Μείωση των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών από Καστανιές και Κήπους το β’ τρίμηνο του 2018

Της Κικής Ηπειρώτου

Περίπου 12.000 λιγότερες ήταν οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων, από τα τελωνεία των Κήπων και των Καστανεών, το β’ τρίμηνο του 2018. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, προκύπτει ότι συνολικά, η  μείωση ανέρχεται σε -6.71%, με τις επιμέρους ροές να διαμορφώνονται στο-3,74% στους Κήπους και στο -17,65% στις Καστανιές, ενώ οι μέγιστες μειώσεις του έτους καταγράφονται τον μήνα Μάιο.

Σε επίπεδο εξαμήνου, πάντως, καταγράφεται οριακή αύξηση 1,42% για το 2018, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017 με 289.421 Τούρκους να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρούν καταλυτικά οι υψηλές αφίξεις στο συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2018.

Στα επιμέρους εξαμηνιαία στοιχεία οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται σε διακόσιες τριάντα χιλιάδες (230.267), βελτιωμένες κατά 6.83% συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, ενώ στις Καστανιές η εξαμηνιαία αντίστοιχη μεταβολή είναι αρνητική κατά 15,28% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε 59.154 (10.669 λιγότερες).

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, τα στοιχεία αποτυπώνουν την πολύ αρνητική οικονομική και πολιτική συγκυρία στη γειτονική χώρα, με  την ακραία υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αλλά και την προεκλογική περίοδο που σαφώς επηρέασαν τους πολίτες.

«Με την τουρκική οικονομία να πνέει τα λοίσθια εντός του 2018 και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας να βρίσκονται σε κακή κατάσταση προχωρούμε στην δημοσίευση των επεξεργασμένων οδικών αφίξεων Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας από τα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Μία χρονική περίοδος στην οποία η γείτονα χώρα κινούνταν σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς έως και την εκλογική αναμέτρηση της 24ης Ιουνίου και η οποία στιγματίστηκε από τις υποβαθμίσεις της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας.

Εν μέσω λοιπόν οικονομικών πιέσεων και εντός πολιτικού κλίματος πόλωσης και ρευστότητας στην Τουρκία οι οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 υποχωρούν στο σύνολο τους κατά 6,71% με τις επιμέρους ροές να διαμορφώνονται στο-3,74% στους Κήπους και στο -17,65% στις Καστανιές, ενώ οι μέγιστες μειώσεις του έτους καταγράφονται τον μήνα Μάιο».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο