Μαίνεται η διαμάχη Μανούση – Ο.Λ.Α.

 Με προσφυγή στη δικαιοσύνη για συκοφαντία απειλεί τον Οργανισμό Λιμένος η εταιρεία ΣΑΟΣ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το ανταποδοτικό τέλος και τα έργα υποδομής στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης.

Ένας χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων και δημόσιων δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη ,μεταξύ της εταιρείας ΣΑΟΣ  FERRIES και του πλοιοκτήτη κ. Μανούση και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Στο κέντρο της αντιπαράθεσης το αν και πόσο το ανταποδοτικό τέλος προς τον οργανισμό επενδύθηκε σε έργα και παρεμβάσεις στα λιμάνια του Έβρου (Αλέξ/πολης και Σαμοθράκης).

Μετά την ανακοίνωση (απάντηση στην αρχική της ΣΑΟΣ) του Ο.Λ.Α για το ανταποδοτικό τέλος και για οφειλή της εταιρείας προς τον οργανισμό, η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση με την οποία τονίζει ότι έχει πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα τελευταία χρόνια και η οφειλή των περίπου 60.000 ευρώ, έχει διακανονιστεί και εξυπηρετείται κανονικά. Καλεί τον Οργανισμό να αποκαταστήσει την φήμη της, διαφορετικά απειλεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις “συκοφαντίες” όπως λέει από πλευράς Ο.Λ.Α.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της κοινής συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, με θέμα την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, όπου η Διοίκηση της Ο.Λ.Α. Α.Ε. έλαμψε δια της απουσίας της, περιμέναμε την τοποθέτησή της στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των λιμένων Αλεξανδρούπολης, Καμαριώτισσας και Θέρμων.

Αντί αυτού επιλέγει να «θολώσει τα νερά» με το σημερινό δημοσίευμα στα Μέσα Μαζικής – Ηλεκτρονικής Ενημέρωσης, αναζητεί ευκολόπιστους και όχι καλόπιστους σχετικά με την καταβολή και την αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους. Υποκρύπτει την πραγματικότητα, αφήνοντας να υπονοηθεί πως η SAOS FERRIES δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την καταβολή των ειδικών ανταποδοτικών τελών επιβατών και οχημάτων.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με την επιφύλαξη της εκ μέρους μας άσκησης όλων των μέσων για τη διαφύλαξη της φήμης, του κύρους και των συμφερόντων μας, ενημερώνουμε ότι το δημοσίευμα της Ο.Λ.Α. Α.Ε.:

  • Δεν αναφέρει ρητά πως η διαφορά των 61.798,34€, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα και καταβληθέντα ποσά που δημοσιεύθηκαν για τη ελεγχθείσα διετία 2014 – 2015, αφορά ποσό το οποίο έχει ρυθμιστεί ως προς την τμηματική καταβολή του, ρύθμιση η οποία τηρείται – εξυπηρετείται απαρεγκλίτως.
  • Δεν αναφέρει πως τα αντίστοιχα τέλη του έτους 2016, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 121.100,85€, έχουν εξοφληθεί ολοσχερώς, χωρίς καμία καθυστέρηση στη καταβολή τους.

Συμπερασματικά, η SAOS FERRIES έχει καταβάλει το σύνολο των υποχρεώσεών της για τα τρία έτη και μικρό μέρος εξυπηρετεί τμηματικά και εμπρόθεσμα, σύμφωνα πάντα με τη ρύθμιση.

Ως εκ των άνω καλούμε τη Διοίκηση της Ο.Λ.Α. Α.Ε., προς αποφυγή των επικείμενων νομικών ενεργειών μας, να αποκαταστήσει δημοσίως την ζημία που κακόβουλα προκαλεί στη φήμη της εταιρεία μας με το σημερινό δημοσίευμά της.

Ως SAOS FERRIES οφείλουμε να τονίσουμε πως η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στη περιοχή περνά σε μία καινούρια εποχή που απαιτεί έναν Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης παραγωγικό, συνεργάσιμο που θα λύνει προβλήματα. Η επιλογή της συκοφάντησης της μόνης εταιρείας που τακτικά χρησιμοποιεί τις κακής ποιότητας υπηρεσίες της Ο.Λ.Α. Α.Ε. δεν θα μας σταματήσει να ζητάμε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων για την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων και την ποιότητα των υπηρεσιών στους λιμένες.

Θέσαμε στη κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων την ανάγκη υλοποίησης των παρακάτω έργων:

  1. Εκβάθυνση λιμενολεκάνης Καμαριώτισσας προς αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος, αλλά και προς παροχή δυνατότητας εισόδου και ελλιμενισμού των Ε/Γ – Ο/Γ και ταχύπλοων Ε/Γ πλοίων σε επιπλέον θέσεις από την συνηθισμένη του Ε/Γ – Ο/Γ ΣΑΟΣ ΙΙ.
  2. Διάνοιξη και εκβάθυνση λιμένα Θέρμων προς παροχή δυνατότητας πρόσδεσης, επιβίβασης / αποβίβασης επιβατών και ελλιμενισμού του συνόλου των ταχύπλοων – επιβατηγών πλοίων.
  3. Κατασκευή και εγκατάσταση ικανού αριθμού ραμπών (σταθερών ή πλωτών) σε αμφότερους τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης για την απρόσκοπτη από/επιβίβαση επιβατών από τα ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη, ανεξαρτήτως της μεταβαλλόμενης στάθμης θαλάσσιου ύδατος εντός των λιμένων.
  4. Κατασκευή χώρων αναμονής επιβατών σε Καμαριώτισσα Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολη, για την παροχή αυτονόητης προφύλαξης από κακοκαιρία και έντονα φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σήμερα προκύπτει επιπλέον, η ανάγκη για δημόσια ενημέρωση σχετικά με τα έργα υποδομών της διετίας 2014 – 2015, των οποίων η χρηματοδότηση προήλθε από τα καταβληθέντα ανταποδοτικά τέλη της SAOS FERRIES, και η δαπάνη υλοποίησης ανήλθε σε 194.440,59€.

Κλείνοντας, ελπίζουμε η Διοίκηση της Ο.Λ.Α. Α.Ε. να συνεχίσει σταθερά να επιδεικνύει την ίδια διάθεση υπεράσπισης των συμφερόντων του Οργανισμού με τον ίδιο τρόπο βεβαίως απέναντι σε όλους τους συναλλασσόμενους με αυτή.

Τι είχε ισχυριστεί ο ΟΛΑ

Τα αναλυτικά στοιχεία σχετικά με την είσπραξη και τη διάθεση του ειδικού ανταποδοτικού τέλους διέλευσης επιβατών που καταβάλλει η Saos Ferries, δημοσιοποίησε προ ημερών  ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, μετά από καταγγελίες του πλοιοκτήτη Φώτη Μανούση, σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του σχετικού τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για την τελευταία διετία, ο ΟΛΑ, στον τομέα του ειδικού ανταποδοτικού τέλους έχει βεβαιώσει 227.980,65 ευρώ, έχει εισπράξει 166.182,31 ευρώ και έχει δαπανήσει για επισκευές, συντηρήσεις και βελτιώσεις το ποσό των 194.440,59 ευρώ. από τα στοιχεία προκύπτει ότι η εταιρεία του κ. Μανούση χρωστά στον Οργανισμό, το ποσό 61.798, αφού είναι η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο λιμάνι και άρα καταβάλλει το εν λόγω τέλος.

Όπως επισημαίνει ο ΟΛΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 2575/1998 και 2399/96, του Ν.Δ. 44/1973 και της Γνωμ. 17/329/20.04.2004, το ειδικό ανταποδοτικό τέλος που επιβάλλεται προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων με σκοπό την βελτίωση της παροχής των λιμενικών υπηρεσιών και μόνο.

Αυτό το τέλος εισπράττεται μέσω των εισιτηρίων των επιβατών και οχημάτων και αποδίδεται από την πλοιοκτήτρια εταιρία στον Οργανισμό και κατατίθεται σε ΕΙΔΙΚΟ ΚΩΔΙΚΟ «Ειδικά λιμενικά τέλη για βελτίωση και συντήρηση λιμένα», και δεν συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο κύκλο εργασιών. Δηλαδή, ο Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το τέλος για κανένα άλλο σκοπό. Όπως αναφέρεται, αυτό το ανταποδοτικό τέλος αποδίδεται κάθε μήνα από την εταιρία του ΣΑΟΣ, δηλ. του κ. Μανούση, καθόσον είναι το μοναδικό δρομολόγιο που διενεργείται μέχρι σήμερα από τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καμαριώτισσας.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του