Κύπρος : το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης ( Και τα ατέλειωτα βάσανά της )

Η Γεωστρατηγική θέση της, ως “Υπερωκεάνιο Νησί” της Μεσογείου, αντί να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματά του, καταφέραμε να τα κάνουμε αρνητικά. Από τη λήξη του Β΄Παγκ. Πολέμου, ταλανίζει τη χώρα μας, με τη γείτονα Τουρκία και τώρα ως μέλος της Ε.Ε, ταλανίζει και την Ευρ..Ένωση.

Το όνειρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, για ένα Νησί, κράτος ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο, από ξένες Δυνάμεις, δεν φτούρησε και πέθανε, με αυτό τον καημό. Ανήκω στη γενιά, από τότε που άρχισε ο Απελευθερωτικός Αγώνας του Νησιού, με τα δραματικά γεγονότα, που έτρεξαν από τότε. Και επειδή έχω προσωπική εμπειρία που, επί ένα χρόνο διέμεινα στο Νησί και έχω καταθέσει, τις όποιες απόψεις μου, επιτρέψτε μου να παραθέσω απόσπασμα, που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ τ.60/1999, όταν διέμεινα στην πόλη της Πάφου.

«….. Στις 29 Νοεμβρίου 1974, επιστρέφοντας, ο Μακάριος από το εξωτερικό, για την Κύπρο, σταμάτησε στην Αθήνα όπου, σε μεγαλειώδη συγκέντρωση, στην Πλατεία Συντάγματος, μίλησε στο πλήθος, από τον εξώστη της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία είχα την τύχη να βρεθώ και να ενώσω τη φωνή της διαμαρτυρίας μου, για τα θλιβερά γεγονότα που έγιναν σε ένα μικρό λαό. Μολονότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, τα λόγια του Εθνάρχη ηχούν ακόμη στα αφτιά μου, αρχίζοντας την ομιλία του. Μία δραξ, επίορκων αξιωματικών έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία, να εισβάλλει με τον Αττίλα στο Νησί. Σε όλη τη διάρκεια, της μακράς ομιλίας του, επικρατούσε απόλυτη σιγή, το πλήθος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα, λέξη προς λέξη, τα ιστορικά γεγονότα, όπως τα ανέλυσε με πλήρη σαφήνεια και τελειώνοντας έκανε έκκληση στον απανταχού Ελληνισμό, λέγοντας: “ Γνωρίζομεν ότι, σκληρός και πιθανόν μακροχρόνιος θα είναι ο αγών μας. Θα επιδείξωμεν επιμονήν, υπομονήν, εγκαρτέρησιν και πίστιν εις το μέλλον”. Και βγήκε προφητικός. Ευτύχησα να ακούσω το Μακάριο το 1971 όταν επισκεφτήκαμε την Κύπρο το 1971 ως εκδρομείς, περίοδος που ανθούσε το Νησί, πρόσχαρος, καλοσυνάτος, μας απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό, από το Μέγαρο Αρχιεπισκοπής. Όμως, τα λόγια, της Πλατείας Συντάγματος, έχουν ριζώσει μέσα μου. Στις 3 Αυγούστου 1977, σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του Μακαρίου και ο Κυπριακός Λαός βυθίστηκε σε βαρύ πένθος. Δεν άντεξε το βάρος των αδικιών. Την υποκρισία και τον εμπαιγμό, των ισχυρών της γης, Στην επικήδεια προσφώνησή του Μητροπολίτη Πάφου είπε: «Γονατίστε μπροστά του, ισχυροί της γης. Γιατί, δεν μπορείτε να φθάσετε το μεγαλείο και το ανάστημά του. Γιατί εκείνος, δεν διακήρυττε μόνο, πίστευε και αγωνιζόταν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα .και έπεσε για αυτά, χτυπημένος από την πικρία και τη θλίψη, για την ασυνέπεια, τη ανειλικρίνεια των ισχυρών της γης. Έπεσε ορθός στις επάλξεις του αγώνα. Γι’αυτό το πένθος από την πτώση του, δεν είναι μόνο δικό μας πένθος, αλλά παγκόσμιο πρέπει να είναι, και κάθε Λαού, που πιστεύει και αγωνίζεται, για τις ίδιες αρχές, τις πανανθρώπινες αξίες. Και η πτώση του αγωνιστή και ο θάνατος του Μακαρίου, αιτία να γίνει πρέπει, τύψης και εντροπής, για εκείνους που στάθηκαν ασυγκίνητοι και απαθείς μπροστά στο βάρος του σταυρού του». Ας όψονται οι ισχυροί, του κόσμου τούτο, που κόπτονται δήθεν, για ειρήνη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Κύπρος Πάφος 2 Δεκεμβρίου 1999

Σημ.
1) Από το βιβλίο. Μακάριος Γ΄ Έκδοσή Υπουρ. Παιδείας Κύπρου 1980.
2) Ευχαριστώ, τον Γυμνασιάρχη της Παναγιάς Πάφου, κ. Α. Μενελάου, για το υλικό που με διέθεσε.
3) Θεωρώ, ότι είναι τόσο επίκαιρο, σαν να το έγραψα ώρα, μια που στις μέρες μας, στη Γενεύη, άρχισε, από τα ενδιαφερόμενα μέρη, διάσκεψη, εξεύρεσης λύσης, του χρόνιου προβλήματος. Αλλά, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ως άλλος Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπής Ερντογάν, πέταξε τη χειροβομβίδα της τορπίλης Η Τουρκία, δεν πρόκειται να αποσύρει το Στρατό κατοχής.

Η Τουρκία, δε σεβάστηκε, τα απανωτά καταδικαστικά ψηφίσματα εισβολής του Αττίλα και τώρα που, η προσπάθεια γίνεται, με ευθύνη και παρουσία του Γεν, Γραμματέα του ΟΗΕ, να σεβαστεί τουλάχιστο, τις Αρχές του Διεθνούς Οργανισμού, τον οποίο συχνά επικαλείται, όταν έχει ζόρια.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr