Μήνυση κατά του Υπουργού Παιδείας κατέθεσε ο Πρύτανης του ΔΠΘ

Μήνυση κατά του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου κατέθεσε χθες ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης, περίπου δύο εβδομάδες μετά την απόφαση του υπουργού για άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Πρύτανη, για τη γνωστή υπόθεση της εταιρείας σίτισης.

Την ίδια στιγμή, την στήριξή του προς τον κ. Καραμπίνη παρέχει ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης.

Με ένα λιτό δελτίο τύπου η Πρυτανεία του ΔΠΘ, ενημερώνει πως «σήμερα (σ.σ. χθες) 24.04.2017 ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραμπίνης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά προς τη Βουλή των Ελλήνων μέσω της κας Εισαγγελέως του Πρωτοδικείου Ροδόπης, κατά του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου σχετικά με την πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη και τις δηλώσεις του Υπουργού σε βάρος του ΔΠΘ».

Σημειώνεται πως λίγες μέρες προτού κοινοποιηθεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, ο ίδιος ο υπουργός, από το βήμα της Βουλής είχε δηλώσει πως «η κατάσταση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει ξεφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας», προαναγγέλλοντας κυρώσεις.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην απόφαση του κ. Γαβρόγλου, η πειθαρχική δίωξη ασκήθηκε γιατί ο κ. Καραμπίνης «με την ιδιότητα του αντιπρύτανη ΔΠΘ μέχρι 31/8/2010 και στη συνέχεια του πρύτανη από 1/9/2014 έως σήμερα, συμμετείχε στα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ που έλαβαν τις αποφάσεις για την κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού 447/2007 και τη σύναψη των συμβάσεων με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης ή ασκώντας δικαίωμα προαίρεσης για την ανάθεση των υπηρεσιών σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ για τα χρονικά διαστήματα από 1-1-2008 έως 2-2-2009, από 2-2-2010 έως 1-2-2011, από 19-9-2014 έως 31-8-2015, στις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη και από 7-9-2015 έως 9-11-2015, στις πόλεις Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, χωρίς να δηλώσει κώλυμα, ως οφείλει λόγω της συμμετοχής της συζύγου του και πρώην υπαλλήλου του ΔΠΘ ως συνιδρυτή σε εταιρεία στην οποία ήταν συνιδρυτής και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο οποίος ήταν μέτοχος στην ίδια εταιρεία με τον ανάδοχο των συμβάσεων σίτισης των φοιτητών του ΔΠΘ, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου / του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999)».

Στην απόφαση αυτή, η Πρυτανεία του ΔΠΘ ειχε απαντήσει «Αιδώς Αργείοι», κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη αιτιολογία» του πορίσματος και για «ανύπαρκτο και κατασκευασμένο πειθαρχικό παράπτωμα». Επιπλέον, εκπρόσωποι φορέων της Θράκης, συμμετείχαν σε σύσκεψη, κατά την οποία εκφράστηκαν ανοιχτά υπέρ των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου.

Στήριξη από Λαμπάκη

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η – με λίγες μέρες καθυστέρηση- ανακοίνωση του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, στην οποία αναφέρεται ότι ο Πρύτανης δέχεται ανορθόδοξα χτυπήματα που πλήττουν και τον ίδιο και το Πανεπιστήμιο, κάνοντας λόγο για ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία που αποσυνθέτουν τις εναντίον του κατηγορίες και στο τέλος μπαίνουν στο αρχείο.

Η τοποθέτηση Λαμπάκη:

«Παρακολουθώ την υπόθεση του Πρύτανη Αθανασίου Καραμπίνη.

Διαβάζω τις ανακοινώσεις του με τα δελτία τύπου και διαπιστώνω την αγωνία του για την ηθική αποκατάστασή του με τη λεπτομερή αναφορά του σε όλα όσα του καταλογίζονται με την εδώ και αρκετό καιρό τροφοδότηση από τον ίδιο, στοιχείων σε όλες τις ποινικές ή πειθαρχικές διωκτικές αρχές, προτρέποντάς τες να αποφανθούν.

Παραθέτει γεγονότα και αποδεικτικά στοιχεία που αποσυνθέτουν τις εναντίον του κατηγορίες και στο τέλος μπαίνουν στο αρχείο.

Ταυτόχρονα κρατάει τα ηνία ενός ακριτικού Πανεπιστημίου που δέχεται περγαμηνές στις αξιολογήσεις του και τυγχάνει σεβασμού πανευρωπαϊκά.

Προσδιορίζει τις εναντίον του επιθέσεις πηγάζουσες  από συγκεκριμένα κέντρα και μονάδες του Πανεπιστημίου και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αποκρούοντάς τα με ακράδαντα αποδεικτικά στοιχεία.

Μέχρι εδώ, ο αντικειμενικός κριτής που δε διάκειται ευμενώς προς τη μία ή την άλλη πλευρά,  αυτά διαπιστώνει.

Το κακό όμως που συντελείται από αυτούς που συνεχίζουν τις άνω επιθέσεις είναι διπλό και στρέφεται:

α) κατά του πανεπιστημιακού χώρου που έπρεπε να διαφυλάσσεται από όλους και ιδιαίτερα τους θεσμικούς  και πρωτίστως  από το Υπουργείο Παιδείας και

β) κατά του προσώπου του κου Αθ. Καραμπίνη,  που μέχρι στιγμής προκύπτει ότι δέχεται ανορθόδοξα χτυπήματα που πλήττουν και τον ίδιο και το ακριτικό μας Πανεπιστήμιο.

Επιτέλους, η όποια εκκρεμότητα καταγγελιών-δημοσιοποιήσεων-κουτσομπολιού ή δίωξης δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα, υπονομεύει το Δ.Π.Θ. σπιλώνει την τιμή προσώπων. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο δια των αρμοδίων οργάνων κι αν είναι επιβαλλόμενο μέσω της δικαιοσύνης».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr