«Κλεισθένης» λένε και κλαίνε…

Της Κικής Ηπειρώτου

Σε απόρριψη του «Κλεισθένη 1» προχωρούν μια σειρά από δημοτικά συμβούλια σε πολλούς δήμους της χώρας, δίχως να λείπουν και οι περιπτώσεις των δήμων που παρά τις ενστάσεις τους, συμφωνούν, κατ’ αρχήν, με την απλή αναλογική. Σε συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες δημοτικές αρχές και πλειοψηφίες απέρριψαν την εφαρμογή τόσο της απλής αναλογικής όσο και συνολικά το νομοσχέδιο. Ο δήμος Ορεστιάδας είχε προγραμματισμένη για χθες τη σχετική συνεδρίαση, ενώ ο δήμος Αλεξανδρούπολης συνεδριάζει σήμερα για το θέμα.

Από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με νέα της ανακοίνωση, ξεκαθαρίζει ότι «δεν αλλάζει πάγια θέση», επιμένοντας στην απόρριψη του νομοσχεδίου, επιμένοντας ωστόσο στο δίμηνο της διαβούλευσης «προκειμένου να συζητήσουμε ουσιαστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, στη βάση των πάγιων θέσεων που έχει παρουσιάσει η ΚΕΔΕ, εδώ και ένα χρόνο, μέσα από τις αποφάσεις τριών συνεδρίων της». Σημειώνεται πως την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σκουρλέτης: «Η απλή αναλογική ξεβολεύει»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι από την έναρξη της τυπικής διαβούλευσης, μέχρι και την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, περίπου στα τέλη Ιουνίου, ουσιαστικά «εξασφαλίζεται η δίμηνη περίοδος διαβούλευσης και συζήτησης που ζητούν οι φορείς των αιρετών», ώστε να εξεταστούν εναλλακτικές προτάσεις επί διατάξεών του «Κλεισθένης 1».

Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, που είναι και το βασικό «κόκκινο πανί» για τους δημάρχους, σύμφωνα με τον υπουργό, η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια». «Και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία. Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα έχει κλείσει προ πολλού το κύκλο του», προσθέτει ο κ. Σκουρλέτης.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των ηγεσιών σε ΕΝΠΕ και  ΚΕΔΕ απέναντι στον «Κλεισθένη 1», το σχέδιο νόμου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», ο Υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι σχετίζονται με την απλή αναλογική και είναι «κατανοητό το γιατί, μιας και ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες.»

Σχολιάζοντας τις ενστάσεις αναφορικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο υπουργός τονίζει ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου.»

Λαμπάκης: «Απαξιώνεται ο θεσμός της ΤΑ»

Λάβρος κατά του Σχεδίου Νόμου «Κλεισθένης 1» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και προσωπικά κατά του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ήταν στην τοποθέτησή του, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ, ο πρόεδρός της και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ Κομοτηνής, ο κ. Λαμπάκης κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη για πολιτική αλητεία, καθώς όπως ανέφερε, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, υπάρχουν τμήματα που χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικά, επαναφέρουν πρακτικές του παρελθόντος, αυξάνουν τον έλεγχο και την γραφειοκρατία και δεν γίνεται λόγος για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά μόνο για τον Εκλογικό νόμο.
«Δυστυχώς η κυβέρνηση στο νέο σχέδιο νόμου δεν έχει ενσωματώσει ούτε ένα αίτημα από τους αιρετούς Δημάρχους της Χώρας, απαξιώνοντας έτσι το θεσμό της Αυτοδιοίκησης».

Οι αποφάσεις άλλων δημοτικών συμβουλίων

Το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης καλείται να αποφασίσει για τον «Κλεισθένη» στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:15.

Το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης είναι: «Λήψη Απόφασης επί του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ  σχετικά με το  υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: ‘Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]-Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α-Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση-Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ’ (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, σε απόρριψη του «Κλεισθένη 1» έχουν προχωρήσει τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από δημοτικά συμβούλια σε αρκετούς δήμους της χώρας, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι δήμοι που συμφωνούν με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, έχοντας διάφορες ενστάσεις επί άλλων άρθρων του νομοσχεδίου.

Καταιγισμό πυρών δέχθηκε ο «Κλεισθένης 1», στο δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, με την πλειοψηφία να λέει «όχι» στην απλή αναλογική.

Κατά του «Κλεισθένη 1» τάχθηκε και το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο στο σύνολο του.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου, την στήριξη του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, ώστε το νομοσχέδιο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, πρόκρινε και η δημοτική αρχή Αγρινίου, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

«Κόκκινη κάρτα» στον «Κλεισθένη 1», έριξε και το δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Με την θέση της ΚΕΔΕ που επιμένει στην απόρριψη του νομοσχεδίου, συντάχθηκε και ο δήμαρχος Πύργου μαζί την πλειοψηφική παράταξη κατά τη διάρκεια του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου.

Αντίθετα το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης,  δεν υιοθέτησε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ και είδε με «θετική ματιά» την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επίσης από το δημοτικό συμβούλιο Γρεβενών, με 16 ψήφους κατά, 8 υπέρ 2 λευκά και 6 απόντες, απορρίφθηκε όχι το νομοσχέδιο, αλλά το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση του «Κλεισθένη». Οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης διαφώνησαν με το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις σε αρκετά από τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου, αλλά συμφώνησαν επί της αρχής στην καθιέρωση  της απλής αναλογικής ως σύστημα εκλογής των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Το κλίμα στο οποίο  διεξήχθη το έκτακτο δημοτικό  συμβούλιο ήταν ήρεμο με την πλειοψηφία των συμβούλων να τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ταυτόχρονα να θέτει πολλούς προβληματισμούς και αντιρρήσεις σε αρκετές επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο