Λόγω έλλειψης προσωπικού και κονδυλίων…
Στη Βουλή φέρνουν τα προβλήματα της Σαμοθράκης και συγκεκριμένα της μη λειτουργίας του Κάστρου της Χώρας, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία του νησιού, βουλευτές του ΚΚΕ. Οι κκ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, αναφέρονται στις ελλείψεις προσωπικού και στην υποχρηματοδότηση που έχει καταστήσει εν μέσω καλοκαιριού το Κάστρο κλειστό και μη επισκέψιμο…
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου οξύνονται, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. «Η πληθώρα των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, που διαθέτει η ηπειρωτική έκταση του Έβρου όσο και η νήσος Σαμοθράκη, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τον αριθμό του προσωπικού, με αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτά τα ίδια, τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία, αλλά και τους επισκέπτες των χώρων».
Χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν, είναι το παράδειγμα του Κάστρου της Χώρας της νήσου Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται στο ύψωμα του χωριού. Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες της Υπηρεσίας έχουν ολοκληρωθεί, ο χώρος παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος.
«… όπως μας πληροφορεί το αρμόδιο Υπουργείο σε απάντηση σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει το Κόμμα μας (αρ. πρωτ. 2843/02.02.2016), ότι «Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 έχουν ολοκληρωθεί με αυτεπιστασία από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. έργα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων της Π.Ε. Έβρου, κατόπιν της έγκρισης των απαιτούμενων κατά περίπτωση μελετών. Αυτά είναι: «Στερέωση – διαμόρφωση Κάστρου Χώρας Σαμοθράκης», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και «Στερέωση, προστασία και διαμόρφωση της Ιεράς Μονής Χριστού Θερμών Σαμοθράκης», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, απαραίτητο στάδιο προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία των εν λόγω μνημείων και να καταστούν επισκέψιμα στο ευρύ κοινό».
Δυστυχώς παρά την απάντηση του Υπουργείου, το Κάστρο, ούτε επισκέψιμο είναι, ούτε και προστατεύεται, λόγω της έλλειψης προσωπικού, όπως ενημερώνει και σχετική πινακίδα έξω από αυτό. Παράλληλα οι εργασίες της αναστήλωσης παραμένουν στο σκοτάδι, καθώς ο ειδικός φωτισμός που έχει τοποθετηθεί, αλλά ακόμα και οι πρόχειρα τοποθετημένοι προβολείς στους βράχους, παραμένουν σβηστοί, επισημαίνεται στην ερώτηση.
«Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην θερινή περίοδο, κατά την οποία το νησί έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ ισχύει και το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, για τους επισκέψιμους χώρους φυσικά, αποδεικνύει ακόμα πιο έντονα την πολιτική απαξίωσης των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και των ίδιων των εργαζόμενων σε αυτές. Πολιτική υποχρηματοδότησης που ακολουθήθηκε και στον τομέα του Πολιτισμού, από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζει να ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Για την επίλυση του προβλήματος, σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει λύση η πολιτική της μετάταξης υπαλλήλων που στην προαναφερόμενη απάντηση το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει. Συγκεκριμένα ανάμεσα στις άλλες προβλέπει μια θέση ΔΕ Φύλαξης – Πληροφόρησης, ειδικότητας Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, διαδικασία η οποία «βρίσκεται σε εξέλιξη», όπως μας πληροφορούσε.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο Κάστρο Χώρας Σαμοθράκης με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του εν λόγω χώρου, αλλά και συνολικότερα για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου».