Μήνυμα ειρήνης και αίτημα αλληλεγγύης προς τους γείτονες της Αδριανούπολης από την Ορεστιάδα

 “Δώστε μας πίσω τον Δημήτρη και τον Άγγελο”. Ειρηνικά, χωρίς πανό με ακραίες εκφράσεις, χωρίς εθνικιστικά συνθήματα και χωρίς πολλές σημαίες, οι πολίτες έδωσαν με την παρουσία τους το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος των πολιτών και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Σε μεγάλη συγκέντρωση στην Ορεστιάδα, πλήθος κόσμου συμπαραστάθηκε στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές υψίστου ασφαλείας στην Αδριανούπολη. Η μεγάλη κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από πολίτες που πήγαν εκεί από όλο τον Έβρο και από άλλα σημεία της Θράκης και της Ελλάδος.

Ειρηνικά, χωρίς πανό με ακραίες εκφράσεις, χωρίς εθνικιστικά συνθήματα και χωρίς πολλές σημαίες, οι πολίτες έδωσαν με την παρουσία τους και μόνο το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος των πολιτών και από τις δύο πλευρές των συνόρων να συνεργασθούν και να προκόψουν χωρίς ενέργειες που διχάζουν .

Οι τέσσερις ομιλητές της εκδήλωσης, εκπρόσωπου πολιτιστικών και άλλων φορέων του Έβρου, στις σύντομες ομιλίες τους,  τόνισαν  την ανάγκη να επιστρέψουν τα δύο παιδιά στην αγκαλιά των μανάδων τους, διότι δεν φταίνε σε τίποτε και αναφέρθηκαν  ιδιαίτερα τους δεσμούς των δύο πόλεων και στα κοινά συμφέροντα που θα μπορούσαν να προωθήσουν  από την συνεργασία και την ειρήνη. Μεταξύ των άλλων τόνισαν τα εξής, απευθυνόμενοι  στους πολίτες της γειτονικής πόλης:

«Σκεφθείτε, να ήταν στην θέση τους τα δικά σας παιδιά, γείτονες, φίλοι από την Αδριανούπολη.Σκεφθείτε να τα είχαμε εμείς φυλακισμένα στη  Ορεστιάδα. Σκεφθείτε τις μανάδες αυτών των παιδιών που αγωνιούν για την  τύχη τους.

Καταφέραμε να συμβιώσουμε αρμονικά όλα αυτά τα χρόνια, πολίτες με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και θρησκεία. Τα σύνορα δεν χωρίζουν τους λαούς, αλλά τους ενώνουν. Εμείς είχαμε ελπίσει ότι θα προχωρούσε η διασυνοριακή συνεργασία και η πολιτική της ειρήνης και της φιλίας που εγκαινιάσαμε  μεταξύ των γειτονικών μας πόλεων. Τέτοιες ενέργειες όμως διχάζουν τους λαούς και ενισχύουν αυτούς που κερδίζουν καλλιεργώντας το μίσος και τον φανατισμό ανάμεσά μας.

Οι πόλεις μας απέχουν λίγα χιλιόμετρα. Όλοι έχουμε φίλους απέναντι . Μέχρι τώρα πηγαίναμε και ερχόμασταν, συναντιόμασταν και συζητούσαμε , περνώντας τα σύνορα χωρίς φόβο. Τώρα ο φόβος έρχεται να σταματήσει αυτές τις συναντήσεις, να ανακόψει την αλληλογνωριμία των πολιτών μας, την συνεργασία και την οικονομική ανάπτυξη των γειτονικών μας πόλεων.

Εμείς θέλουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική σχέση φιλίας και συνεργασίας με τους γείτονες, αυτήν που είχαμε και θα την έχουμε και στο μέλλον.

Ας κάνουμε τώρα κάτι πριν να είναι αργά. Ας βοηθήσουμε να επιστρέψουν ο Δημήτρης και ο Άγγελος στα σπίτια τους. Ας βάλλουμε φραγμό στην κλιμάκωση της έντασης που μόνο κακό κάνει στην ειρήνη, τη φιλία και την ευημερία των δύο λαών».

Προηγουμένως εξήντα ποδηλάτες από τη Ορεστιάδα  έφθασαν μέχρι τα σύνορα στις Καστανιές και άνοιξαν ένα πανό ζητώντας την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Γ.Λ.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο