Οι μνήμες από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Ίμβρου, στα χρόνια πριν τον ξεριζωμό, αναβίωσαν κατά τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ίμβρος- μνήμες» , που εκτίθεται στο κτήριο του Ελληνικού Προξενείου της Κωνσταντινούπολης, από την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Προξενείο σε συνεργασία με τον ελληνοτουρκικό σύλλογο «Δάφνη» της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος δραστηριοποιείται χρόνια τώρα για την προσέγγιση των δυο λαών, την ανάδειξη των αισθημάτων φιλίας και των δυνατοτήτων συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Ο Γενικός Πρόξενος κ. Κέσσερης άνοιξε την εκδήλωση και καλωσόρισε τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τους καλεσμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και η ΓΝΩΜΗ.
Ο Πρόεδρος της «Δάφνης», πρώην Πρέσβης κ. Γιαλέμ Εράλπ τόνισε ότι το πιο πονεμένο νησί είναι η Ίμβρος, από τις πιο όμορφες περιοχές της; Ευρώπης. Από τη μέρα που καταργήθηκε η Αυτονομία της,είπε, η ελληνική μειονότητα αναγκάσθηκε, λόγω των πιέσεων, να εγκαταλείψει το νησί και να ζήσει μια τραγωδία. Οιφωτογραφίες των ξένοιαστων ημερών από την καθημερινή ζωή των κατοίκων περιέχουν και την ελπίδα ότι οι εναπομείναντες κάτοικοί της και όσοι επιστρέφουν, θα ξαναζήσουν τις ίδιες ευτυχισμένες στιγμές. Αρκεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, να σταματήσει η καταπίεση και να έχουν όλοι ισότιμη μεταχείριση.
Ο λόγος του τούρκου διπλωμάτη συγκίνησε το ακροατήριο και χειροκροτήθηκε, διότι δεν «μάσησε» τα λόγια του. Την μετάφραση στα ελληνικά έκανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ από την Ξάνθη Σαμί Καραμπογιούκογλου.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πατριάρχης ο οποίος ως Ίμβριος στην καταγωγή ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος. Αναφέρθηκε στα πρόσωπα των φωτογραφιών που λόγω της ηλικίας του θυμάται από τα παιδικά του χρόνια. Άλλοι ήταν συγγενείς του και άλλοι χαρακτηριστικοί επαγγελματίες του νησιού, όπως οργανοπαίχτες, παντοπώλες, τεχνίτες κλπ.
«Ήταν τίμιοι άνθρωποι, τόνισε, που ζούσαν ξέγνοιαστα, παρά την φτώχια τους, με τα γλέντια, τους γάμους, τις χαρές του. Μέχρι που φτάσαμε στα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1963. Ήμουν τότε φοιτητής στη Ρώμη, όταν έλαβα τις επιστολές από το νησί για το κακό που μας βρήκε. Το δημοτικό σχολείο των Αγριδίων, που υπάρχει στις φωτογραφίες καταστραμμένο, έγινε ερείπιο όταν απαγορεύτηκε η ρωμαίικη παιδεία. Ευτυχώς σήμερα από τα ερείπια ξαναφτιάξαμε σχολεία και τα επαναλειτουργούμε. Με τον επαναπατρισμό των Ιμβρίων στο νησί, λειτούργησε και Λύκειο με 20 παιδιά. Ήρθε η ώρα να ελπίσουμε για το καλύτερο», κατέληξε με αισιόδοξο τρόπο ο κ. Βαρθολομαίος.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσική βραδιά με τραγούδια των Χατζιδάκι – Γκάτσιου που ερμήνευσε ο ομογενής κ. Στέλιος Μπερμπεράκης, με συνοδεία βιολιού και πιάνου. Η λιτή δεξίωση στις αίθουσες του Σισμανόγλειου, με κρασί και νοστιμιές που ετοίμασαν οι κυρίες της Ελληνικής Κοινότητας, έδωσε την ευκαιρία στους καλεσμένους να συζητήσουν και να γνωριστούν με τους δραστήριους Έλληνες της Πόλης, που διατηρούν επί αιώνες ζωντανή την Ελληνική Παροικία της Κωνσταντινούπολης. Με ιδιαίτερη χαρά συναντήσαμε τον φίλο από τα παλιά και συνεργάτη της ΓΝΩΜΗΣ καθηγητή Αντώνη Χατζόπουλο, ο οποίος ασχολείται με την επιμέλεια και την ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Κοινότητας.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ψυχή της «Δάφνης» και αφοσιωμένη φιλλεληνίδα, NiluferTarikaya, που μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά και η οποία φρόντισε για όλες τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης και για την φιλοξενία μας.
Γιάννης Λασκαράκης