 0Likes

    ”Οι 220 εγαζομενοι στην ΕΒΖ εχουν υποστει μειωση μισθων κατα 20%” , οι εργαζομενοι αλλου αλλα και συνταξιουχοι εχουν υποστει μειωση 40% , αρα λοιπον εχουν περιθωριο να τους μειωθουν περισσοτερο, αν θελουν να εχουν δουλεια. Καλα τα κανανε οι αχρηστοι πολιτικοι μας και λοιποι συνδικαλιστες, τωρα αγαντα Μανωλιο?????

Αφήστε ένα σχόλιο