efhmerida1

Μήνυμα Ομπάμα υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους

Μόνο με λιτότητα δεν έρχεται ευημερία, πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, ήταν το μήνυμα που έστειλε από την Αθήνα προς την Ευρώπη ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας» ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Μετά τις πρώτες δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, Τσίπρας και Ομπάμα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση. «Εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για την θερμή υποδοχή.

Επίσης, συνεχάρη τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό γι’ αυτά που έχουν επιτύχει στις δύσκολες συνθήκες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη, επίσης, τον ελληνικό λαό για τη στάση του απέναντι στους πρόσφυγες και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι’ αυτό το ζήτημα.

Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν. Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση».

Τσίπρας: Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα οδήγησε την οικονομία των ΗΠΑ σε δρόμο διαφορετικό από αυτόν που διάλεξε η Ευρώπη, με ορατά αποτελέσματα. Η ισχυρή σήμερα Γερμανία, της οποίας το χρέος ρύθμισε η διεθνής κοινότητα το 1953 οφείλει να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές του δηλώσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν κουβαλά μόνο την αρχαία παράδοση της Δημοκρατίας, αλλά έχει δώσει αγώνες ακόμη και σήμερα για να υπερασπιστεί τις αξίες της Δημοκρατίας και τις ελευθερίας.

«Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν αμερικανό πρόεδρο που καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν πολύ διαφορετικό δρόμο από αυτό της Ευρώπης. Τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Αντίθετα η Ευρώπη με την επιμονή στη λιτότητα κρατά τις ευρωπαϊκές οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας ανυπολόγιστα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και τόνισε ότι συμφώνησαν πως θα πρέπει να αποκτήσουν οι σύγχρονες κοινωνίες ξανά την ελπίδα και την προοπτική που αποτελεί την μόνη απάντηση απέναντι στον σκεπτικισμό και στην εθνική περιχαράκωση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. «Σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι» είπε.

Και συνέχισε: «Πήραμε δύσκολες αποφάσεις όχι μόνο για να διατηρήσουμε τη χώρα στην Ευρωζώνη αλλά και για να διασφαλίσουμε την ενότητα της ΕΕ. Και νομίζω πήραμε ιστορικά ορθές αποφάσεις. Έκτοτε προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις, αλλά προωθήσαμε και σε μέτρα κατά της διαφθοράς, αλλά και στη δημιουργία θετικού κλίματος για επενδύσεις. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις για ανάπτυξη, θα διαπραγματευόμαστε σκληρά κατά των μεταρρυθμίσεων που την υπονομεύουν. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα στην κοινωνία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μετά από επτά χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιστορικά σημαντική και συμβολική την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. «Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν λύσεις που θα σταθεροποιήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα το επαναφέρουν στις ράγες τις προόδου» τόνισε.

Αναφερόμενος στα θέματα τα οποία τέθηκαν επί τάπητος στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αμερικανικό πρόεδρο, τόνισε ότι συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς και ο κρίσιμος ρόλος που παίζει η Ελλάδα σε μια περιοχή που αποσταθεροποιείται.

Τόνισε ότι η προάσπιση και η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων είναι προϋπόθεση για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Υπογράμμισε, επίσης, τη σταθερή προσήλωση στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία «Ωστόσο, η ανάπτυξη των σχεσεων αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Για το Κυπριακό επανάλαβε τη θέση του για δίκαιη και βιώσιμη λύση με στόχο να είναι προς όφελος του λαού, κάτι που όπως είπε «δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr