«Μαλλιά – κουβάρια» έγιναν οι βουλευτές του Έβρου

Αφορμή, μία δήλωση του Αναστάσιου Δημοσχάκη για την «επαίσχυντη και επώδυνη» Συνθήκη της Λωζάνης – Για «εθνικιστική παράνοια» έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – «Η μονταζιέρα διαστρέβλωσε όσα είπα» απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ

Της Κικής Ηπειρώτου

Ένας κύκλος έντονης αντιπαράθεσης έχει ανοίξει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή μία δήλωση του βουλευτή Αναστάσιου Δημοσχάκη, στην οποία χαρακτηρίζει ως «επαίσχυντη και επώδυνη» τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «εθνικιστική παράνοια», ενώ ο βουλευτής της ΝΔ απαντά πως «η μονταζιέρα της Κουμουνδούρου μπέρδεψε τα fakenews με την ιστορία». Όλα ξεκίνησαν όταν πριν λίγες μέρες, με αφορμή τη συμπλήρωση 95 ετών από την ίδρυση της Ορεστιάδας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με δηλώσεις του στη Δημοτική Τηλεόραση Ορεστιάδας, είπε μεταξύ άλλων:  «Πέρασαν 95 χρόνια μετά από την επαίσχυντη και επώδυνη συνθήκη της Λωζάνης, όπου οι πρόγονοί μας από τα γειτονικά χωριά και τις πόλεις, πήραν τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και του ελληνισμού στις αποσκευές τους, τα ιερά και τα όσια, όπως έκαναν οι Αδριανουπολίτες και οι Καραγατσιανοί, και ήρθαν σε αυτή τη γη που πατάμε σήμερα και δημιούργησαν μια όμορφη, εξαίρετη και λειτουργική πόλη, την πόλη της Νέας Ορεστιάδας».
Από το μεσημέρι της Τρίτης, η δήλωση αυτή άρχισε να παίζει αρχικά στα φιλοκυβερνητικά site, ενώ στη συνέχεια τη μετέδωσαν και άλλοι ενημερωτικοί ιστότοποι. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο στο avgi.gr: «Ο κ. Δημοσχάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που αμφισβήτησε δημόσια τη συνθήκη της Λωζάνης και την πάγια εθνική γραμμή της χώρας. Χαρακτήρισε “επαίσχυντη και επώδυνη” τη συνθήκη της Λωζάνης ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.  Αποδεικνύοντας έτσι μια αλήθεια που το τίμημά της διαχρονικά έχει πληρωθεί πολύ ακριβά, ότι οι εθνικισμοί είναι ακραία επικίνδυνοι απ’ όπου και αν προέρχονται… Έχει κατανοήσει η Ν.Δ. ότι με τέτοιες δηλώσεις ρίχνει λάδι στην επιχειρηματολογία των τούρκων εθνικιστών ή όχι ακόμα;».

Αντίδραση στη δήλωση

Ακολούθησε και ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εθνικιστική παράνοια στη ΝΔ έχει «χτυπήσει κόκκινο». Οι απαράδεκτες δηλώσεις του βουλευτή Έβρου και αναπληρωτή τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Ν.Δ. Α. Δημοσχάκη περί «επαίσχυντης και επώδυνης» Συνθήκης της Λοζάνης έρχονται σε μια περίοδο όπου πληθαίνουν στη γειτονική χώρα δηλώσεις από κορυφαίους παράγοντες, με τις οποίες ανακινείται ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης. Καλούμε άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν εκφράζει την ΝΔ η συγκεκριμένη επικίνδυνη δήλωση, η οποία αντιτίθεται στην πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, περί μη αναθεώρησης των Διεθνών Συνθηκών». Σημειώνεται πως και οι 3 βουλευτές του Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κοινοποίησαν στις σελίδες τους στο facebook είτε την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε τα δημοσιεύματα των  ιστοσελίδων.

Στο θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, υπογραμμίζοντας: «Από λάθος σε λάθος, από Ντόρα σε Δημοσχάκη και από Κυριάκο στο πουθενά! Τελικά, η ιστορία της Ν.Δ. του Κυριάκου υπονομεύει, αμφισβητεί και παραδίδει όλα όσα κατοχυρώνουν τις εθνικές μας θέσεις.Κυριάκο, κατάλαβες τι τέρας μεγαλώνεις; Αρκετά μαζί σου. Μητσοτάκηδες και Δημοσχάκηδες, τα δίνετε όλα».

Η απάντηση Δημοσχάκη

«Η μονταζιέρα της Κουμουνδούρου και της “Αυγής”, με διαμετακομιστή τον πρόθυμο, άφαντο κι άλαλο Εβρίτη Βουλευτή Δ.Ρίζο, έπιασαν δουλειά, με την κοπτοραπτική, και τη συνειδητή διαστρέβλωση του νοήματος όσων είπα, τα οποία κρυστάλλινα κι αυθεντικά έχω επαναλάβει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς κανείς να προσπαθήσει να παρουσιάσει τα λεγόμενά μου ως… κάτι άλλο.

Η Συνθήκη της Λωζάνης, στη διαδρομή για την οποία το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να υποστεί την επώδυνη απώλεια εδαφών, και τον ξεριζωμό Ελλήνων από πάτρια εδάφη, παγίωσε την ειρήνη και στερέωσε τα σύνορά μας. Και λειτούργησε διαχρονικά ως ιστορικό εμπόδιο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Κάτι που έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μου συνεντεύξεις. Για του λόγου του αληθές παραθέτω τα σχετικά links μερικών χαρακτηριστικών δηλώσεών μου (http://www.dimoschakis.gr/?p=8475, http://www.dimoschakis.gr/?p=7639,   http://www.dimoschakis.gr/?p=6529,  http://www.dimoschakis.gr/?p=4886 ).

Είναι τουλάχιστον αστείο κι ανιστόρητο να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαθήματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας εκχωρήσει την μακεδονική ταυτότητα και τη μακεδονική γλώσσα στη “Δημοκρατία βόρεια της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ παράλληλα έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ως “κακούργους” στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολη».

Παλαιότερες αναφορές Δημοσχάκη στη Συνθήκη της Λωζάνης

Φεβρουάριος 2017

Η Τουρκία άρχισε τις δηλώσεις και τώρα τις προκλήσεις, μέσω του Προέδρου της, αμφισβητώντας τη βασική Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ήταν επαίσχυντη, επώδυνη για τον Ελληνισμό της περιόδου αυτής.

Αύγουστος 2017

… Τα οποία σύνορα εξασφαλίστηκαν από τους προγόνους μας , με αγώνες ,με πολέμους και πολύ αίμα!Σφραγίστηκαν Διεθνώς από τη Συνθήκη της Λωζάνης την οποία δυστυχώς αμφισβητεί ο Αρχηγός της γειτονικής Χώρας.

Δεκέμβριος 2017

Η περιοχή μας είναι στεριωμένη και σφραγισμένη με την συνθήκη της Λωζάνης, η οποία υπήρξε από αρχή επώδυνη, αλλά τώρα αποτελεί πλέον την διεθνή σφραγίδα των εθνικών μας κεκτημένων.

Μάρτιος 2018

Η Συνθήκη αυτή την εποχή που υπογράφτηκε ήταν επώδυνη και επαίσχυντη για τα Ελληνικά συμφέροντα, αλλά με το πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα , παγίωσε την Ειρήνη και κατόρθωσε να στεριώσει τα σύνορά μας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο