Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο

Αίτημα να κηρυχθεί ο νομός, πλην της Σαμοθράκης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των νέων πλημμυρικών φαινομένων. Πάνω από 65.000 στρέμματα μέσα στα νερά  – Προβλήματα και στην Αδριανούπολη

 Της Κικής Ηπειρώτου

Κρίσιμες ώρες για τον Έβρο και ειδικά για τις παραποτάμιες περιοχές, αφού ο όγκος των υδάτων που έρχονται από τη Βουλγαρία παραμένει μεγάλος. Χθες, με 65.000 στρέμματα κάτω από τα νερά και τις στάθμες πάνω από τα όρια συναγερμού για 5η συνεχόμενη μέρα, αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα από την Περιφέρεια ΑΜΘ προς την αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να κηρυχθεί ο νομός Έβρου, πλην της Σαμοθράκης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δύσκολη η  νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο δήμο Σουφλίου. Μηχανήματα και συνεργεία του δήμου βρισκόταν «επί ποδός», σύμφωνα με τον δήμαρχο Ευάγγελο Πουλιλιό, προκειμένου να παρέμβουν με επιχωματώσεις ή άνοιγμα θυροφραγμάτων σε «σημεία –μέτωπα», όπως τα χαρακτήρισε, προκειμένου να μην φτάσουν τα νερά του πλημμυρισμένου ποταμού Έβρου, σε οικισμούς. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν αντλίες πλησίων των οικισμών Μάνδρα, Λάβαρα, Λαγυνά και την έδρα του δήμου, το Σουφλί, ώστε να απομακρύνουν όμβρια ύδατα που έχουν συγκεντρωθεί και τείνουν να πλησιάσουν αυλές, υπόγεια και σπίτια.

«Και σήμερα είμαστε σε επιφυλακή. Το κακό είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες που απελευθερώνει η Βουλγαρία από τα φράγματά της, την οποία δεν την ενδιαφέρει αν θα πλημμυρίσει το Σουφλί ή η Αδριανούπολη. Αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει κάποτε να το δουν. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον Έβρο» είπε χθες σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ο κ. Πουλιλιός.

Υποχώρησε αναχώματα σε Πραγγί , Ψαθάδες

Επίσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, υποχώρησε ανάχωμα στην περιοχή του Πραγγίου του δήμου Διδυμοτείχου, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει ο οικισμός. Είχε προηγηθεί, το πρωί, η υποχώρηση του αναχώματος στους Ψαθάδες. Για λόγους εκτόνωσης οι υπηρεσίες προχώρησαν την Τετάρτη και σε μία ακόμα τεχνητή κατάκλυση στην περιοχή Κορνοφωλιάς του δήμου Σουφλίου. Υπενθυμίζεται ότι και την Κυριακή έγινε διάνοιξη του θυροφράγματος στην περιοχή του Πυθίου, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 7.5000 στρέμματα.

65.000 στρέμματα πλέον έχουν πλημμυρίσει

Συνολικά στο νομό, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ξεπερνούν τις 65.000 στρέμματα, πλέον, οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει, είτε από νερά του ποταμού Έβρου είτε από τοπικά νερά. Εν τω μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε την Τετάρτη με τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας, η ελληνική πλευρά ζήτησε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι ροές από τα φράγματα της γειτονικής χώρας. Τελικά, οι ποσότητες που απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα ήταν, πράγματι, αρκετά μικρότερες από εκείνες που αρχικά είχαν ανακοινωθεί. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη.

 Άκαρπες οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες

Έληξαν οι έρευνες εντοπισμού της ομάδας προσφύγων που το βράδυ της Τρίτης κάλεσαν σε βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, δηλώνοντας πως έχουν εγκλωβιστεί στον ποταμό Έβρο, βορειοανατολικά του Διδυμοτείχου, όπως έδειξε το τηλεφωνικό στίγμα τους. Παρά τις πολύωρες έρευνες  Πυροσβεστικής, ΕΜΑΚ και Αστυνομίας, δεν υπήρξε αποτέλεσμα, ενώ η θραύση του αναχώματος στο Πραγγί κατέστησε τη συνέχιση των ερευνών αδύνατη.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου στο Πύθιο

 

Δύσκολη η κατάσταση και στην Αδριανούπολη

Εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Αδριανούπολης στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν σπίτια και επιχειρήσεις σε σημεία κοντά στο ποτάμι, ενώ καταστροφές υπάρχουν και στις καλλιέργειες.

Ο Πρόεδρος του Γεωργικού Επιμελητηρίου Edirne Cengiz Yorulmaz δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης πλημμύρισαν, λέγοντας πως «ειδικά το σιτάρι, η μηδική και το κριθάρι κινδυνεύουν λόγω πλημμυρών…η Αδριανούπολη έχει πάλι μια τεράστια πλημμύρα και οι αγρότες θα υποφέρουν από αυτήν».

Σημειώνεται πως στην Αδριανούπολη είναι σε εξέλιξη σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2018, με στόχο να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο