Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της ΔΕΠΑ για συμμετοχή της στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης. Αυτό ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας κατά τη διάρκεια συζητήσεων που έγιναν στο περιθώριο του 1ου Oil&Gas Forum που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην πρωτεύουσα του Έβρου.
Ένα από τα βασικά θέματα των επαφών που έγιναν στο περιθώριο της εκδήλωσης αφορούσε στο project του LNG για το λιμάνι της πόλης. Εκτός από το γεωπολιτικό ενδιαφέρον για το έργο, όπως αυτό εκφράστηκε από τον αμερικανό πρέσβη που τάχθηκε για μια ακόμη φορά αναφανδόν υπέρ, υπήρξαν και συζητήσεις μεταξύ των εταιρειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η ΔΕΠΑ έκανε γνωστή την πρόθεσή της για συμμετοχή στο έργο. Σε αυτήν την κατεύθυνση να θυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει ζητήσει τη διενέργεια μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα ξεκαθαρίζει επιμέρους θέματα που αφορούν στο έργο αλλά και γενικότερα στην προοπτική να προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης ο στόχος για τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Αλεξανδρούπολη.
Ποια είναι τα ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν; Καταρχάς το θέμα του “κουμπώματος” και κάτω από ποιους όρους του FSRU της Αλεξανδρούπολης με τη Ρεβυθούσα με δεδομένο μάλιστα ότι βρίσκεται υπό κατασκευή και η 3η δεξαμενή.
Δεύτερον τα θέματα που αφορούν στα κόστη, με δεδομένο ότι σε σχέση με τη Ρεβυθούσα το ταξίδι στην Αλεξανδρούπολη είναι 1 – 1,5 μέρα παραπάνω που σημαίνει συνολικά 3 μέρες μεγαλύτερα ναύλα.
Τρίτον στο καθεστώς της χρηματοδότησης του έργου καθώς και σε άλλα ανοιχτά τεχνικής και οικονομικής φύσης θέματα.
Δεν τίθεται θέμα συμμετοχής της ΔΕΠΑ, η απόφαση θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, εξετάζουμε τους όρους και τις παραμέτρους της συμμετοχής μας, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές της εταιρείας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πάντως υπάρχουν ακόμη δύο καθοριστικής σημασίας μέτωπα ανοιχτά. Το πρώτο αφορά στον αγωγό IGB που χθες ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί το market test με 5 εταιρείες να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί τα έγγραφα για την αίτηση εξαίρεσης πρόσβασης τρίτων.
Μόλις ληφθεί η οριστική απόφαση των ρυθμιστών θα προχωρήσουν και οι υπογραφές των συμφωνιών με τις εταιρείες που δέσμευσαν ποσότητες.
Το δεύτερο ανοιχτό θέμα αφορά στην επανένταξη του έργου της Αλεξανδρούπολης στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCI, που θα ανοίξει το δρόμο για πρόσβαση εκ νέου σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες θα καταστήσουν εφικτή την υλοποίηση του έργου. Η ΕΕ υποστηρίζει γενικά τα έργα διαφοροποίησης και παρά την προτίμηση που δείχνει το τελευταίο διάστημα σε έργα δημιουργίας υποδομών αποθήκευσης, ταυτόχρονα είναι ανοιχτή και σε project για υποδομές μεταφοράς με ευελιξία όπως είναι οι σταθμοί FSRU.
Ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη θέλουν την Αλεξανδρούπολη οι Aμερικανοί
Tο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει από την Αμερική για το ενεργειακό πλέγμα της Βορείου Ελλάδας τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ.
Ο πρέσβης υπογράμμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μόνη χώρα που βλέπει την Ελλάδα ως προμαχώνα της Ευρώπης και την Θεσσαλονίκη όχι μόνο ως συμπρωτεύουσα αλλά και ως πύλη εισόδου προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στην μεγάλη προοπτική που έχει η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και ενός κόμβου μεταφορών υπογραμμίζοντας την σημασία του ρόλου της Ελλάδας για τους Αμερικανούς ως πυλώνα της στρατηγικής τους στην περιοχή.
Συνεχίζοντας και ενόψει της ΔΕΘ του 2018, όπου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, ο κ. Πάιατ ανέφερε πως θα ενταθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα επισημαίνοντας ωστόσο την επιθυμία των επενδυτών το παιχνίδι των επενδύσεων να παίζεται ισότιμα και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει πως ένα ισχυρό μήνυμα της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν να ξεκινήσει η επένδυση στο Eλληνικό που παρουσιάζει πολλές προοπτικές.
Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μία ενδεχόμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο επισημαίνοντας πως δουλεύει ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί σε σωστές βάσεις και να είναι εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές.
Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο πρέσβης εξήρε την μετρημένη πολιτική στάση της Ελλάδας και τόνισε πως η πρώτη πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη με την Δύση.