efhmerida1

Κουρουμπλής: «Η Σαμοθράκη είναι νησί με εθνικό ρόλο και σημασία»

Ζητήματα που αφορούν την Σαμοθράκη συζήτησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ανοιχτή για το κοινό συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο  Θανάση Βίτσα, με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ  Έβρου, Νατάσα Γκαρά, Γιώργο Καΐσα και Δημήτρη Ρίζο, το πρωί του Σαββάτου. Στη συνάντηση, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σαμοθράκης, ήταν παρόντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης  Λαμπάκης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Δούκας. Συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γαλατόμος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Παππάς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου από τη δημοτική αντιπολίτευση.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι η Σαμοθράκη έχει την υποστήριξη του κράτους και αυτό φάνηκε στη θεομηνία που χτύπησε το νησί. Έχει όμως, είπε, και πάρα πολλές ανάγκες, οι περισσότερες των οποίων οφείλονται στη γεωμορφολογία του. Αυτό σημαίνει πολλά ρέματα, που πάντα μπορεί να πλημμυρίσουν, και μικρή τουριστική περίοδο. Ζήτησε τεχνική βοήθεια από το κράτος για τα χρόνια ανοιχτά ζητήματα των υποδομών, όπως η διαχείριση των υδάτων, το σύστημα της οποίας  καταστράφηκε. Ζήτησε καλύτερη διασύνδεση του νησιού, με Αττική και Λήμνο, ενώ σημείωσε ότι τα πολλά ρέματα δεν επιτρέπουν την αδειοδότηση ΧΥΤΥ, οπότε πρέπει να μεταφέρονται τα απορρίμματα του νησιού στην Κομοτηνή. Ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας για το μεταφορικό ισοδύναμο  καλοδεχούμενη εξέλιξη που ανταποκρίνεται σε ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτικών κοινοτήτων.

Ο κ. Λαμπάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και ζήτησε να συσταθεί ακτοπλοϊκή γραμμή που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Λαύριο, ώστε να γίνει διασύνδεση της οικονομίας της Αττικής με την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη. Κατά τη συνάντηση ετέθη το ζήτημα εξειδικευμένων στελεχών για να προχωρήσουν τα έργα στο βόρειο και νότιο οδικό άξονα του νησιού, η διασύνδεση με την Καβάλα, η επέκταση του λιμανιού της Καμαριώτισσας ώστε να δέχεται μεγαλύτερα πλοία, επιβατηγά, εμπορικά και κρουαζιερόπλοια, η διευθέτηση των ζητημάτων του λιμανιού στα Θερμά, που είναι κακοσχεδιασμένο, καθώς και η λειτουργία του Κέντρου Υγείας που καταστράφηκε με τις τελευταίες πλημμύρες.

O κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο με τους φορείς του νησιού. Σημείωσε ότι τα έργα υποδομής στο νησί πρέπει να γίνουν με προοπτική Και δεσμεύτηκε ότι το λιμάνι στην Καμαριώτισσα θα είναι ανθεκτικό, θα δέχεται πλοία μέχρι 130 μέτρα και κρουαζιερόπλοια, καθώς και ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη χρηματοδότησή του. Για το λιμάνι στο Θερμά υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια αξιοποίησής του για περισσότερες χρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η τουριστική. Για το θέμα των συγκοινωνιών και των διασυνδέσεων σημείωσε ότι με επιμονή στη συνεργασία βρέθηκαν λύσεις και ότι το Υπουργείο παραμένει ανοιχτό για περαιτέρω βελτιώσεις. Είπε ακόμα ότι ακόμα και πολιτικοί από άλλους χώρους αναγνωρίζουν την αλλαγή που έχει γίνει στην ακτοπλοΐα, ότι είναι δυνατή η υπογραφή συμβάσεων με μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα και ότι θα μεταφέρει στο ΣΑΣ τα αιτήματα για νέα δρομολόγια,  όπως και ότι θα εξεταστούν τα αιτήματα για τη σύνθεση των πληρωμάτων.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας διαβεβαίωσε ότι θα έχει σε λίγες ημέρες απαντήσεις για τα θέματα αυτά και ότι το ενδιαφέρον του για τη Σαμοθράκη είναι και ενδιαφέρον του πρωθυπουργού. Ζήτησε να επικαιροποιηθεί η μελέτη για το Λάκκωμα και υποσχέθηκε να παρέμβει στα συναρμόδια υπουργεία, για θέματα όπως η επαναλειτουργία του Μουσείου, του Τελωνείου. Δήλωσε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα κονδύλια για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και μάλιστα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Σε ειδική συνάντηση που είχε στο Λιμενικό Σταθμό του νησιού, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εξέφρασαν ικανοποίηση για τις προβλέψεις του ν.4504 σχετικά με τις μοριοδοτήσεις. Ο πρόεδρος της ΕΠΛΣ Θράκης Θανάσης Ζησίδης,  ζήτησε ενίσχυση του προσωπικού, με εξειδικευμένα στελέχη ώστε να υπάρχει διπλό πλήρωμα για το σκάφος του Λιμενικού. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παρέστη σε Αγιασμό που έγινε στο πλοίο ΣΑΟΝΗΣΟΣ, το οποίο συνδέει τους τελευταίους μήνες τη Σαμοθράκη με την Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Σαμοθράκη είναι νησί με εθνικό ρόλο και σημασία και ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να αισθανθούν οι κάτοικοι ότι δεν ζουν σε μια ξεχασμένη περιοχή.  

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr